Начало » Новини » Страната

Световната банка поставя хранителната промишленост сред 5-те индустрии с потенциал за развитие

Анализ
Синор.БГ / 14.03.2014 г.

Farmer.bg

 

Производството на храни в България е един от петте отрасли с неизползван потенциал за развитие. Това се посочва в анализ на Световната банка, поръчан от министерството на икономиката, съобщи сайтът economic.bg.

 

Хранителната индустрия се нарежда сред такива сектори като машиностроенето и електрониката, фармацията, информационните технологии (ИТ-секторът) и творческите индустрии.

 

Според доклада на банката оборотът на хранително-вкусовата промишленост достига 2.9 млрд. лева (тези данни са взети от доклад на A.T. Kearney, като неправилно са обобщени числата, освен това сумата вероятно е в евро).

 

По данни на НСИ произведената продукция през 2011 г. в сектор „Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия” е 8.7 млрд. лева,или 15% от цялата преработваща, добивна и енергийна промишленост (само металите имат по-голям дял). През 2012 г. то се увеличева до 9.5 млрд. лева.

 

Експертите на Световната банка са отчели и огромните проблеми, свързани със суровинната обепеченост на  преработвателната индустрия.

 

Независимо, че фирмите инвестираха значителни средства в модернизация, основно с помощта от европейските фондове, секторът е силно зависим от вносните суровини, се посочва в изследването.

 

В доклада не са спестени негативните данни, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци, което се дължи на погрешни политики, обезлюдяване на селските райони, неефективни дистрибуторски вериги и нелоялна конкуренция от незаконен внос.

 

Връзките между вносители/търговци на едро, търговски вериги и търговци са сложни и няма ясно доминиращи или очевидни търговски канали за достигане до крайните потребители. Вместо това продуктите се разпространяват чрез множество малки и не добре координирани канали. Големите търговци на дребно обикновено купуват директно от производителите или вносителите. Местните търговци на дребно държат само 30% от пазара.

 

Двете основни пречки пред растежа в сектора са липсата на икономически ефективни технологии и оборудване, както и липса на работници с опит в областта на технологиите и инженерството за иновации.

 

Световната банка посочва и най-бързо развиващите се компании (по данни за 2011 г.) Проблемът е, че половината Топ 10 през 2012 г. не са успели да повторят успеха си.

 

Както повечето сектори от икономиката, и хранителната индустрия заделя минимални средства за иновации. Според СБ инвестициите в научно-изследователски проекти съставляват 1% от печалбата.

 

Според Световната банка възможните иновации включват нови технологии за опаковане (обвивки, които се ядат, пакетиране в контролирана или модифицирана атмосфера, интелигентни опаковки, технологии „чиста стая”), системи за инспекция, използващи сензорни методи, системи за проследяване, за да се гарантира безопасността и произхода на продуктите и др.

 

Като положителен пример се посочва рекламирането на малки винарни в Тракийската низина като част от туристическите пакети, както и предприятия за биохрани.

 

В тази връзка банката препоръчва цялостни производствени вериги посредством клъстери, които включват компании от първичните сектори, преработване, продажби и дистрибуция.

 

Според експерти от министерството на земеделието подобни клъстери ще бъдат подпомагани предимствено с новата програма за селските райони.

Световната банка поставя хранителната промишленост сред 5-те индустрии с потенциал за развитие
5647
 

Последни материали
Виж
Създаден е EURice Alliance – новият алианс на страните производителки на ориз в ЕС
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Мащабна измама със земеделски еврофондове – глоба и забрана за участие
Декларация
Животновъди категорично искат отмяна на ваксинацията по овцете
По-високи субсидии и нови стимули за турските фермери до 2027 г.
БАБХ - фитосанитарен доклад
Тежка суша: Между половин и 1 метър под повърхността на почвата липсва влага
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Иновации в хранителната индустрия: Конференция в Пловдив на 16 октомври 2025
Докладът беше представен от Европейската мрежа по конкуренцията
От 2023 г. КЗК не е готова с анализ дали „Кауфланд“ има нарушения с растящите цени на храните
На 12 ноември ще стартира изложение ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО
Чакат се още подробности
Търговци и юристи са в ръководния екип на дружеството „Магазин за хората“
През август
Вървят обществени обсъждания на пет проекти на нормативи в областта на агросектора
България ще има национален щанд на Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2026“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини