За да се получат високи и стабилни добиви от краставици полско производство от голямо значение е правилният избор на полето и предшественика. Най-добрите почви за културата в нашите условия са пeсъчливо-глинести, леки или средно глинеста почва, добре осигурени с органични и минерални торове. Тежките по механичен състав почви не са подходящи за отглеждане на краставици. Те могат да бъдат използвани само при внасяне на високи дози органични и минерални торове. Не са подходящи за отглеждане на краставици и почви с високо ниво на подпочвените води и рН над 7,6.
[B%]Предшествениците изключват „роднините”[%B]
При сеитбооборота на зеленчуковите култури отличен предшественик за краставиците са многогодишните треви, зимна пшеница и домати. Добри предшественици са също лук, моркови, пипер и зеле. Не се препоръчват за предшественици растения от семейство Тиквови - краставици, тиквички, тикви, дини и пъпеши.
За да се предотврати масовото разпространение на болести,особено фузарийното увяхване, антракноза и бактериоза, в сеитбооборота краставиците могат да дойдат не по-рано от 4-5 години след себе си.
За лятната реколта (втора реколта), която успешно се практикува в нашата страна по отношение на поливното земеделие се препоръчват полета, освободени от ранни зеленчукови култури - ранни картофи, грах за зелено, ранно зеле, лук, чесън. В същото време краставиците са добър предшественик за повечето зеленчукови култури.
[B%]Почвата трябва да е подготвена от есента[%B]
Подготовката на почвата за отглеждане на краставици започва от предходната година и е в зависимост от вида на почвата, степента на заплевеляване и вида на предшественика. Ако предшественикът се прибира рано (житни култури, разсади лук), непосредствено след жътвата почвата се дискова на дълбочина 8-10 см. При късни предшественици, като домати, моркови, пипер и патладжан, почвата също се дискова с цел надробяване на остатъците от корени и стъбла за подобряване на условията за качествена оран. Дълбочината на оранта зависи от физико-механични свойства на почвата и хумусния хоризонт (25-30 см). След това е необходимо да се внесат торовете с последващо култивиране на дълбочина 20 см.
Пролетните обработки преди сеитба трябва да са съобразени с конкретното състояние на почвата и степента на заплевеляване. Ако тя е с лек механичен състав, рохкава и слабо заплевелена е достатъчно едно пред посевно култивиране с набраздяване на дълбочината за засяване на семената (4-5 см). По-често се налага да се направят две предпосевни култивирания: първото на дълбочина 10-12 см, а второто непосредствено преди сеитбата, на дълбочината на засяване (4-5 см). С първото култивиране се внасят и торовете, ако те не са внесени през есента./Петър Йорданов