Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2014 г.

Над 4 хиляди декара гори в Трънско съхнат, засегнати от опасна болест

Предупреждение

Farmer.bg

4460 декара иглолистни гори в държавните горски стопанства в Трън, Земен, Брезник и Радомир, които се намират в обхвата на югозападното държавно горско предприятие са засегнати от съхнене, предупредиха от пресцентъра на предприятието.

Основната причина за вложеното състояние на горите от бял бор е нападението от така наречения „върхов корояд”. Справка на инвентаризираните площи към края на юни т.г. показва, че процесите на съхнене са най-интензивни при 35-45 годишните насаждения от бял бор, създадени на по-ниска надморска височина от естествения им ареал.

На територията на Пернишка област най-големи са пораженията в района на горското стопанство в Трън, където увеличаването на нападнатите площи от корояда протича с много бързи темпове. Там съхненето е засегнало вече 2500 дка, от които 1000 дка са регистрирани само за първите шест месеца на 2014 г. Подобна е ситуацията и в територията на Земен, където от началото на годината служителите са подали 72 сигнални листа за нападение от корояд на обща площ 1300 дка.

В Брезнишко също регистрират масово увеличаване на съхненето на иглолистните гори през последните месеци. Досега там са инвентаризирани 411 дка, като обемът на засегнатата дървесина е около 10 хиляди куб. метра лежаща маса.

Към момента най-малко са пораженията в грското стопанство в Радомир – 219 дка, но и там горските служители са обезпокоени от неблагоприятната тенденция. За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесина, по предписание на Лесозащитната станция в София са предприети спешни мерки за извършване на санитарни сечи на площ от 1400 дка.

„В държавните гори мерките срещу съхненето се изпълняват поетапно, съгласно изготвени графици за усвояване на дървесината. Не така обаче стоят нещата в общинските, частни, религиозни и др. гори, където интензивността е същата, но собствениците им не предприемат никакви действия”, коментира директорът на „ДГС Радомир” инж. Веселин Владов.

Затова е необходима законодателна промяна, насочена към защитата и опазването от болести и вредители и на недържавните горски имоти.

Основна причина за масовите поражения на изкуствено създадените иглолистни насаждения е достигане предела на тяхната техническа зрялост. Преобладаващите съхнещи гори са на възраст 45 години, която експертите определят като максимална за тяхното развитие. Продължителното засушаване и много високите температури през последните години, са допълнителни фактори.

Освободените площи след санитарните сечи ще бъдат възстановени. В повечето от съхнещите култури е налице интензивно естествено възобновяване. Там, където то е затруднено, ще се извърши изкуствено залесяване с местни широколистни видове, които са достатъчно добре адаптирани към условията и са много по-издръжливи на засушаване.

 

Над 4 хиляди декара гори в Трънско съхнат, засегнати от опасна болест
7446
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини