Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Правилното протичане на бурната ферментация се определя от условията

Важен е и моментът за отделяне на виното от джибрите
Синор.БГ / 20.10.2009 г.
Правилното протичане на бурната ферментация се определя от условията

За качеството на червените вина от голямо значение е ронкането на гроздето (отделяне на чепките). Гроздовата каша се събира в добре дрениран съд (каца, бидон). Серният двуокис се внася в гроздовата каша веднага след преработката. Използват се същите дози, както при белите вина – 5-6 грама за 100 кг каша. Ферментацията да протича с потопена шапка. Когато е с плаваща, да се правят 2-3 разбърквания на ден. Това улеснява екстракционните процеси. Моментът за отделяне на виното от джибрите се определя след приключване на бурната ферментация.

Взема се средна проба вино. Определя се цветът и се опитва на вкус. В зависимост от сорта грозде този момент съвпада с 2-3 дни до една седмица след приключването на бурната ферментация. Продължителното задържане на виното с джибрите след ферментацията води до загрубяване на вкуса, което не е желателно. Отделеното вино се налива в чиста бъчва за протичане на тихата ферментация, която продължава 2-3 седмици. След приключването на тихата ферментация виното се успокоява и започва да се бистри. Когато получи добра бистрота се отделя от грубата утайка (първо претакане). Бистрото вино се налива в чиста, напушена бъчва.

Грижите за младите червени вина са същите, както при белите. След отделяне на виното джибрите веднага се изваряват за ракия. При положение, че това не е възможно, се вземат мерки за правилното им съхранение. От технологична гледна точка най-подходящ е сухият начин. Отцедените джибри се трамбоват за изгонване на въздуха. Покриват се с найлон, върху който се насипва чист сух речен пясък до образуване на пласт с дебелина 4-5 см. Така съхранени джибрите може да издържат до пролетта. Още по-сигурно е преди поставянето на найлона върху джибрите да се поръси малко калиев метабисулфит. От в. Фермера

Правилното протичане на бурната ферментация се определя от условията
150904
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
Първи празник на лютеницата в Първомай - на 4 октомври
Сезонните прегледи поскъпват повече от годишните
Нов скок в таксите за земеделската техника – до 3 пъти по-скъпи прегледи
Решения
На 17 септември ще бъде обявена структурата на Националния борд по водите
Собственик на „Брягово милк“ ЕООД
Александър Алексиев: Масовата ваксинация ще унищожи гръбнака на овцевъдството
Чудо няма да стане
Симеон Караколев: Всеки ден имаме заразено стадо. Докога?
Последните търгове са за имоти в Силистра, Търговище, Кюстендил
Държавата пуска на търг земя от бившите кооперативи – без ограничения за купувачи
Свързани материали
Виж
Практика
„Пионер” представя плюсовете в производството на качествено ферментирали фуражи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини