Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.06.2014 г.

И малките ферми започват да прилагат изкуствено оплождане на животните

Практика

Farmer.bg

И по-малките животновъдни ферми отчитат незаменимата полза от селекцията за подновяване на стадата, затова през последните години изкуственото осеменяване все по-активно се прилага в страната.

Това съобщи пред Farmer.bg управителят на фирма «Геномика» Николай Григоров. Германската компания за търговия със семенен материал е на пазара от десет години и има добър опит с прилагането на изкуственото осемяване в българските ферми.

Ако преди десет години в страната е имало едва 3-4 фирми за осигуряване на качествен селекционен материал, днес на пазара работят дванадесет компании. И по-голямата част от тях отчитат ръст в търсенето.

Най-разпространената порода сред животновъдите е „Холщайн”,която се предпочита заради изключително добрата й млечност. В някои ферми черно- и червеношарените крави дават над 9 тона за животно и то през 305 дни от годината. Има и стопанства-рекордьори с по 10-11 хиляди литра като това на пловдивската фермерка Светла Манева, на фирма „Вароша 05” и на Тодор Узунов от бургаска област.

Средно за страната млечността се движи между 6 и 7 хил. тона, с което българските стопанства вече се опитват да достигнат средната млечност в европейските ферми.

Целта на дистрибуторите на геномен материал е да обхванат повече от малките производители, за да могат да постигнат по-голяма ефективност и да увеличат доходите си.  

Обикновено с големите ферми вносителите на селекционен материал търгуват директно, а при малките стопанства се ползват услугите на осеменителите. Цените за едно осеменяване варират между 25 и 30 лева, като в някои региони тази услуга се предлага дори за 20 лева. В тази цена влизат освен дозата и манипулацията също и транспортните разходи до фермата.

Тенденцията за намаляване на броя на отглежданите животни в страната е показател, че малките стопанства постепенно се отказват. Според експертите в новия програмен период би трябвало да има насърчения и за по-дребните стопанства, които осигуряват работа на семейните ферми в отдалечените краища на страната.

Добрата новина е, че големите ферми все повече се разрастват и инвестират в подобрения, така че да осигурят повече суровина за мандрите. Ако се въведат субсидии, покриващи разходите за изкуствено оплождане, това също би намалило разходите, смятат фермери.

И малките ферми започват да прилагат изкуствено оплождане на животните
11443
 

Последни материали
Виж
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Свързани материали
Виж
Внесен за осеменяване в Русия френски козел показа нетрадиционни сексуални наклонности
Осеменителната кампания при овцете е приоритетна задача през август
Организация на осеменителната кампания в овцевъдството през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини