Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.05.2004 г.

Късните домати в лехата носят добри пари

Производството на късни домати е твърде перспективно - продукцията се пласира на вътрешния пазар на доста по-високи цени в сравнение с другите производства. Това е така, защото през есенните месеци нараства търсенето на пресни домати. Известна част от продукцията се оставя за доузряване или за консервиране, от която също така може да се получат добри доходи. Благоприятни условия за отглеждането на късни домати има в почти всички зеленчукопроизводителни райони в страната. При производството на разсад често се допускат грешки. Някои засяват семената към средата на май, при което основната част от продукцията се получава през август и началото на септември, когато на пазара има още домати от средноранното производство. Други, обратно, засяват семената късно - около 10-15 юни, и при влажни и хладни години голяма част от плодовете на горните съцветия остават дребни, а добивът - нисък. Установено е, че най-добре е късните домати да се засяват на етапи - от 25 май до 5 юни.

Производството на разсад става на открити лехи, на богати почви, чисти от плевели и които може да се напояват. През есента на предната година се прави основно торене. Освен това се тори и присеитбено с азотни, фосфорни и калиеви торове - на 1 кв. м се разхвърлят 6-8 г амониев нитрат, 12-15 г суперфосфат и 5-6 г калиев сулфат. Лехите се прекопават, торът се размества с почвата и след това се подравняват. Оформят се вдлъбнати лехи с ширина 90-100 см. Сее се с намалена посевна норма - 2-2,5 г на кв. м. Семената се покриват с пресята парникова почва на слой 1-2 см. За да се осигури разсад за 1 дка, е необходима площ от 25 кв. м. До поникването на растенията лехите се покриват с рогозки.

След поникването редовно се плеви, полива и подхранва. Трябва обаче да се внимава с поливането, за да не прерасне разсадът. Той е готов за разсаждане след около 1 месец след сеитбата - в началото на юли. Растенията се засаждат на разстояния 80-85х30 см, на северната страна на тировете, в основата им. След прихващането редовно се окопава. Обикновено се правят две окопавания, като освен това междуредията се разрохкват след поливка или дъжд. Полива се в хладните часове на денонощието, като от засаждането до зачервяването на плодовете се полива 6-7 пъти, а по време на беритбата - още 3-4 пъти.

Доматите за късно производство се отглеждат обикновено на колове с редовно колтучене и прекършване на върха. Беритбите започват към 10 септември. При подбирането на сортовете трябва да се отделя внимание на качеството на плодовете. Те трябва да са твърди, плътни, да издържат на съхранение, които ако бъдат откъснати зелени, да имат способността по време на съхраняването да придобият червена окраска, без да влошат външния си вид и хранително-вкусовите си качества. На тези условия отговарят и някои сортове от средноранните високостъблени хибриди. Най-подходящи за късно производство са сортовете Кристи, Вики, Гео 12, Балкан, Николина и Йоко.

Костадин ТАНЕВ

Късните домати в лехата носят добри пари
110497
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини