Начало » Новини » Страната
22.07.2014 г.

Еколози следят отблизо избора на директор на Природен парк Русенски Лом

Предупреждение

Farmer.bg

Представители на коалицията „За да остане природа в България” предупреждават за опасност от политически назначения в природните паркове, като чрез конкурси в последния момент се назначават лица без опит в областта, съобщиха от организацията.

Еколозите се опасяват да не се повтори изборът на директор на Природен парк «Българка», затова са настояли при всеки подобен конкурс да присъства и представител на неправителствените организации.

На 21 юли Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) е провела подобен конкурс за директорското място в Природен парк «Русенски Лом». Комисията на конкурса е била съставена от пет длъжностни лица от ИАГ от три дирекции, като експертите са допуснали и независим наблюдател от инициативата "Прозрачни планини". Избран е бил Андрей Ралев, член на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани".

На конкурса са се явили двама кандидати - досегашният изпълняващ длъжността директор Цонка Христова и Димитър Пейчинов. Процедурата се е състояла от тест и въпроси. Всеки кандидат е минал тест, последван от събеседване с 3 въпроса с оценка от 0 до 5, като в последния е имало изискване за представяне на визия за бъдещото развитие на парка.

Цонка Христова е дала 28 от 30 верни отговора на теста, а Димитър Пейчинов - 26. На събеседването Цонка Христова е представила визия за бъдещето развитие на парка, докато Димитър Пейчинов не разполагал с подобен проект.

Изненадващо преди събеседването по настояване на Димитър Пейчинов е имало дискусия за отстраняване на независимия наблюдател, но идеята е била отхвърена.

Според Андрей Ралев представянето на Цонка Христова е било компетентно, защото тя е показала добро познание на материята и е имала ясна концепция за бъдещото му развитие.

Представянето на Димитър Пейчинов е било кратко, като на въпросите е отговарял твърде теоритично, без практически познания, а на места и с грешки. Той не е представил и визия за управление и развитие на природния парк. «Ако трябва да дам оценката си за представянето на двамата кандидати, то за Цонка Христова тя е 14 от 15 точки, а за Димитър Пейчинов 4 от 15 точки, обясни Ралев.

Комисията трябва да даде своите оценки в тридневен срок. От коалиция „За да остане природа в България” припомнят, че напоследък зачестиха назначения в природните паркове на лица без достатъчно опит и подходящо образование и затова алармират за опасността Природен парк «Русенски Лом» да не попадне също под непрофесионалното управление.

От коалицията ще пордължат да следят процедурата по избор на нов директор.

Еколози следят отблизо избора на директор на Природен парк Русенски Лом
8023
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Национален парк Рила отбелязва 32 години от обявяването му за защитена територия
Обнародван е плана за управление на ПП „Русенски Лом“
Изложение в София
На природен газ са 74% от компаниите, само 37% от тях могат да намерят алтернатива
Назначени са директорите на четири дирекции на природни паркове
Еколози призовават премиера Герджиков да върне проектоплановете за Пирин, Витоша и Рила
Защитени територии
Правителството прие плана за управление на природен парк Беласица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини