Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.01.2004 г.

Стрелба по диви патици и гъски

ВЕЛИКАТА НАСЛАДА

Снимка на Йото Пацов

Дивите патици, дивите гъски и другият вид водоплаващ дивеч ще дразнят ловците до 31 януари, когато според ППЗЛОД се закрива ловът на местен и прелетен дивеч. Патиците атакуват водоемите да поизмият крачета и да пийнат водичка преди разсъмване и след свечеряване, появяват се за миг над нас, когато пулим очи в небето, и изчезват яко дим, ако нещо в колчето, наречено ловец, не им хареса. В мразовито време с валежи, ветрове и мъгли неуважението към нас така ни разклаща нервите, че сме склонни да гърмим по всичко, което се вие над шапката ни.

Много важно за патичарския лов е да извадим от патрондаша точния номер патрон. Бърнетата ги стреляме със сачми № 5 и 7. За зеленоглавата патица, шилоопашатката /включена в Червената книга!/, свирачката, клопача пъхаме в цевта патрон № З или 4. Ако ни връхлетят гъски, пренапълваме оръжието с 8/0 и 10/0.

Но дивечът не прелита по наше желание и се налага да му гърмим с усреднени номера патрони: най-добрата комбинация е №5 за дясната цев и № 3 за лявата. Забележим ли само диви гъски и по-рядко диви патици, гарнираме стрелбата с № 3 и № 10/0. От правилния стоеж зад прикритието /ловът от гюме е забранен/ зависи дали ще напълним торбата с 3 диви гъски, 5 диви патици и 2 полудиви, колкото е нормата за един ловен излет. Патиците отлично виждат. Най-малките движения на техния убиец ще ги вдигнат високо или ще ги накарат да кръжат по-далече от обсега на сачмите. "Специалисти" се пробват да стрелят от столче с въртяща седалка.

Ефектът е добър, тъй като с цевите непрекъснато следим патиците в сектор на отстрел 360°, но препоръчваме метода за улегнали ловци, които знаят къде и как да си хвърлят сачмите. Тънкостта при този лов е стрелецът да стои под средата на въздушния път на патиците, маскировката му да се слива с околността, а при сняг задължително да бъдат с бял гащеризон. На прелет се гърми с подвеждане и изпреварване, като най-добрите го правят с едно движение, без продължително прицелване. Тайната тук е да се извеждат цевите пред дивеча и без да спираме да натискаме спусъка.

Ловците, които ловко избират момента на дърпането му, могат да се похвалят, че са майстори на стрелбата по патици. По-труден е ловът на диви патици и гъски, летящи по посока на вятъра. Тогава скоростта им не може да се изчисли и стрелбата по тях иска големи предварения.

Ако сме заложили живи или изкуствени мюрета /те са забранени!/ и патиците или гъските ги забележат, се обръщат да кацнат срещу вятъра. Тогава не бързайте с изстрела. Дайте им възможност да си поплуват необезпокоявани в небето и когато им видите окото, гърмете. Чупката в шията и падането на дивеча, втурването на дратхаара да го вади от водата - това е мигът на насладата, който се помни цял живот. 

Стрелба по диви патици и гъски
50660
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип, този път в Гороноряховско
Два животновъдни обекта са с птичи грип в област Пловдив
Ще бъдат умъртвени 160 000 пекински патици на един собственик
Откриха още 2 огнища на птичи грип в Славяново
Общо 160 000 патици мюлари и бройлери ще бъдат умъртвени
Цели 4 огнища на птичи грип са открити в Славяново в област Плевен
В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици
Възникна ново огнище на Инфлуенца по птиците в област Хасково
В десеткилометровата зона влезат и села от област Пловдив
Огнище на птичи грип е открито при патици за гушене в област Стара Загора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини