Начало » Важно за фермера » Пчеларство
27.04.2011 г.

Вълшебството на пролетното подхранване

Или какво още можем да предложим на нашите пчели

Благодаря на всички, които проявиха интерес към канадската хранителна добавка Feedbee. Не успях да отговоря на голяма част от писмата, които получих по имейл. Опасявам се, че поради ограниченото време, не смогнах да предам цялата информация и на тези, с които говорих по телефона. Чувствам се длъжник на всеки отговорен за пчелите си пчелар, който се свърза с мен за повече информация. Лекцията ми на изложението в Плевен също не беше достатъчно изчерпателна. Но за да стигна до този извод , трябваше да видя с очите си и интереса, който пчеларите на изложението в Пиаченца, Италия, което се поведе от 04 до 06 март тази година, проявиха към „Макрева” ЕООД и най-вече към продукта, за който разказвам тук.

Прибягвам до услугите на вестник „Пчела и кошер”, защото е дългогодишен партньор на пчеларите в България и според мен тук е най-доброто място да споделя информацията за тази изключително популярна в Европа и света хранителна добавка за пчели.

[B%]Feedbee е заместител на пчелния прашец[%B]
Достойна конкуренция на екологично чистия и висококачествен прашец. Отдавна беше нужно продукт като Feedbee да присъства на нашия пазар. Нека отворим очите си и да признаем, че вече и в България е необходимо да се търси алтернативно хранене на пчелите. През последните няколко години растенията вече не са такива, каквито природата ги е създала. ГМО е нещо, за което много се говори и мисля, че вече на всички е ясно: това е един от основните проблеми на пчелите. Пораженията от пръскането и замърсяването на природата като цяло са проявени най- вече в пчелния прашец. Пчелата преработва нектара, пречиства го, и прави пчелния мед. Но прашецът влиза в кошера без да се преработва и пестицидите и другите химикали стават част от хранителния режим на пчелите.

Вече видяхме, че голяма част от пчелните семейства не можаха да оцелеят. Мои приятели споделят за умопомрачителни загуби. Пчелини от 50 семейства остават с 5, или от 70, само 26 оцелели и т.н. Всеки от нас е чул за това и мисля, че всеки се пита: „Дали това няма да се случи и на мен?“ Какво можем да направим докато учените намерят начин за разрешаването на този проблем? Най- важното е да се създаде устойчивост на пчелната колония към заболявания. Мисля, че е удачно да стартираме с правилен хранителен режим на медоносната пчела. Природата боледува. Ние не можем и не трябва да разчитаме на нея. По- скоро природата вече разчита на нас. Болната природа има нужда от пчели. Здрави, опрашващи насажденията пчели. Наша е отговорността като пчелари да направим всичко необходимо за здравето на пчелните семейства, защото само така ще запазим природата.

[B%]Какво всъщност представлява Feedbee?[%B]

Това е хранителна добавка, която осигурява всичко необходимо на пчелите. Съдържа непреработени химично, натурални протеини, мазнини, въглехидрати, захар и минерали получени от природата, а не плод на модификация от страна на човека. Подходяща е за биологично пчеларство. Вижте как стоят нещата в проценти:

36.4% протеини, 3.9% мазнини, 41.8% въглехидрати, 10.0% натурална захар, 3.1% минерали

[B%]Feedbee е подходящата хранителна добавка за пчели в следните случаи:[%B]
- През ранна пролет, ако няма достатъчно качествен прашец в природата. Препоръчва се подхранване 6-8 седмици или най- късно 41 дни преди първия цъфтеж. Това ще увеличи популацията и ще подготви пчелното семейство за първата паша.
- Дори и през активния сезон, при недостиг в природата на качествен пчелен прашец, поради замърсяванията, ограничени площи с цъфтящи растения, пръскане, ГМО или лоши метеорологични условия.
- Добре е да се храни с Feedbee през есента, най- малко 6 седмици, за да се създаде устойчиво пчелно семейство, което да презимува успешно.
- При профилактика на болестите, боледуване на пчелните семейства или след боледуване. С цел засилване на устойчивостта на колонията към заболявания и вредители.

[B%]В кои райони е наложително да се създаде питателен хранителен режим на медоносната пчела?[%B]

- В райони с развито земеделие и пръскане е добре да добавяте Feedbee в сиропа, за да може пчелното семейство да си набави всичко необходимо, което замърсената с химикали природа не може да даде. Пчелите се изтощават, принасят себе си в жертва, за да пречистят злокачествения нектар и да ни поднесат един чудотворен продукт – пчелния мед.

При пръскането с пестициди, също се губи голяма част от летящите пчели и се налага засилване на популацията и имунитета на семейството чрез правилно хранене.

В райони с оскъдна паша и без културни насаждения.

Не се препоръчва хранене с Feedbee, когато семейството е здраво, подготвено за зимата и не е диагностициран проблем или нужда от хранене. Ако в кошера има восъчен молец първо се отстранява проблема и после семейството се подсилва чрез хранене с Feedbee.

Едно пчелно семейство консумира средно по 400- 500 грама от добавката за една седмица. Консумацията на Feedbee под формата на прах е малко по- висока от тази, поднесена на пчелите под формата на паста или сироп.

[B%]Начини на хранене:[%B]
Храненето на Feedbee под формата на прах без смесване със сироп става при добри климатични условия. Температурата трябва да бъде достатъчно висока, за да може пчелите да излязат от кошера и да имат нормален летеж. Не трябва да е ветровито или да вали. Извън пчелина, на отдалечено от кошерите място, в плитки, широки съдове се изсипва Feedbee на прах.

Приготвянето на паста с Feedbee става като най- напред се приготви сироп. Захарният сироп се получава при смесването на равни части вода и захар. Например към 500 грама захар се добавя половин литър топла вода. Разбърква се докато кристалите захар се разтворят напълно. После добавете към така получения разтвор Feedbee, която е под формата на прах и разбърквайте до получаването на еднородна смес. Тази паста трябва да бъде поставена върху бял лист хартия. Затова е необходимо да следите за консистенцията. Най- често спазваната от колегите рецепта е към 500 грама захар и половин литър вода да се прибави 500 грама Feedbee. Това обикновено е необходимото на една пчелна колония количество за една седмица. Пастата не трябва да бъде прекалено течна, но и не прекалено твърда. След като сместа е готова се оставя да пренощува в затворен съд за около 8 часа, при нормална температура и на сухо място. На сутринта разстелете върху бял лист хартия няколко супени лъжици или цялата паста и поставяте над рамките в кошера.

При подготвяне на пчелното семейство за първата паша или пчелите се хранят с Feedbee и захарен сироп, но сиропът трябва да бъде количествено повече, за да се получи течност, която се поставя в хранилката на всеки кошер.

Посочените рецепти са препоръчителни, но не задължителни. Предозиране на Feedbee е невъзможно. Това е естествен продукт и превишаване на дозата не води до странични ефекти. Моят съвет е Наблюдавайте консумацията на храната. Когато зададох главния за всички нас въпрос „Колко всъщност Feedbee е необходима за една пчелна колония?” на д-р Сафари (производител на Feedbee) той ми отговори така: „Мария, пчелите се интелигентни същества. Те ще вземат точно толкова, колкото им е необходимо. Ни повече, ни по-малко. Средно 400 – 500 грама за една седмица на пчелно семейство, но консумацията на Feedbee може да бъде и показател за качеството и количеството на прашеца в съответния район. Необходима е съобразителност и интелигентност от страна на пчеларя, за да се осигури правилен хранителен режим на пчелите.”

Внимание, никога не поставяйте Feedbee под каквато и да е форма пред някой от кошерите! Резултатът ще бъде нападение и най- вероятно загуба на пчелното семейство.

Има още много какво да се каже за чудотворната хранителна добавка Feedbee и затова ви препоръчвам да следите редовно вестник „Пчела и кошер”. С радост ще пиша още за хранителната добавка, която завладя света, а също и за други новости, които Мария Мунева Макрева с подкрепата на целия екип от хора зад гърба си разработват и представят, за да бъдат в услуга на пчеларите. Нека оставим в миналото експлоатирането на пчелите и работим с любов към тях. Те ще спасят нашето утре./в. Пчела и кошер

Вълшебството на пролетното подхранване
56148
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Важно за градинаря
Пролетна защита на ябълката от цветояди и струпясване
Направете си замаска и изберете калемите
Пролетното присаждане изисква добра подготовка
Пролетното подрязване на жив плет, храсти и дървета
Растителна защита за костилкови овощни видове през пролетта
Ще решите проблема с калифорнийската щитоносна въшка за годината
Направете ранното пролетно пръскане преди да набъбнат пъпките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини