Това е тревисто едногодишно растение. Среща се в диво състояние във Варненско и Ловешко. Цъфти през май и юни. Плодовете му узряват през юли и септември. У нас сминдухът се отглежда в градините като културно растение. Наричат го още гръцко сено и тилчец. Латинското му име е Trigonella foenum -graecum. Принадлежи към сем. Бобови. Стъблото на сминдуха е разклонено и достига на височина до 60 см. Листата са с дълга обща дръжка, в основата с два къси прилистника. Цветовете са бледозеленикаво-жълти, а плодовете - гладки чушчици.
Семената имат силен специфичен аромат. Отглежда се заради стръковете, които се използват като подправка на различни ястия, в колбасарството и заради семената, които се използват смлени като апетитовъзбуждащо средство. Сминдухът е неразделна част от нашенската шарена сол.
С лечебна цел се използват семената, събрани през август-октомври, и надземната част, набрана през май-юни. Стръковете съдържат етерично масло, а семената - алкалоида тригонелин, слузести вещества, сапонини, витамин РР, рутин, холин, белтъчини, етерично масло и други.
Семената се употребяват като успокоително (седативно) и подобряващо обмяната на веществата (анаболитно) средство. Това растение е било познато още в древна Гърция като добро средство при изгаряния. Прилаган при туберкулозно болни, сминдухът подобрява апетита и увеличава теглото и силите им. Смята се, че подобряващото действие върху обмяната на веществата се дължи на етеричното масло. Катон Стари отглеждал в Рим животни, които хранел със сминдух, за да се угоят.
В народната медицина сминдухът се използва като общо тонизиращо средство и за засилване на половата мощ. Действа кръвоспиращо, жлъчогонно и слабително, добре се отразява при кашлица и кръвохрачене. Външно под формата на лапи се използва при циреи, гнойници, подагра, ревматизъм и екземи. Вътрешно с успех може да се използва, като една чаена лъжичка със счукано семе се запарва в 200 мл вода за 1-2 часа. Пие се 3-4 пъти на ден преди ядене. Може една чаена лъжичка стрито на прах семе да се поеме с мед или червено вино.