28-04-2004 г. Има такава народна поговорка. Девесилът, наричан още селим и леощян, е многогодишно растение от сем. Сенникоцветни. Отглежда се в градините като зеленчук и е много добра подправка за варива, за ястия от агнешко, овнешко и говеждо месо и особено за рибена чорба. Влиза в състава на различни маринати за зеленчуци. Листата, цветовете и плодовете съдържат етерично масло. Коренът и коренището съдържат глутамини, аргинин, галактин и арабин. Всички части на растението действат антисептично. Действа тонизиращо върху организма, влияе благотворно на сърдечносъдовата система, на нервите. В медицината се използва при смущения в храносмилането, за възбуждане на апетита и като спазмолитично и глистогонно средство при диарии, дизентерия, стомашен и чревен катар, при кожни заболявания. Българската народна медицина го препоръчва във вид на отвара при епилепсия. Сеитбата се извършва предзимно или рано напролет - на редове, при междуредово разстояние 20 см, а вътре в реда - на 15 сантиметра. На декар отива около 600 грама семе. Може да се размножава и вегетативно - с издънки от корените или чрез разделяне на коренищата. На едно място растението може да остане 4-5 години. Всяка година се тори с по 2-3 т/дка оборски тор, 50 кг суперфосфат, 40 кг калиев сулфат и 25 кг амониева селитра. През вегетацията редовно се окопава, полива и подхранва. За подправка се използват листата, като след беритбата растенията се навързват на снопчета с дължина около 15 сантиметра. От 3-4 беритби се добива по 2,5-3 тона листна маса от декар.