Средно месечните цени на яйца за консумация, предоставени от центровете за опаковка през м. април 2014 г. в България са спаднали с 6,3% спрямо предходния месец, до 108,18 евро/100 кг или 0,128 лв./бр. Средната цена в ЕС също е намаляла, но с по-малък темп – с 3,2% и е била 125,33 евро/100 кг (0,149 лв./бр.) коментират в анализ специалисти на МЗХ .
Изпреварващият темп на намаление на цените на българския пазар (с около 3 пункта), задълбочава разликата с тези на европейския, като през м. април`2014 тя достига до 13,7% (при 11% през м. март`2014).
Като цяло, цените в отделните държави членки претърпяват малки месечни отклонения, като в някои традиционно поддържат по-високи стойности, а в други те са по-ниски, дори и от средните за ЕС.
Движението на цените в различните европейски страни, както и през предходните месеци варира в широк диапазон: от 91 до 206 евро/100 кг.
Държавите, в които през м. април`2014 яйцата за консумация са се реализирали на по-високи цени са: Италия – 206,90 евро/100 кг, Швеция – 200,80 евро/100 кг, Австрия – 177,07 евро/100 кг, Кипър – 177,32 евро/100 кг, Дания – 171,45 евро/100 кг.
В същото време, държавите, в които ценовите равнища са били ниски не само спрямо средната на европейския пазар, но и от тази в България са: Белгия – 91,47 евро/100 кг, Холандия – 93,47 евро/100 кг, Франция – 95,45 евро/100 кг, Испания – 101,59 евро/100 кг, Румъния – 101,17 евро/100 кг.
Правейки сравнение на цените през април`2014 и тези от година по-рано (април`2013), се вижда че те са били по-ниски на българския пазар – със 7,7% (115,30 евро/100 кг, 2013 г.) и по-високи на европейския – с 1,4% (123,84 евро/100 кг).
През м. май 2014 г. продължава намалението на цените на яйца за консумация както на българския, така и на европейския пазар.
По-съществен спад е регистриран при цената в България и тя е с 15,5% по ниска спрямо м. април – 91,37 евро/100 кг или 0,108 лв./бр. В сравнение с година по-рано – май`2013, цената е с 11,9% по-ниска (103,72 евро/100 кг).