Начало » Новини » Света
20.09.2024 г.

Германия опростява изискванията към фермерите, вижте промените

Германия опростява изискванията към фермерите, вижте промените

Простите и ефикасни разпоредби улесняват ежедневната работа според германската администрация. Те създават равни условия за всички, правна сигурност и гарантират спазването на важни стандарти. Освен това те подпомагат земеделските стопани в намирането на практични решения за справяне с предизвикателствата, свързани с осигуряването на доходи на семейните ферми на глобализираните пазари, производството на здравословни регионални храни, справянето с климатичната криза и опазването на биологичното разнообразие в еднаква степен.

В този контекст Федералното министерство на земеделието и храните под ръководството на федералния министър Джем Йоздемир продължава да работи усилено за намаляване на ненужната бюрокрация в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.  Направени са много малки стъпки, които, взети заедно, улесняват работата в земеделските стопанства и в предприятията. Ето в какво се състоят облекченията за немските фермери:

Облекчения за трайни насаждения на богати почви

Забраната за превръщане на трайни насаждения на богати на въглерод почви в обработваеми земи ще бъде ограничена само до трайните насаждения от овощни дървета.

Изискванията за форма и размер на цветните ивици са намалени

Ако искате да печелите пари, като доброволно засаждате цветни площи в обработваемата земя, вече е по-лесно да го направите: дали ще е триъгълна, трапецовидна или като ивица - формата вече няма значение. Вече е възможно да създавате цветни площи на места, които преди са били твърде тесни. Съответно разграничението между площи и ивици, както и минималните и максималните ширини, които все още са валидни през 2023 г., до голяма степен са премахнати. За ивиците се предвижда минимална ширина от пет метра. За цветните ивици и площите вече се прилага максимален размер от три хектара. Това опростяване улеснява земеделските стопани при създаването на цветни площи, което може да има положителен ефект върху околната среда. За тази цел от 2024 г. нататък регламентите за биологично земеделие са коригирани.

Поощряване на отглеждането на допълнителни култури без пестициди

Тези, които отглеждат адаптирани към климата култури като просо, амарант, елда или киноа без пестициди, ще получават подкрепа за това в бъдеще. Това ще помогне на биоразнообразието, почвата и сметката на стопанството.

Опростявания за основните видове култури

За стопанствата, които отглеждат много и различни бобови култури, в бъдеще ще бъде по-лесно да получават субсидия, наред с другото, чрез допълнително диференциране на културите. Отглеждането на зеленчуци в лехи също ще бъде по-добре признато.

Повече гъвкавост за угарите

За доброволните угари досега се отпускаха средства само ако поне един процент от площта на стопанството е оставена под угар. Тази граница беше значително намалена: регламентът за биологично земеделие за угари вече може да се иска само за 0,1 хектара. Освен това стопанствата с повече от десет хектара обработваема земя имат възможност да получат най-високата премия (1300 евро/ха) за до един хектар, независимо от структурата на премията, дори ако това означава, че повече от шест процента ще бъдат оставени настрана.

Опростено регулиране на биологичното земеделие за старите тревни ивици и площи

Старите тревни ивици - т.е. голяма ливада с малко по-стара, неокосена трева - са истинско убежище за биологичното разнообразие. В бъдеще най-високата премия ще се изплаща за първия хектар от тези стари тревни ивици - независимо от дела на старите тревни ивици в общия размер на тревните площи в стопанството. По този начин структурата на субсидиите ще бъде адаптирана към регламента за биологичните земи, които са под угар. Това би трябвало да увеличи стимулите за създаване на ивици от стари тревни площи. Освен това ще бъде премахнато задължението за промяна на местоположението на ивицата стара трева или на площта стара трева на всеки две години.

Намаляване на бюрокрацията за индустриалния коноп

Досега всеки, който отглеждаше индустриален коноп, трябваше да докладва за цъфтежа на растенията. След това Федералната служба за земеделие и храни проверяваше на случаен принцип. В бъдеще стопанствата, които трябва да съобщават за цъфтеж и се проверяват, ще бъдат идентифицирани автоматично.

Цикълът за минимална селскостопанска дейност се коригира

Цикълът за минимална дейност върху земя, която не се използва за производство, се увеличава на две години и по този начин се хармонизира с другите разпоредби за угарите.

Опростяване на минималната ширина на цветните ивици

Правилото, че цветните ивици трябва да са широки най-малко пет метра във всички точки, се премахва - то е непрактично и е попречило на създаването на цветни ивици на по-тесни, но иначе разумни места. В бъдеще няма да е вредно, ако цветните ивици са широки само пет метра по „преобладаващата дължина“. В резултат на това стопанствата вече няма да губят премията за малки отклонения и привлекателността на тази екосхема ще се увеличи.

Премахване на строгите изисквания за минимално покритие на почвата и сеитбооборот

В бъдеще строгите изисквания за минимално покритие на почвата през чувствителните периоди (ДЗЕС 6) и сеитбооборот (ДЗЕС 7) трябва да бъдат премахнати, доколкото е възможно. Това ще даде на земеделските стопани по-голяма гъвкавост.

Опростяване на екосхемата

Екосхемата за агролесовъдство трябва да бъде опростена, включително чрез премахване на минималната ширина на залесените ивици и опростяване на правилата за разстоянията. Досега залесените ивици трябваше да са широки най-малко три метра, за да получат финансиране - това вече не е така. Сега земеделските стопани, които просто разполагат с по-малко пространство, но все пак искат да съчетаят най-доброто от горското и селското стопанство, също могат да печелят пари от тази екосхема.

Агролесовъдство 

Агролесовъдството ще бъде възможно в бъдеще, без да е необходимо да се попълват дълги формуляри. Делът на дървесните растения върху земята, се приема за достатъчно доказателство. Поради това отпада задължението за представяне на концепция за използване на агролесовъдните системи.

Облекчаване на ограниченията за жилищни сгради в земеделските стопанства

Вземат се предвид жилищните нужди на различните поколения в стопанството. Поради увеличената продължителност на живота на населението в една ферма често живеят повече от две поколения. Поради това, в допълнение към разширяването на жилищните сгради на открито, трябва да се даде възможност и за изграждане на самостоятелна жилищна сграда като пристройка. И в двата случая броят на възможните жилища също се увеличава на четири. Условието е те да се използват от настоящите собственици и техните семейства.

Удължен срок за преобразуване на селскостопански сгради

Там, където преди са стояли крави или прасета в конюшни, сега често са пусти и много фермери са изправени пред решението какво да правят със строителната конструкция, която си струва да бъде запазена. В практиката е доказано, че такива сгради не могат да бъдат преустроени поради изтичане на срока, въпреки че състоянието им би позволило последващо използване с относително малко усилия. Фермерите трябва да имат повече време за това в бъдеще. Периодът за преобразуване на бивши селскостопански сгради се удължава от седем на десет години. Активните селскостопански предприятия също могат да се възползват от това, ако, например поради промяна в посоката на производство или структурата на компанията, имат сгради, които вече не се използват и първоначално са били построени на открито поради земеделски привилегии.

Повечето от споменатите промени са включена в стратегическия план, който Германия  представи на Комисията на ЕС в началото на август. След одобрението от страна на Комисията на ЕС промените, съдържащи се в стратегическия план, ще бъдат въведени чрез съответните регламенти на ОСП през есента на 2024 г., като ще влязат в сила от началото на 2025 г

Следва продължение!

Германия опростява изискванията към фермерите, вижте промените
1875
 

Последни материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Предстоят приеми за малки, нови и млади фермери
МЗХ напомня за важни срокове по директните плащания
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Държани в постройка за отглеждане на домашни животни в квартал на града
Незаконно уловени сърни са пуснати на свобода край Берковица
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Уточнява се и кога производителите се считат за активни при кандидатстване
Законови промени улесняват държавното подпомагане на фермерите
Свързани материали
Виж
Френската аграрна камара е силно ангажирана с превенцията на самоубиства на фермери
Анкета за нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Изправиха фермери от Якоруда на съд за злоупотреба със субсидии
Фермери от незасегнатите региони предлагат помощ на пострадалите си колеги
Наводненията в Полша унищожиха посеви, фураж, торове и техника
От 2025 г. в Гърция се въвежда нулева ставка на акциза върху дизела за фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини