Начало » Новини » Страната
21.07.2014 г.

Светлана Боянова: Разплатени са едва 60 млн. от предвидените 330 млн. евро

Предупреждение

Farmer.bg

До края на годината фонд „Земеделие” трябва да разплати 330 милиона евро по програма за развитие на селските райони, но до момента са преведени само 60 милиона. Това съобщи в интервю за bTV председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, отчитайки работата на ведомството до момента.

След скандалите във фонд „Земеделие” целият агросектор изрази недоволството си от блокираната дейност в почти всички важни направления от управлението на селското стопанство.

В края на мандата на кабинета е отчетено забавяне в одобрението на над 3 500 проекта от програмата за селските райони. Информацията беше изнесена от новия шеф на фонда Атанас Добрев, който на този етап има желание да промени ситуацията, но до назначаването на служебното правителство е трудно да се каже дали администрацията ще успее да ускори темповете на работа, още повече, че тече сезонът на отпуските.

Критично е състоянието и на проектите по 311 и 312 мярка за разнообразяване към неземеделски дейности и за подкрепа на микропредприятията, които трябваше да бъдат разписани до 30-и юни тази година, но предишното ръководство на фонда ги блокира.

В интервю за БНР представителят на асоциацията на бенефициентите по европейски програми Ивайло Здравков припомни, че по новия европейски регламент за схемата de minimis всички неодобрени след тази дата проекти трябва минат през новите процедури. Това означава, че стотици кандидати за евросубсидии няма да получат очакваната помощ заради необяснимите противоборства между администрацията на фонда и земеделското министерство, блокирали дейността на разплащателната агенция.

Гневът на земеделските производители се изостри и заради кашите, забъркани от администрацията по подготовката на концепцията за прилагането на първия стълб на новата селскостопанска политика. В интервю пред bTV зам. председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов определи новата схема за директни плащания като „раздаване на пари на калпак”:

Според Христов  „това е начин, способ, с европейски пари да се купуват гласове. Защото никой политик не обича силните, мощните, добре организирани неправителствени браншови организации.”

От името на колегите си Христов припомни, че е „важно да се търси ефективност при раздаването и разходването на средства на европейските данъкоплатци, защото това са средства и на българските данъкоплатци.

От фонд „Земеделие” съобщиха, че в ранния следобед днес ще дадат пресконференция, на която подробно ще бъде разяснено състоянието на програмата и ще се набележат мерките за овладяване на изоставането. Ще бъде изнесена и подробна информация от извънредното заседание на управителния съвет на фонда, което е насрочено днес от 14 часа в сградата на фонда.

Светлана Боянова: Разплатени са едва 60 млн. от предвидените 330 млн. евро
6956
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Експертното становище
Светлана Боянова: Внимателно да се вникне в споразумението за ОСП, подписано на 28 юни
Директните плащания – история или бъдеще за ОСП
„С.Б.Агростратеджис”
Нов консултантски офис в Пловдив
Консултантите препоръчват
Доста са капаните при кандидатстването за преработка на храни по подмярка 4,2
Важно за фермера
Фермери могат да кандидатстват за преработка по подмярка 4,2 само ако са еднолични търговци
Важно за фермера
Светлана Боянова: Зелените плащания ще се начисляват върху цялата обработаваема земя, а не само върху 5% от нея
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини