Начало » Новини » Страната
27.03.2013 г.

Мобилни мандри връщат българското сирене и кашкавал на трапезата

Мобилните мандри могат да върнат традиционното българското сирене и кашкавал на трапезата ни, а фермерите от предпланинските и планински райони да увеличат доходите си и да излязат на светло. Съоръжението е съвместна разработка на проф. Марин Тодоров от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и инж. Христо Иванов от Пловдив. Възможностите на модулната мандра бяха представени от неговите автори на агро - конференция по проект за подкрепа на малки и средни предприятия в сектора на селското стопанство, организиран от Български икономически форум.

Мобилните мандри са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания, обясни проф. Марин Тодоров. Чрез нея малките ферми и сдружения на фермери ще могат да излязат директно на пазара. Ще се възроди старата практика на високопланинските пасища да се изкарват животни, а млечните продукти да се произвеждат на място. Сиренето и кашкавалът ще се получават от най-хубавото ни мляко, добито само от паша. То ще се преработва до два часа от издояването, което е гаранция за качество.

С измененията в наредбата за директни продажби, която предстои да влезе в сила, животновъдите ще получат право да изграждат малки цехчета във фермите си. Те ще функционират на същия принцип, както големите предприятия от хранително–вкусовата промишленост. Разликата е единствено в това, че стопаните сами ще си бъдат доставчици и ще си произвеждат суровината. Мобилните мандри имат капацитет да обработват от 250 до 1000 литра суровина за един цикъл, който трае три часа. Млякото се събира два пъти – сутрин и вечер и веднага може да се кваси, сири или охлажда. По този начин малките ферми, които наброяват около 30 000, ще отговорят на европейските директиви и изисквания за качество на млякото, а планинското ни животновъдство - съхранено, изтъкна проф. Марин Тодоров.

В редица Европейски страни, сред които Дания и Швеция в миналото и сега на пасищата могат да се видят подвижни мандри, в които млякото се преработва непосредствено след издояването му. Така се пести транспорт на суровината, енергия и се произвеждат традиционни млечни продукти, типични за региона, допълни още проф. Тодоров.

Мобилни мандри връщат българското сирене и кашкавал на трапезата
7515
 

Последни материали
Виж
Износът на слънчогледово масло остава на миналогодишното ниво
Турция увеличи рязко вноса на слънчоглед през първото тримесечие
Много от домакинствата в селата също се отказват да гледат животни
Няма желаещи за работа в животновъдството, малките стопанства намаляват
Сдружение за достъпна и качествена храна настоява за спешни мерки за спиране на фалшивия пчелен мед
Ще строи голяма база за търговия с храни
Най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас събори 30 дка стъклени оранжерии, за да се разшири
Джолан по македонски
Професионални организации призоваха правителството за извънредна подкрепа
Месният бранш в Испания е загубил 190 милиона евро от спирането на тока
Свързани материали
Виж
Износът на слънчогледово масло остава на миналогодишното ниво
Турция увеличи рязко вноса на слънчоглед през първото тримесечие
Много от домакинствата в селата също се отказват да гледат животни
Няма желаещи за работа в животновъдството, малките стопанства намаляват
Сдружение за достъпна и качествена храна настоява за спешни мерки за спиране на фалшивия пчелен мед
Ще строи голяма база за търговия с храни
Най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас събори 30 дка стъклени оранжерии, за да се разшири
Джолан по македонски
Професионални организации призоваха правителството за извънредна подкрепа
Месният бранш в Испания е загубил 190 милиона евро от спирането на тока
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини