Подрязването или кастренето представляват премахване на нежеланите израстъци по дървесните растения. Обикновено се прави, когато:
Отстранявате лошокачествени части – слаби вейки, болни и сухи клони, повредени стръкове или нежелани издънки
Оформяте короната на дървото или храста – в този случай се отстранявате както лоши и неугледни клонки, така и здрави, с цел да получите желаната форма. Премахват се провиснали клони или такива, които с растат в лоша посока и развалят общия вид на растението.
Намалявате количеството на цветове – обикновено се прилага при плодни дървета, които са на път да формират прекалено много цветове и на по – късен етап няма да могат да изхранят (формиране на плодове).
Правила за подрязване
Най – важното и първо правило е винаги да използвате остри и чисти инструменти. Всички срезове трябва да са гладки. Ако с трион сте назъбили повърхностите, използвайте лозарска ножица и изрежете оръфаните краища.
Отрязвайте всички слаби, болни или изсъхнали вейки, докато достигнете здрава част. Не оставяйте петна или части от клонките, които по – късно биха могли да се разболеят.
Важно за плодни дървета: Когато подкастряте дърво, правете разлика между слабо и силно кастрене. При слабото (върхово подрязване) се премахват върховете на клонките, което стимулира намиращите се по – долу пъпки да се развиват. Растението израства по – малко на височина, но с по – гъста корона. При силното подкастряне (просветляване) се премахват цели клони, чак из основите им по стъблото, с цел да се насочат хранителните сокове към други части от растението. Резултатът е по – едро и високо дърво, но с по – изредена корона.
Когато подрязвате плодно дърво е важно през първите няколко години от живота му да постигнете желаната от вас форма.
Събирайте отрязаните части – от здравите клонки можете да направите компост, а болните и сухите изгорете.
Важно за жив плет: Подрязвайте така растенията, че горната част на плета да е малко по – тясна от долната. Така винаги ще има свежи листа от горе до долу, по цялата височина на растението, и то ще бъде с добър и свеж вид.
Ако сте начинаещи в подрязването, не прекалявайте. По – добре окастрете малко здрави клони, отколкото да изрязвате цялото дърво.