Начало » Новини » Страната
01.08.2014 г.

С последните промени в наредба 9 се дава предимство на млади фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци

Проектодокументи

Farmer.bg

Младите фермери, които представят проекти за подпомагане в областта на производството на плодове и зеленчуци, ще получават повече точки при класирането, за да бъдат стимулирани в създаването на подобни стопанства.

Това гласят промените в наредба 9 за реда и условията за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери", чийто прием вероятно ще бъде разкрит през септември.

Измененията се очакваха с нетърпение от младите стопани, но вместо през месец май администрацията на земеделското министерство представи проекта в последния ден на юли.

След съответното одобрение от останалите министрества, което технически би трябвало да се извърши от служебния кабинет, проектът ще бъде обнародван в „Държавен вестник”, съобщиха от министерството на земеделието.

Това забавяне беше направено умишлено от сегашния кабинет, който не успя да защити искането си средствата да се отпуснат с бюджет от следващата програма за селските райони 2014-2020 г. Европейската комисия не даде подобно разрешение и затова администрацията трябва да преразпредели неусвоени средства от други мерки, които на този етап не е ясно откъде ще се вземат. 

Според зам. министъра на земеделието Явор Гечев можело да се отпуснат 27 млн. лв., които според изчисления на бизнеса ще стигнат само за 550 проекта. Миналата година бизнесът подготви 2 700 проекта, за които така и не остана бюджет.

С предложените промени в наредба 9 максималният допустим срок от 14 месеца, в който може да се кандидатства за субсиди след датата на създаване на стопанството, ще бъде увеличен до 15 месеца и 15 календарни дни, като се запазва срокът от 18 месеца, в който трябва да се вземе решение за отпускане на помощта.

Според администрацията така «се увеличава в максимална степен обхватът на допустимите за подпомагане млади земеделски производители, които са стартирали своята земеделска дейност за първи път».

С проектонаредбата ще отпадне и критерият за оценка, включен в мярката и свързан с предоставяне на приоритет на млади земеделски производители, които са кандидатствали или декларират намерение за кандидатстване по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г.

Приоритетът агроекологични плащания отпада, защото тази година е нулева за прилагането на тази мярка, посочват от ведомството.

Вместо този приоритет с предимство ще се ползват млади земеделски производители с проекти в областта на градинарството и овощарството.

С промените в наредбата се коригират и критериите за оценка на проектите. Най-много точки 30 ще получат млади животновъди.

25 точки ще се дават за проекти на млади фермери, които към момента на подаване на заявлението за подпомагане имат съответните професионални умения и познания, а именно -  имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина и/или икономическо образование със земеделска насоченост, и/или вече са приключили 150 часа курс на обучение по мярка 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания" от програмата за развитие на селските райони

По 20 точки ще се отпускат на зеленчукопроизводители и овощари, както и на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство или са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни.

По 5 точки получават стопани, чиито проекти се реализират на територията на някоя от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София или Перник.

Наредбата коригира и някои от стойностите на стандартните разлики в таблицата за изчисляване на икономическия размер на земеделското стопанство.

Когато стопанството отглежда домати, краставици или пипер, трябва да посочи дали те са отглеждани при полски, оранжерийни условия или на опорна конструкция:

В полски условия се включват домати/краставици/пипер, които влизат в сеитбооборот.

Култури на опорна конструкция – включват се културите, които са одглеждат на нарочно направена опорна конструкция, изградена от носещи колове (железобетонни, дървени или метални) с разположена телена, въжена конструкция или мрежа на тях.

Допустимо е използването на колове поставени на всяко отделно одглеждано растение. При заявяване на култури на опорна конструкция се отразяват, като основна култура в анкетния формуляр към Наредба № 3 от 29.01.1999 г. и се подава изрична декларация за тези култури.

В оранжерийни условия – включват се домати/краставици/пипер, които се отглеждат в стъклени и полиетиленови оранжерии, в които човек може да работи изправен.

Когато стопанството отглежда животни, трябва да посочи броя на животните в съответните категории съгласно допълнителен опис, заверен от официален ветеринарен лекар най-много до 4 месеца преди кандидатстване.

При изчисляването на общата стандартна разлика на стопанството се взема предвид фуражният баланс или излишък (вж. поясненията под таблицта за определяне на икономическия размер на стопанството).

При изчисляването на общата стандартна разлика на стопанството стойността на прасенцата до 45 дни не се взема предвид и в случай, че в стопанството се отглеждат и свине майки.

При одглеждането на гъби площа се изчислява на базата на чиста площ  - сбор от площа на торбите, в които се одглеждат гъбите, и/или чистата площ на компоста в зактитите гъбарници.

При кандидатстване с тютюн се отразява в анкетния формуляр към Наредба № 3 от 29.01.1999 г. таб. 2 "Растениевъдство" с код 3011 "тютюн". Към заявлението за подпомагане се подава изрична декларация за типа тютюн, който се отглежда (ориенталски или широколиостен).

При планински чай и планински билки следва да одговарят на следните изисквания:

1. Билки - са отделни морфологични части или цели растения, както и плодове и семена от тях, които в свежо или исушено състояние са преднасначени за лечебни и профилактични цели, за производство на лекарствени продукти, за хранителни, козметични и технически цели.

2. Лечебни растения - са такива видове, които се отглеждат при контролирани от човека условия.

3. Да са отглеждат на надморска височина над 500 метра надморска височина в планински и полупланински райони.

При изчисляване на икономическия размер на стопанството, единиците за Калифорнийски червеи не могат да надхвърлят повече от 1/3 общия сбор.

С промените в наредба 9 се влючват промени и в Наредба № 28 от 5 август 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране". Допълват се нови изискуеми документи при извършване на проверките от страна на ДФЗ във връзка с проведен одит от ЕК през месец април 2014 г. и отправени препоръки за извършване на проверки от страна на ДФЗ-РА по отношение на продажбите на произведената продукция от полупазарните стопанства.

С последните промени в наредба 9 се дава предимство на млади фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци
23295
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Ето защо има изоставане по индикативния график
Фонд „Земеделие” днес ще нареди плащанията за младите фермери
Още промени в наредба 3
Условията за приемственост в помощта за младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини