Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2015 г.

Организация на осеменителната кампания в овцевъдството през август

Осеменителната  кампания в овцевъдството е сред приоритетните задачи през м. Август, напомнят от Националната служба за съвети в земеделието. При овцете разгонеността се повтаря през 16 - 17 дни през размножителния сезон. Продължителноста на еструса е от 24 до 36 часа, но в зависимост от породата, храненето и гледането на животните се колебае от 6 до 72 часа.Овулацията настъпва в края на еструса, обикновено 24 - 40 часа след неговото начало.

От решаващо значение за получаване на висока заплодяемост при овцете са правилния избор и подготовка на кочовете. За разплод се избират кочове с добър екстериор, здрави копита, нормално развити семенници и високо качество на семенната течност. Вземат се кръвни проби и се изпращат за изследване за заразен епидидимит. Храненето на кочовете, като подготовка за осеменителната кампания е специална грижа на стопаните още два месеца преди началото на кампанията. По време на провеждането и кочовете се хранят с пълноценна дажба от доброкачествени фуражи. Например дажбата на един коч с живо тегло 100 кг може да бъде следната: овес 0,5 кг,  ечемик 0,2  кг,  пшенични трици 0,3 кг,  слънчогледов шрот или кюспе 0,2 кг и моркови 0,5 кг;  зелена трева и сено на воля и по 0,5 - 1 литър прясно мляко с едно яйце разбито в него.

Поради неясно проявени признаци разгонените овце може да се открият чрез използуването на кочове - пробници. За целта на 50 овце се определя един коч - пробник. Могат да се използуват мъжки животни след навършването на 10-месечна възраст. За да се поддържа половата им активност още на първата разгонена овца се пускат да извършат скачка. След това вече се пускат в стадото, подвързани с престилка. Престилките трябва да бъдат чисти, да се изпират и сменят ежедневно.

Разгонените овце се откриват сутрин рано, като в стадото се пускат кочовете - пробници. Стопаните следят кои овце допускат да бъдат заскачани от пробниците и ги отделят от стадото. Престоят на пробниците в стадото не трябва да бъде по - малък от 1,5 - 2 часа. Освен, че откриват размърляните овце, те са и биологичен стимулатор на разгоненоста. След заделяне на разгонени овце се пристъпва към тяхното осеменяване. Откриването на разгонени овце може да става двукратно / сутрин и вечер / . При еднократното откриване овцете се осеменяват 1 - 3 часа  след отделянето им и се повтарят след 8 - 10 часа. При двукратно откриване , отделените сутринта овце се осеменяват двукратно в посочения интервал, а откритите вечерта се осеменяват веднага и на сутринта за втори път. Овцете които имат продължителен еструс се осеменяват докато проявяват рефлекса за неподвижност при заскачване на коча - пробник.

При изкуствено осеменяване след получаване на семенната течност, преценка и разреждане овцете се осеменяват с доза 0,2 куб. см.

При невъзможност да се приложи изкуствено осеменяване, разгонените овце се пускат на коч за естествено осеменяване. В този случай разгоненото животно се пуска при коча и след като бъде покрита, се разделя и се пуска следващата. Второто покриване става в посочените по - горе часови интервали.                  

Организация на осеменителната кампания в овцевъдството през август
7383
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини