Начало » Пазари » Животинска продукция
12.07.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на замразеното пиле са регистрирани в Плевен (3,69 лв./кг), а най-високи – в Благоевград (4,58 лв./кг). В осем области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 1,5 – 7,1% (Хасково), а в други три - понижение от 1,2 до 1,6% (Враца). Средно за страната, цената на едро на замразеното пиле се увеличава на седмична база с 1,2%, до 4,10 лв./кг.

 В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле  варират в диапазона от 4,47 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 5,12 лв./кг (Силистра). В шест от областите се наблюдава понижение на цените спрямо предходната седмица с между 0,9% (Пазарджик) и 7,9% (Русе). Поскъпване на продукта е отчетено само в Пловдив и Шумен, съответно с 0,4 и 1,1%. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ намалява с 1% на седмична база, до 4,77 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,67 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,14 лв./кг в Благоевград до 1,25 лв./кг в Силистра.

При търговията на дребно със замразеното пиле в по-малките магазини се отчита запазване на средната стойност за страната на нивото от предходната седмица – 5,03 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се задържат в границите от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра), без седмични отклонения.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,93 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в интервала от 0,50 лв./кг в Добрич до 1,63 лв./кг в Силистра.

През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 5,5% по-високи от тези в големите супермаркети. 

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,64 лв./кг. По области, цените продължават да се движат в границите от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,89 лв./кг (София), като в цялата страна не са отчетени седмични колебания.

 Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се увеличава с 0,6% на седмична база до 4,95 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 4,59 лв./кг (София) до 5,24 лв./кг (Видин, Силистра, Смолян и Търговище). В пет области се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,4 – 2,5%, най-значително във Варна. Поскъпване на охладеното пиле от 2 до 7,2% е регистрирано в четири областни центъра, най-чувствително във Видин, Силистра и Търговище.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,31 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Изключение прави София, където цените на продукта в големите супермаркети са с 0,30 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле се движат в интервала от 4,70 до 5,44 лв./кг. Най-евтино се предлага замразеното пиле в ДТО във Варна и Сливен, а най-скъпо - в Стара Загора. Леки седмични ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение във Варна (с 1,1%), а понижение – в Добрич (с 1%). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 5,08 лв./кг. 

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,03 лв./кг във Варна до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

За наблюдавания период средната цена на замразеното пиле в ДТО за страната е с 2,6% по-висока от тази в ГТВ.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
4926
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини