Глобалното затопляне ще се увеличи, ако сега прилаганите земеделски методи продължат. Съвременното земеделие ускоряват скоростта на ерозия на почвата, намалявайки количеството въглерод в нея. Това сочи доклад на Програмата за околна среда при Организацията на обединените нации – UNEP цитиран от GreenTech.bg.
Почвата съдържа огромни количества въглерод под формата на органична материя, която осигурява хранителни вещества за растенията и подобрява плодородието на почвата и движението на водата. Само най-горният метър от почвата съхранява около 2200 милиарда тона въглерод, което е три пъти повече от нивото, което в момента се намира в атмосферата, сочи „Годишник на UNEP 2012“.
„Запасите от въглерод намаляват значително (а често и бързо) в отговор на промените на земната повърхност и използването на земята – обезлесяването, градското развитие и увеличаването на обработваемата земя, както и в резултат на неустойчиви земеделски и горски практики“. Когато това се случи, известно количество въглерод се преобразува във въглероден двуокис – парников газ.
Около 24% от земята на планетата вече страда от спад в качеството и продуктивността през последния четвърт век – поради неустойчивото използване на земята, казва UNEP. Около 60% от въглерода, съхранен в почвите, е загубен в резултат на промени в земеползването – най-вече заради разчистване на земя за земеделие и градостроителство. И тъй като глобалното търсене на храна, вода и енергия ще се увеличава драстично, почвите ще се окажат под все по-голям натиск.
За да се гарантира, че запасите от въглерод в почвата няма да се изчепят, UNEP предлага промени на някои земеделски методи като например намаляване на оранта и внимателното използване на животински торове или химически торове, както и редуване на насажденията. Също така финансови стимули за подобряване на използването на земята, като например плащания за съхранението на въглерод, контрол на наводненията и подобряване на качеството на водата.