Глиганите ще бъдат мишена на ловците само още два дни. На осми и девети януари е последният шанс на авджиите да се сдобият с трофей от дива свиня през този сезон, казаха от Министерството на земеделието. Груповият лов на едър дивеч приключва във втората неделя на януари, гласи Законът за лова и опазване на дивеча. Най-запалените обаче могат да удължат сезона, като стрелят по глигани в ловните дворове към базите за интензивно стопанисване на дивеч. Там се разрешава отстрелването на мъжки глигани и приплоди чак до последния ден на февруари. През цялата година се разрешава единствено подборен лов на мъжки глигани и прасета на една или две години. Дивите свине, които са определени за отстрел годишно, са около 35-38 хил. Ловците в страната пък са около 120 000 души. Така излиза, че средно на трима ловци се пада по едно отстреляно прасе за сезон. Окончателните данни за броя на отстреляните глигани през последния ловен сезон все още не са готови и се очаква да бъдат обработени най-рано през март.
След края на сезона за отстрел на диви свине извън ловните дворове може да се ходи на излети за мъжки благороден елен. Ловът му е разрешен до 31 януари. Дотогава може да се стреля и по муфлони, фазани, голяма белочела гъска и различните видове патици. Най-запалените авджии могат да стрелят целогодишно по лисици, вълци, чакали, скорци, свраки, чавки и врани./paper.standartnews.com
[B%]Изследват дивеча за зарази[%B]
Ловците задължително изследват за зарази отстреляния дивеч. Това заяви пред Агенция "Фокус" председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков във връзка със случая на отстреляно диво прасе, заразено с шап, в бургаското село Кости. Пробите от животното бяха изследвани, както е по закон, за опасни болести.
"Това е задължително изискване, което се спазва стриктно от нашите ловци. Досега в моята 20-годишна история не познавам случаи при организиран лов да не се изследва дивечово месо за консумация от самите ловци. Ако има случаи на някаква друга проява, например бракониерска - когато не се изследва дивечово месо, за това отговорност носят хората, но аз не допускам наши структури да не предоставят за изследване дивечово месо, още повече че те знаят какви са пораженията и опасностите, особено от болестите по дивата свиня", каза Петков. Той допълни, че няма информация при редовен лов, организиран според изискванията на закона, да е допускано да не се изследват отстреляните животни, преди да се консумират. Именно поради това не са допуснати нежелани последствия.
Изследванията на отстреляния дивеч обикновено отнемат два дни. Вземат се проби от вътрешностите на животните, като се предоставят в лицензираните лаборатории на ветеринарните служби. В Монтана се правят най-много изследвания на отстрелян дивеч, понеже там има 70 ловни дружини.