Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.07.2014 г.

Тази година Agrico представя сортове картофи, устойчиви на мана

Представяне

На опитните полета на Agrico

По традиция производители от Югозападна България, Сливенско, Пловдивско, Пазарджишко, Старозагорско, Казанлъшко избират подходящото семе за следващата година, затова демонстрациите на вносителя на семена фирма „Агрико България” се посрещат с голям интерес от фермерите.

В разгара на лятото картофопроизводители от различни региони на страната се събраха на опитните полета на фирма „Агрико България”  край пазарджишкото село Исперихово и казанлъшкото село Овощник, за да се запознаят на място с новите сортове холандски картофи. Домакини на срещите бяха Петър Георгиев от село Исперихово и Георги Златанов от село Овощник, които повече от 15 години се занимават със земеделие.

Този вид презентации са дългогодишна традиция за „Агрико”, която повече от 20 години е основен партньор на най-голямата холандска фирма за производство на картофени семена за посев Agrico.

За агрономи и производители холандските сортове не са новост, още повече че фирмата внася семена в България от близо 40 години.

Новото е, че фермерите се нуждаят от подобрени селекции, които да отговарят на условията, почвите и климатичните промени, при които отглеждат продукцията си.

За тях представянето на последните разработки на компанията-майка е възможност да се запознаят на място с условията на отглеждане. И да получат отговори на важни за тях въпроси като например, кои сортове са устойчиви срещу едни или други болести и неприятели, как издържат на суша, дали са вкусни и най-важното – дали гарантират високи добиви.

Тази година на опитните полета на „Агрико”  бяха засадени 20 нови и традиционни сортове, част от основната листа на дистрибуторите.

„Предоставили сме умишлено сортове от цялата гама, които могат успешно да се отглеждат при нашите условия”, поясни дългогодишният агроном-консултант на „Агрико – България” – Асен Георгиев.

Освен в селата Исперихово и Овощник фирмата има опитни полета в още 4 региона от страната – Самоков, Белчин, Ловеч, и великотърновското село Иванча. Навсякъде агрономите организират аналогични срещи с местни производители.

При демонстрациите присъстваха стопани от Стара Загора, Сливен, Казанлък, Пловдив, Пазарджик, Смолян и други села от региона. Повечето от тях имаха дългогодишно познанство с дистрибуторите. Поканени бяха и млади фермери, които тепърва биха искали да развиват това производство.

На опитното поле в с. Овощник присъстваха и дългогодишният координатор за Източна Европа на “Agrico” – г-н Ян Маринусен и неговият приемственик – г-н Джефри Дайк

Наред с добре познатите сортове като „Агрия”, „Санте” или „Пикасо” от късните сортове или „Ривиера”, „Агата” – ранни  от браздите на опитното поле бяха извадени и образци на нови селекции като „Амбишън”, „Аризона”, „Маниту”, „Флеър” – в късната група и „Екшън” и „Раноми”, като заместител на „Импала” в ранната група.

Като особено устойчив срещу болести сорт, подходящ за биопроизводство, беше посочен и „Каролус”, който оправда очакванията за абсолютна устойчивост към мана, особено в година като тази.

Двайсетте селекции бяха подбрани в три групи – ранно, средно и късно зреещи. Интересът преобладаващо беше насочен към ранните сортове, тъй като те са и по-подходящи за климатичните пояси до 800 метра надморска височина.

Сред картофите с отлични вкусови качества интерес предизвикаха червените сортове „Луса” и „Маниту”, а също и белите „Аризона”, „Амбишън”, „Екшън”, „Савиола” и др.

Самите производители също изтъкваха своите фаворити, представяйки предимствата, които те са показали в условията и почвите, където се отглеждат.

 

Тази година Agrico представя сортове картофи, устойчиви на мана
57219
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини