Начало » Новини » Света
30.05.2014 г.

Учени оспорват искането на Световната здравна организация да регулира електронните цигари като обикновените

Диалог

shc.hu

 

Повече от 50 водещи здравни учени от 15 страни в света изпратиха писмо до генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан с призив да бъде преразгледано искането за регулация в употребата на електронните цигари като тази на традиционните цигари.

Авторите на писмото се противопоставят на документ, променящ текстове по Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ), които ще се гледат на предстоящата среща през есента в Москва.

В документа е записано, че СЗО счита електронните цигарите за „заплаха“ за общественото здраве, затова настоява за уеднаквяваен на забраните, въведени и при останалите цигари. Според учените това искане повдига важни въпроси и притеснения недоглеждане или преднамерено пренебрегване на възможността на алтернативните цигарите като средство за намаляване на употребата на тютюн.

От години се знае, че хората пушат заради никотина в тютюна, но не умират от приема на никотин, а от катранените частици и токсичните газове, които се отделят в дима при горене на тютюна.

Вече съществуват бързо развиващи се никотиносъдържащи продукти, които могат ефективно да заместят цигарите, но с много по-малък риск за здравето.

Такива продукти са именно електронните цигари, ниско-нитрозаминови бездимни тютюневи изделия и други ниско рискови тютюневи изделия, при които тютюна не изгаря, поради което не се отделят множество вредни вещества, както при традиционното тютюнопушене, се посочва в писмото.

Клайв Бейтс, един от авторите на писмото, здравен консултант във Великобритания, e публикувал писмото на своя сайт (www.clivebates.com), където подчертава огромния потенциал на тези нововъзникващи продукти за намаляването на вредата от употребата на тютюн.

Според здравни специалисти и учени, подписали писмото, прекомерните ограничения върху по-ниско рискови продукти като електронните цигари, ще доведат на практика до защита на традиционните цигари от конкуренцията на по-малко вредните нови алтернативи. Според проф. Гери Стимсън от Кралския Колеж в Лондон и организатор на първия международен форум за никотина, ако СЗО продължи да върви по този път и предизвика ограничаването на електронните цигари, то тя ще пропусне нещо, което ясно представлява едно от най-съществените здравни нововъведения на 21-ви век, с потенциал да спаси милиони човешки животи.

Според учените СЗО трябва да стимулира разработването на научно обоснована и ефективна политика за намаляване вредата от тютюнопушене, използвайки потенциала на новите продукти - алтернативи на традиционните цигари с нисък риск за здравето.    

 

Учени оспорват искането на Световната здравна организация да регулира електронните цигари като обикновените
12479
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните складове
И електронните цигари ще бъдат облагани с акциз
Фонд „Земеделие”
В СЕУ са качени електронните формуляри на агроекологичните интервенциите за Кампания 2023
Фонд „Земеделие”
Готови са електронните образци на 3 важни документа, които ще подавате в СЕУ след 21 юли
В сътрудничество с Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта
От 18 юли в шест клона на пощите ще има 39 безплатни административни услуги
Първо заседание
Националният съвет по горите е за новите мерки в управлението на сектора
Ново за потребителите на Системата за електронни услуги на ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини