Начало » Новини » Страната
16.03.2014 г.

Агроминистърът обещава да няма повече фалити на малки стопанства

Загуба на 40% от малките ферми за 7 години

Farmer.bg

 

Близо 40 % от малките стопанства са фалирали през първия програмен период от 2007 до 2013 г., затова променяме законодателството в подкрепа на дребния и среден бизнес.

 

Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков в интервю за „Неделя 150” по националното радио.

 

Като припомни статистиката, според която около 600 милиона лева са били разпределяни годишно само между 5 540 фермера, министърът посочи, че тази диспропорцията трябва да се преодолее, за да се спре обезлюдяването на селата.

 

От друга страна 54 500 земеделски производители, или над 60 % от заявителите, получават едва по 1 000 лева субсидии, което е твърде малко за развитието на ефективно стопанство, посочи още Греков.

 

По повод упреците на браншовите организации, че администрацията е взела решението за подпомагане на първите декари, без да се допита до бизнеса, министър Греков обясни, че е направен „изключително задълбочен анализ от страна на експертите".

 

За последните седем години малките стопанства в България са имали изключително големи трудности, довели до фалитите в сектора. Затова е изработена изцяло нова тематична програма за подпомагане на малките земеделски производители, поясни още Греков.

 

На този етап обаче министърът не даде нови разяснения за останалите форми на подпомагане, които ще бъдат взети през новия програмен период, за които браншовиците настояваха да получат повече информация.

 

Греков обеща всички ноави промени да се обсъждат с браншовите организации, но обвини някои от тях в "желание за запазнане на досегашния модел на подпомагане, който е в ущърб на дребните производители".

 

По повод проблемите със забавеното одобрение на проектите от фонд „Земеделие, Греков обясни, че до края на март всички те ще бъдат разгледани.

 

Според съветниците на министъра тези забавени проекти били наследени както и от предишното ръководство, така и от сегашното на фонда. Неотдавна обаче бившият зам. директор на фонда Васил Грудев обясни, че преди напускането на ръководството не е имало забавяне по нито един проект.

 

„Промените, които осъществихме в ръководството на фонд  "Земеделие" в рамките на седем-осем месеца, забавиха част от  разглеждането на тези проекти. Но аз съм дал срок до края на март всички тези проекти да бъдат  разгледани, рамкирани и след това да се пристъпи към договаряне”, посочи още Греков.

 

Като припомни, че миналата седмица е бил назначен последният заместник-изпълнителен директор във фонда, министърът заяви, че „нямаме основание повече да се оправдаваме, че някой пречи да си вършим работата”.

 

До края на месеца ще бъдат изплатени дъжимите средства към "Напоителни системи", където имаше стачки заради неизплатени заплати, обеща министърът: 

Греков припомни, че дружеството е доведено до критично финансово състояние, предизвикано от неосъществено финансиране за извършени разходи през периода 2011-2013 г. за изпълнението на възложени дейности от държавата.

 

Така дружеството е извършвало дейност, без да бъде финансирано допълнително. "Новото ръководство пое управлението в изключително екстремна ситуация. Всички банкови сметки са блокирани, натрупани са задължения над 28 млн. лв., които сега вече са сведени до 24 млн. Хората въпреки тези трудности и неполучаването на заплати повече от 80 дни  продължават да си изпълняват задълженията", посочи Греков.

 

При това състояние има два  възможни изхода. Повишаване на капитала на дружеството и отпускане от държавата на необходимите средства. Повишаването на капитала би се сметнало от европейските  институции като държавна помощ и не може да се случи. "Затова със закона, който мина на 7 март тази година , имам уверението на министъра на финансите, че ще бъдат отпуснати необходимите средства за разплащането с кредиторите и, естествено, за нас най-големият капитал са хората, които да могат да си получат заплатите. Така че мисля, че до края на месец март всички средства, които дължим на хората от "Напоителни системи", ще бъдат изплатени", заключи Греков.

Агроминистърът обещава да няма повече фалити на малки стопанства
6431
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Форум
Възможност за България да домакинства международния съвет по лова през 2015 г.
Земеделският министър Димитър Греков:
До 1 250 евро ще се дават основно на зеленчукопроизводители
Обещание
До края на март изплащат заплатите на служителите от Напоителни системи
Родна картинка
Кореспонденция на Яне Янев с фонд „Земеделие” взриви земеделската общност
Международна организация ще представя български вина в Париж
Учените сами трябва дадат идеи за реформата в Селскостопанска академия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини