Рецепта за чорбаджийско локумено сладко, пазена дълги години в тайна, за първи път ще бъде разкрита за посетителите на изложението „Фудтех 2014“.
Форумът за храни и напитки, опаковки, машини и технологии ще се проведе от 2-и до 5-и април в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на международния панаир.
Тази година участие ще вземат фирми от България, Румъния, Турция и Унгария.
Водеща тема ще бъде здравословното хранене и качествените изделия, направени по утвърдените стандарти.
Откроява се и съпътстващата програма, в която ще бъде включено и второто издание на работилницата „Сготви си здраве“. През миналата година тя предизвика фурор сред посетителите.
Обещанията са тази година щандът да бъде още по-атрактивен, като акцентът ще бъде върху кулинарните традиции и автентичните храни, съобщиха организаторите от Сдружение „Устойчиво общество“.
На живо ще бъде приготвено и чудното „чорбаджийско локумено сладко“ с два вида стафиди, кайсии и български локум.
Майстори от Академия „Кулинарен историк“ ще демонстрират рецепти за лютеница, сладко и конфитюр, ще представят новата програма „Исторична и здравословна храна“.
Посетителите ще видят как се правят биовеган крекери, козе сирене и пастет от него, домашен хляб с квас, сурови и „шоколадови“ бонбони с мед.
Проявата ще събере производители на биохрани и ще покаже различни традиционни здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.
Темата за здравословното хранене се разширява с участието на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, което включва измервания на кръвна захар, консултации с диетолози и ендокринолози, лекции на тема „Диабет, хранене и алкохол“.
В рамките на „Фудтех 2014“ се провежда и традиционният „Гурме салон“. Кулинарни виртуози ще сътворяват изтънчени и полезни ястия от български и екзотични продукти.
Изложбата „Вкусовете на Италия“ отново дава възможност на ценителите на изискани вина, напитки и храни да усетят чара на прочутата италианска кухня. На щандовете може да се видят: вино, зехтин, захарни и сладкарски изделия, чай, кафе и какао, ядки, плодове и зеленчуци, консерви, мармалади, сладка, конфитюри, както и ресторантско оборудване.
За експертите в бранша са деловите прояви от съпътстващата програма на „Фудтех“.
На 3-и април от Асоциацията на млекопреработвателите в България ще организират конференция за проблемите и мерките за развитие на сектора. Семинар за новите изисквания към етикетите на различни видове продукти ще се състои на 3 и 4 април по инициатива на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Паралелно с „Фудтех 2014“ в Панаира ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, като двата форума са под егидата на Министерството на земеделието и храните. По същото време е и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“.
Специалистите могат да направят онлайн регистрация в сайта на Панаира и да получат карта за безплатен достъп, която важи за всички прояви.