Начало » Новини » Коментари
06.10.2014 г.

Критичен спад в изкупните цени на млякото

Животновъди предупреждават

Farmer.bg

След поредния крах в овцевъдството, предизвикан от ненавременното справяне с болестта „син език” и предизвикал фатални поражения върху фермите, идва ред на говедовъдството. За това предупреждава изпълнителният директор на съюза на говедовъдите Михаил Михайлов, представяйки последните данни за рязкото понижение в изкупните цени на млякото.

От браншовия съюз са решени още в първите дни от встъпването в длъжност на новия кабинет да представят икономическите проблеми в сектора, за да се търсят адекватни решения.

По традиция през есента цените на млякото постепенно се повишават, но сега животновъдите са изключително притеснени от тяхното намаление. Дори големите млекопроизводители вече получават под 65ст за кг. По-малките фермери отдавна получават под 60 ст., а в Северна България спадът е драстичен - под 50ст., сочат последните данни.

В същото време разходите за производство не се понижават. Повечето говедовъди са организирали работата си така, че масовите отелвания на животните да бъдат от декември до март, когато цените на млякото са по-високи и чрез тях компенсират по-малкия добив на мляко.

Какво се случва с разходите

Тази година обаче заради поскъпването на тока разходите през зимата значително ще се увеличат. Очаква се сметките за ток на една средно голяма ферма месечно да нараснат с 200 лева.

Разходите за фуражи също са значителни, ако стопаните искат да отглеждат животни с висока млечност. Въпреки че цените на зърното се понижиха, на практика качествените фуражи държат високи нива от над 60 ст за кг, което принуждава фермерите сами да си приготвят смеските. В много случаи обаче те не могат да използват витамини и други добавки, защото не разполагат с хомогенизатори. Затова се използват масово отпадъчни продукти като джибри, пивоварна каша, бирена мая, ризони, ябълки, хляб, боза и др. Всичко това не само че не повишава млекопродукцията, а поразява организма на животното.

„Като се добавят и новите разходи за ветеринарното обслужване, животновъдите автоматично си задават въпроса дали има ли такова здравеопазване”, посочва още Михайлов.

Според него след „синия език” идва ред на друго опасно заболяване по говедата от породата „Шмаленберг”, което ще бъде фатално и за говедовъдството. „Големият въпрос е има я или я няма профилактиката. Каква е ролята на частно практикуващите лекари , които в момента са извън играта, по какви тарифи се плащат услугите и какъв е контролът, които би трябвало да се упражнява”, риторично пита шефът на браншовия съюз.

Как европейският млечен пазар се отразява върху цените

Животновъдите са в пълно неведение за тока какво се случва с „млечния пазар”. Според някои ниските цени може да се следствие от руското ембарго, предизвикало проблеми сред мандрите.

„Приемаме всички доводи на млекопреработвателите във връзка с ефекта от забраната на износа, но нали Еврокомисията затова отпусна и компенсации”, коментират експерти.

Последните данни за ЕС сочат, че потреблението на повечето деликатесни сирена във веригите магазини са паднали до 40%.

По официалната статистика под 20% от общият износ на млечни продукти е за Русия, което не е фатално, като се има в предвид, българският износ на земеделска продукция за там е в размер на 10 млн. лева. Животновъдите си задават въпроса как се изхранва българският народ, като пак по официална статистика в млекопреработвателните предприятия годишно се обработват 500 хиляди т мляко родно производство, или на калпак се падат по 70 литра мляко или по 200 грама на ден. Ако прибавим още 40 грама от вносни продукти, общо стават 240 грама.

Според фермерите явно в продуктите на пазара масово се влагат немлечни суровини, както неотдавна показа проверката на „Активни потребители” със съдържанието на кравето масло.

„Ясно обаче е, че кризата в млечният сектор , която очаквахме в средата на следващата година, отново ни изпревари неподготвени”, заключава Михаил Михайлов.

Затова от браншовия съюз настояват за дискусии с администрацията, където да се обсъждат назрелите проблеми в сектора. „С встъпване в длъжност на новото ръководство на министерството нашият съюз ще връчи послание за проблемите в говедовъдството, които ако не бъдат решени, ще продължим да си пием само европейско мляко”, посочи още Михайлов. И допълни, че въпреки проблемите браншовиците няма да се откажат от битката за спасение на говедовъдството.

Източник: Съюз на говедовъдите в България - archp-bg.com

Критичен спад в изкупните цени на млякото
13221
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини