Начало » Новини » Интервю
05.11.2010 г.

Модерна кравеферма по европроект ще има в стражишко село

Подготовката на проекта е продължила 1 година и се е превърнала в „ходене по мъките”. Фермерът сън него хваща заради високите лихви към банките.

Модерна кравеферма по всички евростандарти изгражда Георги Георгиев в село Ново градище, община Стражица. Това е втората съвременна ферма в стражишка община, освен обекта в село Камен. Двете ферми са проектирани от проф. Димитър Динев –зам.кмет и зам.-ректор на Тракийски университет в Стара Загора.
[B%]Фермата в Ново Градище се изгражда в рамките на проект по 121 мярка „Модернизация на земеделските стопанства” на Програмата за развитие на селските райони. Договорът е подписан на 17 юни 2010 г., срока за изпълнението е до юни 2012 г.Той е на стойност 713 444 лв. без ДДС, като одобрената субсидия е 696 430 лв.[%B]

Фермата е за 60 крави и е по технологията на немската фирма „Хермес” за свободно боксово отглеждане на животните. Сградата ще е с площ 1100 кв. м. с 60 бокса, с родилна зала и помещение за едновременно доене на 8 животни.
Тя е почти в завършен вид, като предстои поставянето само на покривната конструкция. Намерението на стопанина е през зимата да прибере кравите в новия обект. А животните се създават перфектни условия - боксовете са покрити със специална гумена настилка. Има две надлъжни вентилационни завеси, които осигуряват непрекъснато приток на свеж въздух в помещението. Два торови транспортьора на немската ферма ще извеждат фекалните маси до торовата яма, която също е почти готова. Тя е с вместимост 900 куб.м. тор, с бетонова основа. Към нея има изгребна шахта, която е изградена за 6000 лв. По проект за ямата са отпуснати около 60 000 лв., а до момента фермерът е вложил в нея близо 70 000 лв.

[B%]Модерната ферма е мечтата, но и мъката на Георги Георгиев, който се сблъсква с невероятни перипетии при изпълнението на европейския проект.[%B] За него голям проблем е факта, че ще получи междинно плащане, след като сградата бъде напълно готова-има вик и ел.инсталация, да е измазана отвън и вътрее. Уж доставката на оборудване е следващ етап след строително-монтажните работи, а се оказва, че не е така.Налага се да закупува материали за боксовете, защото сега се отливат леглата за животните. На обекта работят 13 строителни работника на Горнооряховска фирма.

[B%]Проекта - дълго ходене по мъките[%B]
Георги Георгиев признава, че липсата на средства вкарва хората, които имат европейски проекти в порочен кръг. Той е започнал да строи още от март т.г. на собствени инициатива, без да знае дали ще му бъде одобрен проекта. Вложил е 200 000 лв., на за останалите 600 000 лв. е потърсил банкови кредити. За да получи парите е ипотекирал цялото си имущество, което е събирал с години- селскостопанска техника и сгради. Подготовката на проекта е продължила 1 година и се е превърнала в „ходене по мъките”. [B%]Трябвало е да извади уж 38 документа, които се оказали 3 пъти по толкова. [%B]Защото за да получиш една тапия от определена служба, трябва да представиш две други, обяснява премеждията си стопанинът.Навъртял е за това време над 10 000 км., защото компетентните институции се намират на 50 км. от Ново градище - във Велико Търново. Само бизнеспланът му струва 10 000 лв., а плановете –архитектурен, вик и елинсталации излизат около 12 000 лв. За задължителният инженеро-геоложки доклад е платил 800 лв. Това е и другият проблем - трябваше предпроектните проучвания да се поемат от държавата, такива бяха уверенията на управляващите, припомня Георгиев. Затова е бързал да внесе проекта си до 15 май 2009 г., защото обещанията били да влизат в бюджета за 2009 г. При подписването на договора условията вече са променени - няма субсидия за тези предпроектни проучвания, те остават за сметка на бенефициента.

Това е поредното разочарование, което фермерът преглъща. Той има кардинално виждане за това как да се помогне на българските стопани да усвояват европейските средства. Един от начините е да се създаде Гаранционен фонд, но такъв още няма въпреки обещанията на управляващите.

[B%]Банките помагат но и притискат фермера[%B]
[B%]Сега Георгиев признава, че не го хваща сън от месеци, заради вноските и лихвите, които дължи на банката. За да реализира мечтата си, той трябва да „мине през иглени уши” и най-важното - да се бори сам.[%B] Той смята, че държавата трябва да подкрепи смелчаците, които са решили да изпълнят „до нота” европейските изисквания. Признава, че фермата му е първа категория, но млякото му е изкупувано с 5 ст. По-скъпо в сравнение с други, не толкова модерни ферми. Факт е, че голяма част от колегите му не могат да направят тези инвестиции и да осъвременят стопанствата си. Неговите 150 крави и телета са в стари постройки от 50-те години на 20 век и са в стопанския двор на Ново градище. За щастие той е купил целия двор от 28 дка с прилежащите постройки, което е от значение при подготовка на европейски проект.

[B%]Цената на млякото[%B]
[B%]Сега предава млякото по 65 ст./литъра, в началото на годината изкупната цена е била по 45 ст./кг., което е много под себестойността.[%B] През 1988 г. е започнал да се занимава с животновъдство, когато изкупната му цена е била символична- 18 ст./литъра. Това е и големият проблем в България - от десетилетия не се правят никакви инвестиции и не се подпомагат производителите, които да осигуряват качествени суровини. Сега мандрите имат капацитет да произвеждат голямо количество продукция, но нямат мляко, защото фермерите фалират, разсъждава Георгиев.

Преди десетина години той е искал да закупи линия за производство на кисело мляко, но не е получил разрешение за тази дейност. Затова гледа скептично на възможността стопанина да продава продукция направо от фермата. Признава, че неговия реалистичен и критичен поглед се дължи на факта, че е започнал животновъдство от нулата. Първият му трактор му е бил под формата на части, които сглобил с баща си. Сега има 4 руски трактори, но гордостта му е комбайн „Клас Доминатор”, макар и втора употреба. Има нужда от нова техника, но няма възможност да кандидатства с нов проект, защото първо трябва да си изплати банковия заем.

[B%]Две дини под една мишницац[%B]
Заел се и със зърнопроизводство и признава, че е трудно да се носят две дини под една мишница. Обработва 3000 дка ниви в Ново градище, което полупланинско село. Тук земеделието не е рентабилно, почвите са сиви горски и не са плодородни. Тази година едва е изкарал 180 кг./дка от ечемика. Той отглежда зърнени култура за фураж – пшеница, ечемик, жито, овес. Дава ги на ишлиме на Разградския фуражен завод, от където получава фуражи на преференциални цени. За т.г. е осигурил 650 т. силаж, 100 т. зърно и 12 000 бали с люцерна, сено и слама. Заради кризата обаче се е наложило да намали обработваемите площи. Но не се отказал от нито едно животно и даже увеличава броя на кравите.

[B%]Децата на фермера[%B]
Това е необходимо и заради това, че помага на сина си Иван Георгиев при реализация на проекта му по мярка 112 „Млад фермер” на ПРСР. Проектът му е одобрен през 2009 г. и трябва да увеличи 36 телета и обработваемата земя до 200 дка. В проекта е заложено изграждане на орехова градина от 13 дка. Младежът в момента учи икономика във Варненския университет и един ден ще помага на баща си в семейния бизнес. По- големи надежди обаче Георги Георгиев възлага на по-малкия си син Светослав, гимназист във Стражица. Момчето кара трактор,разпределя и разкарва фуражи, познава тънкостите на занаята.
Стопанинът споделя, че въпреки трудностите, за него земеделието и фермерството са съдба. Най-голямата му радост е, да вижда, че труда му има резултат - жито, ечемик, мляко.

[B%]Лилия Лозанова, farmer.bg[%B]

Модерна кравеферма по европроект ще има в стражишко село
38868
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини