Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.06.2014 г.

Учени правят живо пиво от лимец

Лимецът е превъзходен продукт за производство не само на хляб, но и на живо пиво. Продуктите са създадени от учени от Института по криобиология и хранителни технологии. Те бяха представени в Селскостопанска академия по линия на международния проект „Лимецът – древна иновация“. Другите партньори по проекта, който се изпълнява по линия на програма „Леонардо да Винчи“, са чешкия Институт по малцуване и пивоварство и Ини-Новейшън – Германия.

В нашите лабораторни условия е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение. Получените пива са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина. Това каза директорът на Института проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусово дивото жито се установява при влагане над 60%. Пенливата напитка много прилича на чешките пива. Тя обаче е с по-високо екстрактно съдържание (11,9%) и по-ниска привидна ферментационна степен. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли, антоцианогени, флавоноиди, бета-глюкани и антиоксиданти, са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките.

В рамките на проекта бяха отчетени изследванията за получаване на хляб и бисквити от диво жито. Учените от Института по криобиология и хранителни технологии са създали няколко варианта от тях. Те са установили, че при хляба количеството на водата в тестото има много съществено значение за  неговата форма и вид. За да бъде по-качествен, той трябва да се прави с по-малко количество течност.

За получаване на бисквити са използвани различни комбинации на съставките. Установено е, че най-добри вкусови и качествени показатели имат сладките, обогатени с яйца и маргарин. Те са с приятен и мек вкус, а при съхранение не променят характеристиките си.  

Партньорите от Чехия представиха технология за получаване на малц от лимец, при различни режими на накисване и продължителност на кълнене. Физико-химичните показатели на получения в Чехия малц са сравнени с изследванията, получени в България.

Проектът е фокусиран върху създаването на нов тип продукти, основани на възраждането на древното жито, трансфера на специфична методология за неговата обработка и прилагането й в системата за професионално обучение в България и страните партньори. Друг важен елемент, който се цели е укрепването на връзките между бизнеса и системата на професионалното обучение.

            

Учени правят живо пиво от лимец
10020
 

Последни материали
Виж
Проблеми с реколтата в западна Африка задълбочиха недостига на пазара
Печалбите от какаото удариха доходността дори от биткойна
Птичият грип унищожи 17 милиона носачки и пилета само от октомври насам
Цените на яйцата в САЩ чупят рекорди по празниците
Предложенията на ирландско електронно издание за местните домакини
Какво да подарите на фермера във вашия живот за Коледа
На Коледа с пълна сила нахлуват и езическите традиции
Честито Рождество Христово!
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Свързани материали
Виж
Осмото издание на фермерския пазар пред агроминистерството ще изненада с мюсли от лимец
Иван Алексиев, ръководител на Бюрото за научно обслужване в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
В Садово е създаден революцинен сорт сусам, не се рони при жътвата
Резултати
Добивите от биолимец достигат 300 килограма от декар
Лимецът, тази алтернатива за земеделците
Лимец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини