Начало » Новини » Страната
13.02.2014 г.

Необяснимо орязване на парите за агроекология след 2015 г.

Парите за техника също се намаляват от 1,5 млн. на 500 хил. евро

Преобдаващата част от земеделските производители са изключително недоволни от проекта на програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., подготвен от администрацията.

Вариантът беше обсъждан на последното заедание на тематичната група, проведено в министерството на земеделието на 10 февурари.

Въпреки че минимум 30% от безвъзмездната помощ за селските райони трябва да се предоставя за дейности, свързани с околната среда, парите за агроекология са орязани почти четворно, съобщи за Farmer.bg Ели Илиева, биопроизводител от Врачанско.

Докато в първата програма за агроекология бяха заделени 400 млн. евро, за периода до 2020 г. биопроизводителите ще разчитат едва на 108 млн. евро.

Мотивите на администрацията са, че поради трудности в усвояването се наложи част от 400-те милиона евро да се прехвърлят към други мерки и за да няма повторение на този проблем, в следващия бюджет са заложени средствата, изразходвани за биоземеделие и животновъдство до момента.

Фермерите обаче припомнят, че немалък принос за трудното усвояване на бюджета имат чиновниците, които за две години не въведоха необходимите облекчения в процедурите за кандидатстване, а проблемите на фирмите бяха решени едва през 2009 и 2010 г.

Да не говорим за продължаващите грешки и застъпвания при очертаванията на обработваемите площи, които водят до орязване на субсидиите.

От асоциация „Биопродукти” припомнят, че интерес към екологичното производство има. За пример се посочват останалите европейски държави, които рязко увеличават парите за агроекология. Пример в това отношение са Франция, Германия, Ирландия и др.

Производителите на екопродукция са притеснени и от факта, че 2014 г. ще бъде нулева за програмата, което може да се окаже пагубно за изпълнението на новите 5-годишни планове.

„Част от производителите приключват с 5-годишните си ангажименти през 2014 г., но ако годината е нулева и не могат да запишат нов 5-годишен период, всичко, което са направили до момента, пропада”, смята Ели Илиева.

Според експерти от министерството на земеделието обаче, нулевата година не означава прекъсване, защото вместо 5-годишен периодът ще се смята за 6-годишен и новите договори ще се сключват от 2015 г.

Освен биофермерите недоволство от новото разпределение на средствата изразяват зърнопроизводители и животновъди. Според новия европейски регламент таванът на субсидиите за модернизация на стопанствата  се намалява.

Ако досега по мярка 121 за модернизация на стопанствата за покупка на техника се предоставяха 1,5 млн. евро, то при следващия период тези средства се намаляват на 500 хил. евро. Целта е по този начин повече хора да имат достъп до подпомагане.

Бизнесът обаче е притеснен, защото намеренията са да се инвестира в нова техника за преработка на биоотпадъци и в поливни съоръжения, чиито цени надхвърлят лимита.

Животновъдите пък се изненадват неприятно от факта, че в новата програма няма да получават пари по схемата de minimis.

Пред Farmer.bg фермерът от СтарозагорскоТанчо Колев припомни, че Евросъюзът увеличи минималната помощ от 7 500 на 15 хияди евро, но вместо за животновъдите тези средства са предвидени за производители на тютюн.

Farmer.bg ще продължи да ви информира за становищата на бизнеса по проекта за програма, по която ще се работи през следващите 7 години.Farmer.bg

Необяснимо орязване на парите за агроекология след 2015 г.
13690
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Работна група по селската програма
Агросекторът ще избира между три варианта за таван на субсидиите при модернизация
Още през март 2015 г.
Агроминистърът обещава инвестициите в техника да са първи в подпомагането по новата селска програма
Отчет
Над 4 млрд. лв. са изплатени по селската програма при одобрени проекти за над 7,6 млрд. лв.
Дискусия
До 6 октомври се приемат оценките по доклада за екологична оценка на новата програма за селски райони 2014-2020 г.
Нормативна уредба
Блокираните проекти за микропредприятия ще започнат да се плащат от септември
Важно
До 5 септември е удължен срокът за участие на браншовиците в комитета по наблюдение на новата програма 2014-2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини