Доматите са култура, която се напада от голям брой вируси. Болестите, причинени от тях, не могат да се лекуват, тъй като те се развиват само в клетките. За да бъдат унищожени вирусите, заедно с тях трябва да загинат и самите клетки, а това би довело до загиване и на растението.
[B%]Заразяването на растенията с вируси става по различни начини[%B] - чрез при-
саждане, чрез транспорт на инфектирани растения, сеитба на семена от болни растения и др.
Основният начин за пренасянето им по растенията е чрез насекомите. Те, освен че са вредители, като се изхранват, смучейки сок от растенията, са преносители и на вирусите. Такива са листните въшки, трипсите и цикадките. Затова основният начин за борба с вирусните болести е насочен срещу техните преносители. С дейността си в градината човекът също може да пренася вирусите от болно на здраво растение чрез различните операции при отглеждане на доматите – култучене, връзване, окопаване и др.
[B%]Болните от вируси растения проявяват различни симптоми в зависимост от вируса, [%B]който ги причинява – обикновена тютюнева мозайка, стрик, краставична мозайка, столбур, доматена бронзовост и др. Най-общите симптоми, по които може да се разпознае дали доматите са вирусно болни, имат следните признаци:
- Увяхване на растенията. При топло време растенията губят тургора си, но при понижаване на температурата бързо го въстановяват.
- Мозаично прошарване на листата. Мозайката е най-характерният признак при вирусно болни домати.
- Деформиране на листата, цветовете и плодовете. Листата се деформират, редуцират се по форма и размер и изтъняват. По стеблото се наблюдават нишковидни некротични ивици или некроза от горе надолу (типично за леталната некроза по доматите), растенията са втрънчени. Симптоми от зараза с вирус се наблюдава и по плода, което се изразява във вътрешно потъмняване на плодовете от първите 1-2 китки.
[B%]Борбата с вирусите е трудна най-важна е профилактиката[%B]
Борбата с вирусните болести е много трудна, поради което загубите от тях са големи. Тя трябва да е насочена главно да не се допусне заразяване и да започне още с извличането на семената от плода. За да се избегне пренасянето на вирусите, се препоръчва:
- обработка на семената с натриева основа 2%, калиев перманганат и др., а така също и термични обработки до 70оС за три денонощия;
- дезинфекцията на работния инвентар и ръцете на работниците при връзване, култучене и др.;
- ограничаване до минимум на ръчните манипулации;
- навременно и качествено третирането с инсектициди срещу векторите на вирусите – листни въшки, цикадки, трипси;
- използване на устойчиви сортове и др. /ГФ