Начало » Новини » Страната
23.02.2012 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

по повод тиражираните в средствата за масово осведомяване твърдения за “опасности” от разпространение на зарази по животни и хора, афиширани от ръководството на Българския ветеринарен съюз

Уважаеми, представители на четвъртата власт в държавата, това наше отворено писмо до Вас, е продиктувано от безотговорното всяване на паника и страх сред населението на страната от разпространението на “зарази по животните и хората”. В дни на тежка финансова криза, считаме, че е некоректно, представители на една професионална организация, каквато е Българският ветеринарен съюз (БВС), на която държавата дава не малко пари, вместо да се грижат за здравето на животните, да се „грижат” за финансовия интерес на българското население.

Членството на ветеринарни лекари в Съюза на ветеринарните лекари в България (СВЛБ) е доброволно и всички, които приемат устава на Съюза, Кодекса за професионална етика и плащат редовно членски внос могат да станат негови членове.
Ветеринарната професия в България обхваща широк спектър от специалисти и е многообразна в същността си. СВЛБ е организация със 120-годишна история и в него членуват:
• ветеринарни лекари, които се занимават с лабораторна дейност;
• ветеринарни лекари, които са ангажирани в сферата на производството и разпространението на ветеринарно-медицински препарати /ВМП/;
• ветеринарните лекари, които са специалисти по:
- контрол на храните,
- здравеопазване и хуманно отношение към животните,
- граничен контрол,
- експертите по ветеринарно-медицинските продукти;
- контролиращите качеството и стандартите на храните и продуктите в страната;
• ветеринарни лекари-научни работници;
• ветеринарни лекари- преподаватели в средните и висшите учебни заведения;
• ветеринарни лекари от Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни, член на WSAVA, FECAVA, FVE.

От изложеното по-горе е видно, че в съсловната организация Български ветеринарен съюз, която е създадена със Закон за съсловната организация на ветеринарните лекари в България (ЗСОВЛБ) през 2007г., членуват само една част от практикуващите ветеринарни лекари.
Още с приемането на закона тогава, който бе изработен и гласуван под натиск, се установи, че това не е “законът”, който очаквахме. С него се определиха правилата за членство и дейността на Българския ветеринарен съюз, който е сдружение само на частно практикуващите ветеринарни лекари и то не на всички, а на онези от тях, които изпълняват Държавната профилактична програма (ДПП) по договор. За нея те получават средно по 15 000 000 лв. на година, идващи от джоба на данъкоплатеца, за който те така “ревностно страдат”.

С въведените законови правила за задължително и привилегировано членство в БВС, само на определена група от практикуващи ветеринарни лекари, се създаде неравнопоставеност между граждани на страната с еднаква образователна квалификация, което е дискриминация по професионален признак. В Конституцията на Република България чл.44 е заложено едно от основните права на гражданите, а именно „Гражданите могат свободно да се сдружават”.
По този начин се създаде напрежението между ветеринарните лекари в България. Предвид това, считаме, че задължителното членство в действащата съсловна организация Български ветеринарен съюз, определено със ЗСОВЛБ, която обхваща само част от ветеринарните лекари, упражняващи ветеринарна практика, не може да представлява императивно условие, за упражняване на ветеринарната професия по принцип и е своеобразна дискриминация. Според Глава 1, чл. 2., ал. 1 и 2 на ЗСОВЛБ е определено, че ветеринарните лекари, които упражняват професията си, членуват в Българския ветеринарен съюз, а служители в държавната администрация, осъществяващи контрол върху ветеринарномедицинската практика, нямат право да членуват в тази съсловната организация. [B%]Категорично осъждаме и определяме като дискриминационен текста на ЗСОВЛБ, в който ветеринарните лекари от държавната служба и ветеринарните лекари, работещи в сферата търговията с ветеринарномедицински препарати са поставени в една категория с осъждани за умишлени престъпления според Глава 1, Раздел 2, чл.6 на Закона.[%B]

Не приемаме твърдението на ръководството на БВС, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), респективно МЗХ, с предложенията за корекциите в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), целят да “контролират ветеринарната общност”, тъй като е видно, че по-голямата част от членовете на Съюза на ветеринарните лекари в България не работят в структурата на БАБХ. Напротив, на БВС чрез текстовете на ЗСОВЛБ, са определени контролни правомощия върху свободната инициатива в стопанската дейност на практикуващите ветеринарните лекари.
[B%]Със сега действащите разпоредби на ЗВД и конкретно с чл. 25. (1), е определено, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарно лечебно заведение, на територията на един ветеринарен участък, само ако са вписани в регистъра по чл. 32 и членуват в Българския ветеринарен съюз. Това дискриминира огромен брой ветеринари и по този начин не ги допуска до свободния пазар. [%B]

Ето защо ние категорично се противопоставяме срещу нормативно установеното изискване за задължителното членство в тази професионална организация. В интерес на запазване на единството на ветеринарната професия и обединяване на отделните браншове на ветеринарни лекари в страната, работим активно по създаване на единна организация на ветеринарни лекари - Федерация на ветеринарните лекари в България, където всички ветеринарни съсловия ще бъдат равнопоставени. По този начин смятаме, че Законът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност ще постави ново начало, което да доведе до по-добри резултати, до по-голямо влияние на професионалната ни общност и да оправдае високите изисквания и очаквания на обществото към ветеринарните лекари в България.

По отношение на финансирането на ветеринарните дейности в страната и по-конкретно на Държавната профилактична програма, според изработения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗИД на ЗВД), размерът на необходимите за някои дейности средства от държавния бюджет ще намалеят значително, а за други изобщо няма да е необходимо да се отпускат допълнително, защото разходите изцяло ще се поемат от лицата, от чиято дейност те произхождат и от която същите реализират приходи.

Такава е практиката в останалите страни от Европейския съюз. Само да подчертаем, че сега действащият Закон за ветеринарномедицинската дейност е приет преди присъединяването на България към ЕС. След януари 2007г. това финансиране на идентификацията на животните от бюджета се явява “скрито допълнително субсидиране”, което не се одобрява от Европейската комисия и противоречи на Европейското законодателство, за което България може да бъде санкционирана.

[B%]Ние подкрепяме предложените промени в Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на ЗВД, като целесъобразни, защото контролът по изпълнението на ДПП е ангажимент на държавата, от което следва, че условията и цените за изпълнението й трябва да се определят от държавата, а не да се поставят в зависимост от претенциите на ръководителите на съсловната организация на ветеринарните лекари (БВС), които по този начин налагат частен интерес, което е некоректно към данъкоплатеца. Чрез промените в ЗВД се цели, да се прецизира контролът на изпълнението на ДПП и в тази връзка разходите на финансови средства. С това се гарантира максимална защита на обществения интерес при упражняването на ветеринарномедицинска практика.[%B]

Изказваме своето категорично несъгласие с широко тиражираното твърдение, че болести грозят страната, защото, както посочихме вече, в Съюза на ветеринарните лекари в България членуват ветеринарни специалисти, на които е вменен със закон контролът върху опазване на здравето на животните и хуманното отношение към тях, граничния ветеринарно-медицински контрол, контролът и търговията на ветеринарномедицински продукти, контролът по безопасност на храните “от нивата и фермата до масата”.
Определяме като безотговорно всяването на страх и паника сред населението с “опасността от разпространение на зарази”, защото и до момента НЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БВС, а останалите ветеринарни лекари, предимно от Агенцията по безопасност на храните, са отговорни за опазването на страната ни от шап, бяс и чума и други опасни за здравето на животни и хора болести.
Само ще припомним, че в овладяването на шапа в Бургаска област, цялата тежест по своевременното локализиране и ликвидиране на болестта падна на плещите на ветеринарните лекари от БАБХ, които са членове на СВЛБ.

Ето защо ние категорично заставаме зад изготвените и внесени промени на ЗИД на ЗВД и настояваме, уважаемите господа народни представители, да не се поддават на внушения и натиск от страна на ръководството на БВС и техните лобита, защото са продиктувани от частен интерес.

[B%]С уважение:
д-р Михаил Бащавелов
Председател на Съюз на ветеринарните лекари в България
доц. д-р Бойко Георгиев
Председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни
д-р Симеон Пантелеев
Председател на Съюз на търговците на ветеринарномедицински продукти [%B]

ОТВОРЕНО ПИСМО
9278
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини