Начало » Новини » Страната
30.09.2014 г.

И розовото масло получи защита като уникален български продукт

Европейска комисия

Farmer.bg

„Българско розово масло” е поредният продукт, вписан като продукт в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от земеделското министерство. Самата регистрация ще влезе в сила на 17-и октомври, 20 дни след официалното обнародване на решението в Официалния вестник на ЕС (серия L 283 от 27.09.2014г.).

Заявлението за регистрация беше подадено от едноименното сдружение „Българско розово масло”, чиито членове единствени ще имат право да произвеждат етеричното масло, като спазват одобрената от ЕС спецификация. Всички останали български и чуждестранни компании трябва да плащат на сдружението, ако искат да ползват тази марка, припомниха експерти.

Върху самото розово масло задължително трябва да бъде изписван символът на ЕС за „Защитено географско указание”.

Самото розово масло е уникален български продукти, който се получава чрез водно-парна дестилация на цветовете на маслодайна роза (Rosa damascena Mill). Отличителното е ароматичната характеристика, по-светлият жълто-зелен цвят на маслото и голямата трайност на аромата, което се дължи на балансирано съдържание на летливи компоненти и въглеводороди.

Продуктът дължи качествата си на специфичните условия на отглеждането на розите в Розовата долина, които го отличават от маслата от рози, произвеждани в други региони на света.

Технологията за производство изисква незабавната преработка на прясно набрания розов цвят при денонощен режим на работа за максимално извличане на ценните съставки. Поради това и дестилериите са разположени в непосредствена близост до розовите полета.

България е подчертала значението на природните и климатичните фактори в производствения регион, където традиционно се отглежда маслодайната роза, които й осигуряват оптимални условия за цъфтеж в периода на бране. Историческите и човешките фактори, които влияят на производството на продукта в неговата над 300-годишна история като специфичните умения на местното население за отглеждане на розовите насаждения, при беритбата на розите, както и при дестилацията, също са отличени.

Страната ни става основен доставчик на парфюмерийната промишленост в Европа, като до Втората световна война е покривала и 70-90% от световното потребление. Редица материали, исторически документи и референции, доказващи престижа на етеричното масло, както и употребата на това наименование, са цитирани в спецификацията на продукта*.

Заедно с розовото масло страната вече има 5 регистрирани защитени продукта. Защитата на регистрираните наименования обхваща забрана на всякаква злоупотреба или имитация, превод или придружаване на защитеното наименование с изрази като „стил“, „тип“, „метод” и др., като всяка друга практика, която би могла да подведе потребителя относно истинския произход на продукта, също подлежи на санкции.

Основната цел на европейските схеми за качество е да се даде възможност на земеделските стопани да популяризират своите продукти и храни с висока репутация и утвърдени традиции в производството и предлагането на пазара. С прилагането на своите инструменти и правила за контрол тази политика гарантира, че земеделските стопани и производители могат да постигнат справедлива възвръщаемост, съответстваща на качеството на техните селскостопански продукти, а потребителите от своя страна могат да разчитат на обозначенията на етикетите, за да установят характеристиките на продуктите и тяхното производство.

И розовото масло получи защита като уникален български продукт
7582
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
По искане на България
Съветът на ЕС удължи подкрепата за отглеждане на етеричномаслени култури
Съвет на ЕС по земеделие и рибарство
Седем държави са подкрепили българското розопроизводство на Съвета на ЕС
Министерство на земеделието
Договарят възможен износ на български храни за Тунис и Нова Зеландия
Предлагаме научна експертиза в областта на селското стопанство и храните
В МЗХГ търсят допълнителен пазар за родното розово масло в Казахстан и Азербайджан
Партньорства
Аржентина с интерес към вноса на българско розово масло
Едва тогава ще стане актуализацията на списъка с географските означения
Българското розово масло и вино ще имат защита за Китай едва след 4 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини