15-05-2004 г. През последните месеци цените на зрелия лук бавно, но трайно се повишават, като това ще продължи още няколко месеца до получаването на нова реколта. От 2000 г. насам се забелязва тенденция за нарастване на вноса на кромид лук поради намаляващото производство в страната. Основно на българската трапеза се слага турски лук, като през последната година се забелязва и увеличение на вноса от Полша, откъдето зеленчукът се купува по-евтино спрямо южната ни съседка с около $20 на тон, съобщиха от AGRO.BG. На новоприетата членка на ЕС бе предоставена и обща квота за внос на 100 т лук с намаление на митото с 50 на сто, за да се задоволи вътрешното търсене на зеленчука. На пазара на едро в България през последния месец средната цена на килограм зрял лук варира от 0.36 до 0.97 лв. в зависимост от вносната точка и местонахождението на борсата. През май в Благоевградско кромидът се търгува на едро от 0.80 до над 0.90 лв. за килограм. Резките спадове в стойностите се регистрират единично, като най-ниските нива там достигат до 0.30 лв. за килограм. На столичния пазар "Слатина - Булгарплод" цените на кромид лука се движат в рамките на 0.75 до 0.85 лв. за килограм. На тържищата в Ловешка област пък цената на зеленчука гони 1 лв. през последните два месеца, но все още не е регистрирана стойност над тази граница. Най-евтин се търгува зрелият лук на стоковото тържище "Родопи - 96" в пловдивското село Първенец. Там през април цената на зеленчука е достигала до 0.40 лв. Най-скъп е лукът във Варна, където килограм от него се продава на едро до 1.10 лв. Специалистите обясняват, че стойността за килограм трудно ще минава левчето, поради засиленото предлагане и на пресен лук, който често се ползва в кухнята като заместител на кромида. На плевенските тържища картината е най-шарена. Цените всеки ден се менят като граничните стойности са до 0.70 лв. за килограм. Според статистиката българинът изяжда ежегодно по 12-13 килограма лук. В зависимост от вътрешното производство на зеленчука консумацията може да се повиши частично. След реколтата през т. г. се очаква цените на зеленчука да спаднат с няколко десетки стотинки, а дотогава продажната цена ще се определя от търсенето на пазара и конкуренцията от внос.