Начало » Новини » Страната
24.10.2014 г.

Нов прием на искания за обезщетения на фирми, засегнати от руското ембарго

Фонд „Земеделие”

Farmer.bg

            Дава се ход на нова схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия, съобщиха от фонд „Земеделие”. Тя се прилага като допълнение на схемата „Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци”, съгласно делегиран регламент № 1031/2014 на ЕС. Целта й е да се възстанови трайно балансът на пазара на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.

От новата схема могат да се възползват производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини. Според хора от бранша обаче България изнася малки количества от тези плодове и зеленчуци.

            Новата схема предвижда в 12 от страните членки да се подпомагат конкретни количества продукти. Тези количества се определят въз основа на износа за Русия, реализиран от съответните държави в периода от 1 август до 31 декември на всяка от последните 3 години, като се приспаднат количествата необрана и изтеглена от пазара продукция, заявени за подпомагане по предходната схема.

На останалите 16 държави членки, сред които попада и България, Европейската комисия предоставя възможност да приложат предвидените компенсационни мерки за количества до 3 000 тона.

Според изискванията на допълващата схема в страната ни ще се финансира мярка „изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение”, съгласно измененията от 21 октомври 2014 г. в Нареба № 6.

Исканията за прилагането й се подават в областните дирекции на фонд „Земеделие” до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Документите ще се приемат по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

В исканията за прилагане на мярката се посочват видът и количествата на изтегляните от пазара продукти, идентификация и размер на площите, на които са произведени. Описват се също мястото и датата, на които ще бъде извършено претеглянето. Важно е тази дата да бъде до 31 декември 2014 г.

В документите се записват и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. Плодовете и зеленчуците по новата мярка „изтегляне на продуктите от пазара” могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Отпада възможността продукцията да се използва като храна за животни.

За улеснение на производителите, даряващи големи количества продукция, Българската хранителна банка (БХБ) има възможност да приема бързо развалящи се продукти. По предварителна заявка БХБ може да осигури бране, пакетиране и транспортиране на дарената продукция.За допълнителна информация производителите на плодове и зеленчуци могат да се свържат с г-жа Цанка Миланова (БХБ) на тел. 0876 406 706, 02/ 953 41 00 или e-mail: milanova@bgfoodbank.org.

Техническият инспекторат на ДФ "Земеделие" ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго. В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

Нов прием на искания за обезщетения на фирми, засегнати от руското ембарго
3689
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Полша настоява за възможно най-дълго ембарго върху украинското зърно
България ще бъде изключена от евентуална забрана за внос на петрол от Русия
Отношения в развитие
Българи и Русия се готвят за износ на агростоки след отпадане на ембаргото
ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго
Загубите за Франция от руското ембарго надхвърлят 8 милиарда евро
ЕС възстанови производството и износа на сирена до нивата преди руското ембарго
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини