[B%]Мая Асенова, farmer.bg[%B]
Американските експортьори са изключително притеснени от приетия наскоро (26 октомври) в Турция закон, ограничаващ използването на генетично модифицирани селскостопански суровини при производството на хранителни стоки и фуражни компоненти.
През миналата седмица в статията «Турция забрани храни и фуражи с ГМ компоненти (Turkey bans food, feed containing GM components) експертите от Зърнения съвет на САЩ - USGC (The U.S. Grains Council) алармират за неблагоприятните последици от новите регулации за американския износ. Според публикацията Турция е една от основните дестинации на САЩ за пласиране на ГМ реколти. Регионалният директор на USGC О’Брайн посочва, че Турция е най-големият вносител на фуражи с царевичен глутен (corn gluten feed - GCF) от САЩ - 435,378 тона през 2008 г.
Зърненият съвет на САЩ цитира данни на Офиса на търговските представители (The Office of the United States Trade Representative) според които износът на трансгенетични култури ("transgenic" crop) от САЩ за Турция през 2007 г. надхвърли 1 млрд. долара.
Впрочем, притеснението е мека дума. По-скоро реакцията на Съвета граничи с паника, тъй като според О’Брайн „Този закон се отнася за всичко от пликчето с чипсове до зърното и производните продукти”.
Представителите на бизнес средите в САЩ изразяват надежда, че големите групи на производителите на хранителни стоки и фуражи в Турция, засегнати от новите регулация, ще упражнят силен натиск върху турското правителство за преразглеждане на приетите правила.
Дано това не се случи. Имаме предвид обилието на евтини турски хранителни стоки, които продължават да заливат нашия пазар. Като научихме за астрономичния обем на вноса на ГМ суровини в Турция си зададохме въпроса, колко ли хиляди тона замърсени с ГМ компоненти турски „деликатеси” изконсумира през последните години българският народ?!