Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.05.2010 г.

Кой сорт култивирана шипка да избера?

Въпроси и отговори от форума на farmer.bg

Здравейте! Ще садя култивирана шипка. Може ли някой да ми помогне кой сорт да избера "Пловдив 1" или "Вебецина 115"? Какви са предимствата и недостатъците на двата сорта? Садил ли е някой и какви са резултатите?

Шипката като плод полезен за човека има стара история. От XVI век шипката се използва за лечение на скорбут, болести на стомаха, сърцето, неврити, чернодробни и очни болести. Много от лечебните действия на шипката са потвърдени експериментално. Тя е включена в официалните списъци (Фармакопей) за лечебни растения в повечето страни.
Шипката се среща навсякъде в много разновидности (над 40-50). Расте еднакво добре както по речните корита, крайречни ливади, поляни, край пътища, пустеещи места, така и в планински голи ливади, пасища и покрайнини на гори до надморска височина 1500-1600 м.

Шипката е невзискателна към почвите и климата
Вирее на изоставени, необработваеми, стръмни и полупланински земи, (до 1500 м. над м. височина), но едновременно и край морето и в равнините. Предпочита изложения с участъци на юг (юго-източни, югозападни). Вписва се еднакво добре в различни растителни съобщества. Веднъж посадена се нуждае от много малко грижи - не се реже, пръска и не мръзне. При нашите условия, това е едно от най-подходящите за култивирано отглеждане растение. Дългогодишно растение със срок на експлоатация на насажденията над 20 години.
В сортовата листа на България са вписани 3 сорта култивирана шипка а именно сорт „Вебецина 115” патентован от проф. Йордан Янкулов, и сортовете „Пловдив 1” и „Нектар” патентовани от проф. Мария Попова. Два от тях имат промишлено значение а именно „Пловдив 1” и „Вебецина 115”. Двата сорта се различават както по начина на производство на разсад, така и по промишленото си приложение. Пловдив едно се размножава от семена, а „Вебецина 115” от коренови издънки. Плодовете от сорт „Пловдив 1” е с приложение за конфитюри и чай включително и на люспа (суши се при много добър рандеман) и , а „Вебецина 115” при производството на добавки към поли витаминни сокове, пюрета, хранителни добавки, витамин C. Сорта е с много високо съдържание на витамин C над 8300 mg%. Сорт „Вебецина 115” може да се бере и механизирано.

В България има два лицензирани разсадника за производство на разсадо-посадъчен материал с годишен капацитет към момента за производство на материал в порядъка на 2000 – 4000 дка.
Икономическите показатели при производството и реализацията на култивираната шипка са повече от добри.
Разходите за производство както на човешки труд, така и на финансови средства са относително малко. Годишно разхода за 1 дк. не надхвърля 150 лева, при положение че едно домакинство може да отглежда 10 дка. влагайки до 60 човеко дни годишно.

Необходимата техника за обработка е не по-различна от необходимата за обработка на тютюн.
Разходите за създаване на насажденията са между 380 – 650 лева в зависимост от сорта и избраната технология на засаждане. Разходите за създаване са повече от минимални имайки впредвид 20 годишният живот на насажденията. Изкупната цена на килограм свежа шипка (плод) в момента се движи между 0.7 – 0.9 лева. Добивите достигат от 800кг до 2000 кг. на декар. Приходите са значителни и в зависимост от сорта и полаганите допълнителни грижи - поливане, торене и достигнат 800 - 1600 лева от дк.

Обща площ на насаждения от култивирана шипка в България към днешна дата – от порядъка на 3000 дка. В миналото са съществували повече от 20 000 дка.
За съжаление не е използван и достатъчно капацитета за усвояване на средства по евро фондовете, както поради липса на информация и достатъчно популярност така и поради неразбирането от страна на администрацията за разликата в сортовете, и съответните ценови равнища за разсадо-посадъчен материал, което не стимулира евентуалните производителите да предлагат проекти с подобен характер, поради невъзможност да усвоят полагащата им се субсидия на база реално заплатени средства за разсада.

Цените на българските лицензираните производители са между 0.6 – 1.2 лева без ДДС за брой (корен) разсадо-посадъчен материал, което е близо три пъти по малко от цената на подобен материал в страните от Европейската общност.
В България действат преработвателни предприятия както за свеж плод, така и за производство на студено пресовано шипково масло използващи семена от плод шипка.. Това обуславя постоянно и ненамаляващо търсене на плода шипка.
Основното експортно направление е Германия и Скандинавските страни.

Основни конкуренти са Китай и Чили. Чили е страна с традиции в отглеждането на култивирана шипка, но отглежданите сортове по хранителна стойност са на нивото на нашият сорт „Пловдив 1”, а „Вебецина 115” ги превъзхожда многократно.

Огнян Кировски, 0878690089

Кой сорт култивирана шипка да избера?
83386
 

Последни материали
Виж
Съвети навреме
Важни съвети за поливане на растенията в горещини като сегашните
Парламентът одобри законодателни промени
До 10 пъти в месеца може да теглите без такси пари от банкомат
Важно за жителите на малките населени места
Ще открият по два клуба за компютърни обучения във всяка
Председател на Съюза на зърнопроизводители от Пловдивско
Работов: Ако 40-градусовите жеги се задържат, след седмица ще жънем слънчогледа
Първа част от графика на НССЗ
И през август службата за съвети организира срещи с фермерите
Икономистите в Европа очакват значително по-високо ниво на митата върху вноса от САЩ до края на годината
Свързани материали
Виж
В двуседмичен срок стопаните от Шипка трябва да подадът заявления за унищожените дръвчета
Епопеята се провежда от 21–26 август 1877
Днес България отдава почит на героите от Шипка
Шипка - познати са три вида
По пътя на бизнеса
Българска фирма за чай е поканена за дегустация в Оксфорд
Насаждение от 50 декара носи добри доходи
Шипка Вебецина може да се отглежда на едно място 20 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини