Всичките кланици и лаборатории, които имат разрешение да изследват за трихинелоза (трихинела) месото от дива свиня, при съмнение задължително трябва да изпращат тези проби в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от асоциацията на месопреработвателите.
За целта браншовата асоциация е подписала с агенцията по храните споразумение, което е разпратено до деветте кланици и лаборатории, извършващи подобни изследвания.
Според евроизискванията дивечовото месо задължително минава на проверка, тъй като трихинелата се пренася при консумация и е изключително опасна за хората.
Ловът на дива свиня започна на 4-и октомври и всяка година се издават инструкции за извършване на проверките. Обикновено изследваното месо е само за лична консумация и не се предлага в търговската мрежа, поясниха експерти.