30-03-2004 г. "Дивите пуйки в Мексико и САЩ са забележително явление - казва експертът Пол Дол. - Те са елегантни създания с дълги крака, огнен метален блясък на тъмното оперение. Можете да ги видите в стада до сто птици." Днес тези създания са тежки, трудно подвижни птици, струпани на тясно в клетките за угояване. Там те боледуват често поради едностранното и насилствено прехранване, за да се превърнат в готови за пазара едри и тежки птици. Добивът на пуешко месо през последните години се съпътства от множество скандали, предизвикани от активисти на "Грийн пийс" и защитници на животните. В резултат на това Съюзът на пуйкоугоителите в Германия в началото на 2002 г. поде борба за подобряване на този подотрасъл от птицевъдството. Оттогава угоители, политици, учени, защитници на животните, потребители и търговци се опитват да подобрят условията на отглеждане на тези птици. Трябва едновременно да се решат всички проблеми на отглеждането: гъстота на птиците, настилки, вентилация и т. н. Това е бавен процес, защото в отделните страни се прилагат различни методи за угояване. Американците например дават на птиците солен разтвор на маслинено масло, за да подобрят вкуса на месото, използват антибиотици за лечението на пуйките, което е типично и за италианците, докато в Германия се въздържат от тях. Пуешкото месо междувременно намира все по-голямо място на европейската трапеза, включително и българската, поради добрите си хранителни качества. В него има само 1 процент мазнини, белтъчините са му с високи биологични качества поради оптималния набор на незаменими аминокиселини. Затова консумацията му непрекъснато расте. Парадоксално е, че същевременно цените му намаляват. Докато през 1960 г. оптималното кланично тегло на угоените пуйки е стигало 12 кг, сега е 20-24 кг. Шампион в това отношение е широкогърдата британска пуйка - хибридът Т-16. Излюпените пуйчета са с тегло 50 грама и за 22 седмици го увеличават 400 пъти. За съжаление това бързо наддаване води до деформация на краката, мъжкарите не могат да се качват върху женските, при 60 на сто от птиците настъпват сериозни изменения в гръдната област, човките им не достигат всички части на тялото и те не могат да се почистват нормално. Появиха се вече екоферми, които би трябвало през идните години да решат много от тези проблеми. Там пуйките достигат максимум 17 кг, но месото им е много по-вкусно. То обаче е доста по-скъпо - от 17 до 25 лв. за килограм, което е непосилно за масовия потребител.