У нас виреят два вида сминдух – гръцки и полски. Гръцкият сминдух (Trigonella foenum grecum) е едногодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, високо до 50-60 см, слабо разклонено, с дребни триделни листчета на дълга дръжка. В основата имат малки прилистници. Всеки дял е удължено яйцевиден. Жълтите дребни цветове са типично устроени за пеперудоцветните, приседнали по единично в пазвите на връхните листа. Тичинките са 10, като 9 от тях са сраснали. Плодът е линеен, леко извит боб. Дребните семена са силно ароматни. Родина на тези растения е около Средиземно море. Отглежда се като подправка и като фуражно растение в много страни на Европа, Северна Африка, в Азия.
У нас много по-често се отглежда полският сминдух - T. coeruela. Той е едногодишно растение, което развива изправено, разклоняващо се стъбло. Листата много приличат на тези на гръцкия сминдух. Цветовете обаче са по-дребни, бледо лилави и събрани по много на върха на стъблените разклонения. Цъфтежът протича през юни-юли. Чушките са дребни, с яйцевидна форма. В тях има само по 2-3 дребни семенца.
Нямат претенции
Гръцкият и полският сминдух не са претенциозни към условията. Предпочитат добре огрявани от слънцето места. Успяват да растат на всички видове почви, които са добре обработени и богати на хранителни вещества.
Растенията се размножават със семена. Засяват се рано напролет, като максималната дълбочина е 2-3 см. Необходимите разстояния са 20 х 20 см. През вегетацията почвата се поддържа рохкава и чиста от плевели.
Семената са полезни
При използване на листната маса, растенията се изрязват възможно най-ниско във фазата на пълен цъфтеж. Навързват се на снопчета. Тогава листата са най-богати на полезни съставки, но не са много ароматни. Ароматът се получава, когато се изсуши на сянка. При стриването на сухи листа те издават божественият, предизвикващ апетита мирис. Ако ще се използват семена, най-често от гръцкия сминдух, растенията се прибират чак при настъпване на технологична им зрялост.
Използват се като средство, възбуждащо половата активност. За целта народната медицина препоръчва 1 чаена лъжичка ситно стрито семе от сминдух да се залива с 200 мл кипяща вода. Оставя се да кисне 1-2 часа. Прецежда се и се приема преди хранене. Когато се използва с тази цел, за препоръчване е с изсушени листа да се подправят салати, и най-различни блюда не изискващи термична обработка. Горещите привърженици на това вълшебно действие да не забравят да поставят шарена сол на масата.