Институтът по лозарство и винарство в Плевен е разработил три нови сорта, кандидатстващи за регистрация. Това съобщи директорът на института доц. д-р Иван Пачев при откриване на изложба на десертното и виненото грозде.
Два от сортовете са десертни розови, а третият е винен червен. Отличителната черта и на трите сорта е големината на зърното и приятните вкусови качества, посочи експертът.
По време на изложението са представени 31 сорта узряло винено и десертно грозде, от които 9 са винените и 22 са десертните.
По повод състоянието на тазгодишната реколта доц. Пачев обясни, че по-лоша реколта се очаква в местата, където лозята не са обработвани активно с фунгициди. Там, където са провеждани редовни пръскания срещу мана - по 10 и повече пъти, реколтата ще се съхрани до 80-90 процента.
Институтът в Плевен стопанисва 1 500 дка, от които лозята са само 800 дка. От тях половината са винени сортове. Останалите 400 декара включват една огромна колекция от 2 хиляди сорта, която е най-голямата на Балканския полуостров и в Европа .
Учените в института от години работят по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания, особено на мана, оидиум и имат повишена устойчивост на нисики температури.
На тазгодишното изложение бяха поканени и производители на грозде от Хърватия, Сърбия и Италия.