Начало » Важно за фермера » Пчеларство
12.03.2009 г.

Кошерът с въртящи се рамки

Сигурно средство в пчеларското производство

Кошерът с въртящи се рамки е магазинен кошер, разполагащ с възможност за обслужване отзад и отгоре. При специална намеса, силно се разграничава пчелното гнездо от корпуса за мед. В разположеното в долната част гнездо, се намират 9 кръгли пластмасови рамки с изкуствени основи, всяка с диаметър 40 см и повърхнина 12,56 дм., които могат да се въртят около централната си ос. Над ханемановата решетка, като стоящи части, са разположени магазините на корпуса за мед с предварително изработени пластмасови рамки. Пчелогонката е комбинирана с хранилка, а отгоре е поставен покрив.

Завъртането се осъществява от 12 V мотор с електронно управление. През 2005 кошерът с въртящи се рамки получи Голямата награда за унгарски продукт. Всеки кошер разполага с индивидуален производствен номер. Асоциацията на унгарските пчелари и Изследователският институт по фуражи и животновъдство препоръчва използването на този кошер в пчеларствата.

Продуктът може еднакво добре да се прилага в малки, големи и подвижни пчеларства. В новосъздадените стопанства се намалява риска за бизнеса, а за големите е препоръчително да действат като подвижни, в интерес на бързата смяна на пашата. Кошерът с въртящи се рамки, в сравнение с традиционните, предоставя на пчеларствата нова технология, чрез която се увеличава ефективността на производството, с влагане на по-малко работа, се постигат по-високи добиви, увеличава се сигурността за здравето на пчелите и за добивите, производството става по-предсказуемо.

Защо трябва да се завъртат рамките?

През зимния период, когато няма размножаване, преживяват само женските индивиди. Въпреки добре развитото си семеприемно мехурче, презимувалите акари остават стерилни, тъй като попадналите при оплаждането през есента мъжки полови клетки умират. Рано през пролетта размножаването на пчелата и на акара започва едновременно. При първото заразяване на пилото, акарът снася неоплодени яйца, от които се излюпват само мъжки индивиди. Те оплождат женските в запечатаното пило и излизат от килийките заедно с излюпването на пчелите. За да може да се размножава отново, кърлежът в продължение на 2-3 дена трябва да да се храни с хемолимфа от възрастните пчели.

Ако през този период организмът му е вече настроен за размножаване, благодарение на обонянието си търси петдневна ларва, още преди запечатване на пилото. В този момент от своето развитие, ларвата плува в богата хранителна страна, акарът се скрива под нея и диша с помощта на дихателните отвори, намиращи се по крачетата му.

След запечатване на пилото, храната на ларвата се изчерпва и след формиране на пашкула, тя изпада в привидно спокойно състояние. В този момент се забелязва интересно явление, при което което кърлежът преминава в превъзбудено състояние и се устройва в килийката по свой собствен начин. Чрез отделените екскрети, обозначава своето място на пребиваване във вътрешността на килийката. От там потегля да търси храна и на същото място снася яйцата си. Органът му за хранене е неспособен веднага да пробие гъвкавата кутикула на ларвата, затова първо пробива малък отвор, който разширява за няколко часа. След първото обилно хранене, в рамките на 8-16 часа, снася първото си яйце на тавана на килийката и го залепва с помощта на специално слизесто вещество. По принцип, това става в края на първия ден след запечатването.

Ембрионалното развитие започва, като резултат след 24-30 часа се излюпва ларва с шест крачета. Малките започват да се хранят от отвора, предварително подготвен от майката. Мъжкият индивид узрява полово на 6-7 ден, а женският на 8 ден. Наследниците се чифтосват още в запечатаното пило. След излюпването на малките мъжкият и недоразвитите женски умират. Работническото пилое запечатано средно 12 дни. През този период броят на акарите се удвоява, което означава, че за това кратко време 1-2 от женските индивиди достигат полова зрялост.

Главата на ембриона, под въздействие на земното притегляне, се образува в долната част на яйцето.

Ако по време на ембрионалното развитие на акара, рамката на кошера е в обратна позиция, малкото не може да се излюпи, тъй като обвивката на яйцето е дебела и то е неспособно да я пробие.

При въртенето, мястото на екстремента се променя, женският акар загубва комфорта си, опитва се да го възстанови, но това отнема много време, което допълнително скъсява размножителната способност.

Новоизлюпените индивиди бързо умират от глад, ако отворът, подготвен от майката „изчезне от тяхното полизрение”. При така „тормозените” индивиди половото узряване настъпва трудно. След излюпване на пилото, липсата на втвърдена хитинова обвивка прави шансът на оцеляване малък.

Със създаването на кошера с въртящи се рамки тип „Коня” се отваря нова страница в историята на пчеларството. Това унгарско откритие е революционна крачка, която изоставя установените традиции и привлича вниманието на унгарски и чужди пчелари. Кошерът с въртящи се рамки, тип „Коня” е наймодерния механизиран кошер в света, където голяма част от човешкия труд се извършва от електроника. Чрез неговото използване, броят на пчелните семейства може да бъде увеличен многократно в сравнение с традиционния кошер.

- Според производителят и доставчик Апи-Анивет, добре подготвените професионални пчелари, с помощта на модерната технология на съоръжението и активното използване на природните условия, могат да постигнат европейска доходност.

- Другото голямо предимство на кошера с въртящи се рамки е, че ограничава размножа ването на вароатозния акар в маточниците. По време на медоноса, не трябват да бъдат ползвани никакви химикали за защита, като по този начин се запазва първоначалното състояние на меда. Навсякъде по света много строго се проверява качеството, като обобщаващо може да се каже, че продажбите на чистия мед са подобри.

Кошерът, заедно с неговата технология осигурява производството на биологично чист мед, без остатъци от химикали. Вследствие на активния медонос, по време на периода на роене, пчелното семейство строи килийки над плодниците. Кръглите гнездови рамки ежедневно се завъртат на 180°, под чието влияние на следващия ден провисналите маточници се обръщат нагоре. Пчелите не приемат промененото състояние на килийките и ги прегризват.

По този начин, семейството не се раздробява и след като не бъде отгледана пчеламайка, роенето става невъзможно, а медоноса посигурен и непрекъснат. Пашата става управляема, противно на технологичните грешки при традиционните пчеларства.

- По-нататъшно неоценимо предимство на кошера е, че възпрепятства роенето на пчелното семейство!

Изследователската група по репродукция и биология на пчелите към Института по фуражи и репродукция на животни, повече от 5 години прави непрекъснати експерименти с новия кошер, при които се установи, че този метод е успешен.

За експерименталните резултати: През 2001 започнаха опити с 8+1 контролни кошера, при които бе проследено размножаването на акарите през цялата година. При експерименталните семейства броят на акарите бе средно 275, докато при контролните между 480 и 1834. През 2002 при лабораторни условия бе отчетена заразеността в 5 семейства, както при пчелите, така и при запечатаните маточници. При вече развитите пчели, броят на акарите бе определен въз основа на мостри, взети три пъти годишно. През месец юни техния брой бе около 5, през юли под въздействие на диагностизиращото опушване между 3 и 129 (средно 63 бр.), а през август отново между 3 и 110 (средно 53).

През 2003 в един специално направен за целта павильон, бе проведен експеримент с 44 семейства. Проверката на последните есенни маточници показа благоприятни резултати. Броя на акарите на кошер бе около 10. Зимните загуби бяха около 50%, което показва, че то остава под пролетното заразяване и съвпада с това при третираните с химикали семейства.

През 2004-2005 при експерименталния пчелин, миграцията от мястото, в което пчелите прекарват зимата се извърши 3 пъти годишно, в обхват от 60 км., в зависимост от цъфтежа на медоносните растения (рапица, акация, фацелия, синап, слънчоглед). Средният годишен добив от мед бе 100 кг (мин. 85, максимум 120 кг).

В случай на продължителна и достатъчна паша, не е необходимо добавянето на зазимяваща и стимулираща храна. При проверката през есента, преди зазимяването се установи заселеност на 10 междини, със сформирани 6-7 пчелни кълба. След приключване на медоноса и когато в пчелното семейство няма пило, е необходима органична защита срещу оцелелите акари.

Въз основа на тази информация еднозначно може да се каже, че с кошер тип „Коня” може да се приложи такава технология без химикали, при която е възможно пчелите да бъдат предпазени от заразни бактериални заболявания (гнилец) без употребата на антибиотици, както и от вароатозата, която причинява най-големи щети на световно ниво. Същевременно с това не е необходимо ползването на химична и друга защита, която да замърси меда.

Становище на Асоциацията на унгарските пчелари относно кошера с въртящи се рамки тип „Коня”

Европейският съюз е най-големия импортен пазар в света. 40% от световния внос на мед се продава в Общността. Това количество непрекъснато се увеличава, като през изминалата година то достигна 150 000 тона. Германия осъществява 60% от импорта на мед, като необходимото количество осигурява от Аржентина. Значими вносители са още Англия, Италия и Испания, с общо 40 000 тона от сладкия продукт. През 2003 г. 15-те членки на ЕС са внесли 146 320 тона мед. 34% от това количество се произвожда от Аржентина, 10% от Унгария, 9% от Мексико, 9% от Турция, 1% от Китай и останалите 37% от други страни – главно Бразилия, Румъния , България. Собственото производство на ЕС е 52%, тоест пчеларите произвеждат малко повече от половината на необходимото годишно количество. Преди разширяването, самоснабдяването е било по-лошо, само 44%. Годишното потребление на мед на човек от населението, възлиза на 0,7 кг. През 2004 г. 25-те членки са произвели 166 000 тона мед. Поредицата от скандали с храни подкопаха доверието на потребителите, които все повече се отдръпват от масовите комерсиални продукти, а на преден план излизат натуралните продукти без химикали. Въпреки това, границата се определя от джоба на потребителя. Масовите продукти са по-евтини, а натуралните са по-здравословни. Тези, които обединяват и двата фактора, тоест са здравословни и на достъпна цена, постигат значително пазарно предимство. Това е валидно и за унгарския мед. Следва, че единственият начин за излизане от кризата, причинена от евтиния китайски и аржентински продукт, е производството на гарантирано чист мед на конкурентна цена. Сега Унгария има добър шанс за това, чрез едно прекрасно изобретение – кошера с въртящи се рамки, тип „Коня”. Досегашната практика и изчисленията за икономичност показват, че кошерът с въртящи се рамки носи технологична промяна в пчеларството. С по-малко работа, може да бъде произведен повече и по-качествен мед. Повишаването на ефективността позволява себестойността на 1 кг мед да бъде около 150 форинта. С тази цена, унгарското пчеларство става конкурентноспособно на световно ниво, особено ако произвежда продукт без химикали. Този факт насърчава пчеларите да ползват повече кошери. Създаването на кошера с въртящи се рамки, тип „Коня” отваря нова страница в историята на пчеларството. Отзивите за новия кошер са подобни като при въведения през 1920 от Имре Сабо Боцонади кошер, които понастоящем ползват 60% от унгарските пчелари. Това унгарско изобретение изоставя старите традиции и насочва вниманието на унгарски и чужди специалисти към своята революционна крачка. Новата технология предоставя ефикасно решение за редица проблеми на пчеларите. След дълги години на експерименти и изследвания, започна серийното производство на кошера, което отвори възможност нововъведението да бъде изпитано в пчелини с различни условия. Целта на непрекъснатото усъвършенст- ване е, да бъде изобретен кошер, който да бъде в помощ при създаването на природосъобразно пчеларство.

Предпазихме се от силна зараза с вароатоза Ремо Тромбела (тел: 00 39 3200403366), Мулацо, Италия (ilPungiglione Societa Cooperativa Sociale ONLUS, независима църковна фондация)

Направихме пчелин с пет традиционни (даданблатови) и пет кошера с въртящи се рамки.
На 24 април ги заселихме с пчели и с по една оплодена през тази година майка. Времето, с изключение на края на май и началото на юни (по време на цъфтенето на акацията), не беше хубаво. Нощите бяха студени и ни застигна голяма суша. Медоносът беше добър само при акациевия мед, при кестините и другите растения бе много лош. Независимо от това, семействата се развиваха нормално, но въпреки това само от кошера с въртящи се рамки успяхме да извадим два средни корпуса с мед. В края на сезона, през хубавите есенни дни в третия корпус също имаше такова количество мед. Семействата бяха очевидно силни и надхвърляха обичайното за есента количество. Теглото им на кошер надхвърли 6 кг. След 10 август третирахме новите кошери с Api-LifeVar, а след две седмици преброихме броя на акарите. При петте кошера с въртящи се рамки той бе 10-20, а при традиционните се натъкнахме на няколкостотин. Смятам това за особено важно, тъй като през тази година заразата с вароатоза бе изключително силна, вследствие на което загинаха цели пчелини. През следваща година ще продължим наблюденията, въз основа на събрания мед, роенето и естествено здравословното състояние на пчелите. Пчелите работиха изключително спокойно Йозеф Гайдошик, Словакия 984 OL Lucenec (Losonc), Továrenska 8 На 65 години съм и от 38 години се занимавам с пчеларство, сега работя с 20 семейства. На 21 май 2005 поставих в градината си кошер с въртящи се рамки, тип „Коня”, заедно с три традиционни кошера. Тези семейства не бяха карани с павильони на паша и събираха нектара от цъфтящите в околността дървета, от рапицата и тревите. В района ни има акациева гора, но по време на цъфтежа й валя дъжд. Въпреки това, от традиционните ко-шери получих 20-24 кг мед, а за мое най-голямо учудване от кошера с въртящи се рамки 35 кг. За мен този кошер бе нещо ново. В началото ре-довно проверявах поведението на пчелите и установих, че те се държат изключително спокойно и проверката се оказа излишна (с изключение на смяната на майката). Този нов продукт работи безотказно, а пчеларят може да спести много време. В средата на август, според указанията, спрях въртенето и след две седмици, за диагностициране, поставих препарат срещу акари. При традиционните кошери преброих 150-200, а при този с въртящи се рамки само 7. Според мен, това се получи, тъй като при контролните кошери вароатозата бе много силна и може би се е предала. Това означава, че в идеалния случай (тоест ако всички кошери бяха с въртящи се рамки), прилагането на химикали би се оказало излишно. В кошера с въртящи се рамки не се получи роене през нито един сезон, така семействата бяха непрекъснато силни. С удоволствие ще предам своя опит Дюла Черни, пчелар, Унгария (Szamosbecs, Pet fi u. 32.) Бих желал да споделя моят едва половингодишен опит с кошера с въртящи се рамки. От тридесет гоТрупа се опит с кошера с въртящи се рамки През тази година много пчеларства не само в Унгария, но и в чужбина, вече използваха кошерите с въртящи се рамки, които в повечето случаи бяха инсталирани до традиционните, за да могат да бъдат сравнени двете технологии. Сега, когато настъпи време за равносметка, ще Ви представим опита на няколко пчелари, добавяйки, че това е отражение на мненията на специалистите от бранша. дини се занимавам с пчеларство и работя с 24 NB традиционни кошера, с по едно семейство. С интерес следя развитието на бранша – пчеларството се превърна в мой начин на живот. Така се срещнах с изобретението на Лайош Коня, който скъсвайки с традициите, полага изцяло нови основи в производството на мед. Както много мои колеги и аз отначало приех с недоверие кошера, новата му технология и резултатите, които могат да се получат с него. Прелиствайки отново специализираната литература, започнах да се уверявам в прочетеното: - роенето става невъзможно, - механично се умаломощават акарите, така може да се постигне производство без химикали. - под въздействието на въртенето не са необходими обичайните прегледи на кошерите. Подобно на моите колеги пчелари и аз бях на мнението, че не кошерът носи мед, а пчелите, но дойдох до извода, че съм се лъгал, тъй като не е все едно колко работя. На 59 годишна възраст се прегърбих от непрекъснатото навеждане над традиционните кошери, не съм отбягвал и химикалите при борбата с акарите. Със загриженост и болка на сърцето се сбогувах със старите нароени семейства. Сега тези проблеми са елиминирани от кошера с въртящи се рамки, тип „Коня”, той носи меда и работи вместо мен. Всичко е на страната на кошерите, само не и цената. На мен също ми се стори висока. Не знаех какво да правя, тогава дойде призивът на Анивет: Възможност за кредит, с една година гратисен период и готовност за плащане в брой. Реших да закупя 10 кошера. От тук нататък, противно на унгарската бюрокрация, всичко се случи с приказна бързина. Докараха кошерите до дома ми, на 350 км от Будапеща. Получих и подробни инструкции за работа, които ми бяха от голяма полза. Сега бих желал да дам на моите колеги някои практически съвети, свързани с току що придобития ми опит с кошерите. Полезно би било, ако още преди заселването, се запознаете с празния кашер, упражнявайки неговото сглобяване и разглобяване, поставянето на гнездовите рамки и фиксирането им с лента, тъй като впоследствие, когато уредът е пълен с пчели, восък и мед, действието се оказва по-трудно. Важно е, четвъртата фиксираща и вадеща се лента на ротационния барабан да бъде в идеална позиция, тъй като само по този начин без риск, се осигурява сигурността на пчелите и най-вече на майката. Това действие би било добре да бъде упражнено преди заселването, при позиция М на автоматиката. Поръчах рамки, които замениха досегашния ми труд по традиционното полагане на восъчни основи, тъй като 40 см гнездови рамки и рамките на корпуса са изработени от пластмаса. Тук се налага само намазване на пластмасовата основа с горещ восък, което лесно може да се разреши с бояджийски валяк. Пчелата-майка приема така намазаните рамки безпроблемно и полага своите яйца „от дъска до дъска”. Според указанията, заселването на кошера се осъществява по няколко начина. Аз пробвах някои от тях, като най-успешен бе с пакетни пчели и прясно оплодена майка. Така полученото семейство бе захранено и за две седмици изгради деветте кръгли рамки на гнездото. Естествено стимулиращо въздействие при медоноса през този период оказа цъфтенето на върбата, вишната и ябълката. Не трябва да се тревожим за пропуски в медоноса. Заселените през тази година кошери, след изграждане на питите, от цъфтежа на акацията успяха да запълнят от намиращите се в корпуса за мед голями рамки на Боцонади (1/2 NB). Нека да не искаме на всеки две седмици, по стар навик, да преглеждаме и оправяме гнездото, защото това е напълно излишно. Семейството и без нас се развива добре. Тук плодникът и корпусът са напълно отделени. Пчелите, под действието на въртенето „спасяват” меда в корпуса и така освободените килийки се запълват с яйца от майката, осигурявайки многобройно семейство през цялата година. При традиционните кошери, числеността на семейството се ограничава, за да се получи по-голямо пространство за мед, като след цъфтенето на акацията тя намалява още повече. Този процес не се наблюдава при кошера с въртящи се рамки. През тази година, при нито едно семейство не се получи роене, въпреки че тук там се получи струпване. Акарите не съм третирал с химикали и почти не съм откривал такива, с изключение на един два. Варовито пило въобще нямаше. Сега планирам контролно третиране с оксалова киселина. В края на септември, бях посрещнат от гледката на пълни с мед пити и многобройно семейство, заемащо 8-9 междини. Обобщавайки казаното до сега, мога да заявя, че този кошер е комбайн за мед и във всяко едно отношение отговаря на изискванията на съвременото медопроизводство. Спокойно го препоръчвам на колеги, както в ролята си на отговорно лице по здравеопазването на пчелите, сторих вече това с пчеларите в моя регион, голяма част от които, за моя радост са млади хора. С удоволствие ще предам моя опит на телефон: (+36) 20-490-2386.

ПЧЕЛАРСТВОТО Е ПРЕД ТЕХНОЛОГИЧНА ПРОМЯНА

Една нова иновация носи промяна? Могат ли да намалеят разходите, докато производството расте? Кой печели и кой губи? Мнението на специалистите от бранша бе сериозно повлияно от едно унгарско откритие - кошера с въртящи се рамки. Причината за това раздвижване е появата на нов принцип на работа, изискващ от пчеларите промяна в начина на мислене, при което се отварят нови перспективи пред тях. При специално създадения кошер, автоматично управляваният електрически мотор завърта гнездовите рамки, като благодарение на това съоръжението разполага с увеличена производителност. Пчелите, след направата на маточниците, започват изграждането на останалите килийки, придвижвайки се в посока центъра на земята. В резултат на ежедневното завъртане, пчелното семейство успява да изгради само основата на килийките, а наченките изчиства от ларви. По този начин се осигурява непрекъснато възпрепятстване на роенето. Тъй като акара вароа също се ориентира по земната гравитация, завъртането на гнездовата рамка пречи на неговата ориентация и условията на хранене. Кошерът с въртящи се рамки на практика реализира биологичните принципи. Вече две години, по целия свят се осъществява производство на мед с него. Много вероятно е, чрез него да се отвори нов етап в медопроизводството. Това удостоверяват практическите резултати и експериментите на изследователските институти. Кошерът с въртящи се рамки има следните предимства: • Възпрепятства роенето • В периода на медосбора, без използването на химикали намалява броя на акарите. • Автоматичното завъртане улеснява работата на пчеларя, като я ограничава главно до изваждането на меда. (време за обслужване: 1 час/кошер/година) • Средно добивът на мед се увеличава с 30-40%. • Прегледът на гнездото е възможен без местене на корпусите за мед. • Развиват се и презимуват по-силни и по-многобройни семейства. • Опция към кошера е хигиенична подложка, служеща за проверка Кое от тези качества се счита за приоритетно, зависи от пчеларя и условията на производство. Така например ръководителят на действащата в италианския град Мулацо независима църковна фондация ilPungiglione Societa, споделя, че в негова- та област заразата с акара вароа е била толкова силна, че от нея са загинали много семейства. На 10 август кошерите с въртящи се рамки са били третирани с Apilife Var, като при тях са били намерени едва 10-20 акара, докато при другите кошери този брой е достигнал няколкостотин. Йозеф Гайдошик от словашкия град Лошонц изтъкна в своя доклад, че наред с малкото акари, не е било необходимо редовно да се проверява поведението на пче- лите. Семействата са работели изключително спокойно, излишна се е оказала и про- верката, с изключение на смяната на майката, като по този начин е спестил много време. Освен казаното до сега, пчеларят Дюла Черни от унгарския Самошбеч, изтъква, че производството на мед се е увеличило с 30-40%, но за него е особено важно, че не се налага да повдига корпусите, тъй като в противен случай, поради заболяване на гръбначния стълб, е трябвало отдавна да се раздели с пчеларството. Обобщаващо може да се каже, че в различните страни, кошерът доказва на прак- тика верността на биологичните наблюдения, стоящи в основата на изобретението. Факт е обаче, че както при всяко друго съоръжение, очакваните резултати се постигат при спазване на указанията. Затова е важно възприемането на новия начин на мислене, тъй като се случва пчеларите да ползват кошера по стария начин, което намалява продуктивността. По-горе споменахме за приоритетите. Естествено, всеки пчелар има по-важни гледни точки, основното обаче е икономическата полза, тъй като за това работим. Сравнявайки предимствата, можем да кажем, че поради нарастване производител- ността на семействата, намалява разхода за производство на мед. Това прави коше- ра и прилежащата му технология изключително значими. Сега, когато пазарната конкуренция е със световни размери, печели този пчелар, който може да предложи по-евтин и в същото време покачествен мед. Добър шанс за това предлага кошера с въртящи се рамки. Друга негова силна страна е, че добивът на мед се осъществява с незначителна употреба на химикали, което отговаря на изискванията на все още неустановеното, но все поналоженото през последните години изискване за биоло- гично производство.

Биологични зависимости при пчелните семейства в кошерите с въртящи се рамки

Петер Мая заместник директор АНИВЕТ

Значение на кошера с въртящи се рамки - нов принцип на работа - механизиран кошер - възможност за по-лесно производство на повече продукция - технологична промяна Развитие на пчелните жилища Кошове, дъсчени кошери, рамкови кошери (1851), механизиран кошер Устройство - части: - корпус с въртящи се рамки, 9 кръгли пластмасови рамки с восъчни основи размер 40 cm, повърхност 12,56 дм² - 2 корпуса за мед ½ NB 42,0 X 18,0 см всеки корпус е с 10 пластмасови рамки с восъчни основи - пчелогонка, хранилка - покрив - електронно управление от 12 волтов двигател, акумулатор Начин на действие - кръглите рамки се завъртат около остта си - периодът на завъртане продължава от цъфтежа на плодните дървета до зазимяване на кошерите - възможности на завъртане 180° на 24 часа – извън периода на роене 90° на 12 часа – в периода на роене 45° на 6 часа – в период на роене, без медосбор Разделяне на пилото от корпуса за мед Над пилото, пчелите инстинктивно се опитват да изградят венец от мед, вечер при завъртане на рамките, венецът се разполага при изхода и пчелите, „страхувайки се за меда си”, го „спасяват” в корпуса. Така майката веднага снася яйцата си в прясно почистените килйки. В резултат на процеса върху кръглата рамка, от летва до летва се извършва оплождане. Пчелите ежедневно подреждат гнездото вместо пчеларя, като не могат да ограничат майката със събрания нектар. Особености на роенето - унаследяващо се качество - способства за запазването на вида - значително смущаващ фактор при планираното пчеларство - ограничава силата на пчелните семействa и намалява добива на мед - съвпада с медосбора - влошава икономическия резултат - нежелано явление Признаци на роенето - пчелата майка е на повече от една година - строеж на търтиево пило, отглеждане на търтеи - липса на място, пренаселеност - приносът на нектар и прашец намалява - нараства съотношението между запечатаното и открито пило, в полза на запечатаното Процес на роене Поради възникналата липса на място, майката снася все по-малко яйца, в резултат на което се нарушава равновесието между запечатаното и открито пило. Младото пило намалява, а при пчелите-кърмачки се образува излишък от пчелно млечице, което прието причинява подуване на яйчниците им, превръща ги във „фалшиви” майки, а семейството започва да се рои. Подготовката за роенето се управлява от младите пчели работнички. Влияние на завъртането на кошера върху роенето След изготвяне наченките на маточниците, при изграждането на килийките пчелите се при- движват в посока центъра на земята. Вследствие на ежедневното завъртане, вертикалната посока спрямо гнездовата пита се променя и при строежа на маточниците, пчелното семейство дости- га само до основата, като ги изчиства от яйцата и ларвите. Възпрепятстване на роенето в пчелното семейство - завъртане на гнездовата рамка - настройка на корпуса за мед спрямо условията на медосбора (разширение, изваждане на мед) - използване на строителни рамки - изваждане на част от пчелите при пренаселеност Влияние на въртенето върху акара вароа В запечатаните килийки, женският акар се ориентира по тавана на клетката, там полага своите яйца и отглежда своите наследници. Ако това положение се промени, нормалният начин на живот на акара също се променя. Изместването на рамката нагоре и надолу предизвиква смущения в ориентацията му, в съотношението на излюпените малки, влошават се условията на хранене. Значение на въртенето на рамките за акара вароа - смущава поведението и развитието на акарите - чрез познаване биологията на размножаване на акарите, може да бъде отправен удар срещу тях, така например завъртането на плодниковите рамки предизвиква промяна в условията на живот - установява броя на акарите - спира ли размножаването на акарите – не - необходимо ли е наред с въртенето да бъдат прилагана лекарствена защитада, в зависимост от степента на заразата - дали по-малкият брой на акарите означава по-малко третиране с лекарства и по-малко натоварване с химикали – да Въздействие на кошера върху чистотата на пчелния восък. При този кошер, пчелите изграждат килийки върху пластмасови основи и в гнездото и в корпуса за мед. Използването на тези основи прави ненужна тяхната подмяна. Така чужд восък не попада в кошера и се изключва опастността от зараза. Увеличение на производителността При малки пчеларства, въпреки слабата технологична дисциплина, производството е по-сигурно, а добивите са по-големи в сравнение с тези от традиционните кошери. При големите пчеларства, наред със строгата технологична дисциплина, с по-малко работа, се осигурява по-гъвкаво и доходно производство на мед.

Кошерът с въртящи се рамки от гледна точка здравеопазването на пчелите

Д-р Ласло Бекеши гл. научен сътрудник Институт по фуражи и животновъдство

Изследователска група по репродукция и биология на пчелите, Гьодьольо Усъвършенстването на революционния кошер с въртящи се рамки тип „Коня” още от самото начало непрекъснато се следи от Изследователска група по репродукция и биология на пчелите. Основната цел на изобретателя е чрез използването на един своеобразен начин, да осигури био- логична (биотехническа) защита срещу акара вароа. Под биотехническа защита разбираме, без прилагането на химикали, да се опитаме да повлияем върху биологията на вредителите, пречейки на размножителния им цикъл. Познати са много начини, от които ще споменем само няколко: използване на естествени врагове, прилагане на привлича- щото или отблъскващо действие на феромоните, прилагане на стерилни мъжки индивиди. Разпространени биотехнически методи на борба срещу акара вароа са почистване на търтиевото пило или изискващият повече работа, но по-ефективен метод на улавяне на акарите в пилото. Направата на капани с феромони постоянно занимава мисълта на учени и пчелари, но досега такъв начин не е разработен. Колегата пчелар Лайош Коня, проучвайки чуждата литература, попада на труд, описващ детайлно размножаването на акара вароа в клетката. Международна изследователска група е успяла да заснеме с камера случващото се в заразеното запечатано пило, което предварително е било залепено на стъкло. Наблюдавайки процесите, стига до извода, че особено значение в размножителния цикъл на вароата има маркирането със секрети на „мястото на срещата”. Развитието на акара в килийката е състезание с времето, където всичко е неизвестност и всяка излишна стъпка застрашава успеха на размножаването. Завъртането на гнездовата рамка смущава ориентацията на паразитите, както по отношение чифтосването им, така и в намирането на храна. Докато търси техническото решение на завъртането, Лайош Коня е в непрекъснат контакт с раз- лични изследователски институти, университети, между тях и Изследователска група по репро- дукция и биология на пчелите. Идеално решение бе постигнато със създаването на кошера, като неговият изобретател обръща внимание на много нови предимства, които съпътстват тази технология (възпрепятстване на роенето, по-равномерно разпределяне на маточниците, по-бързо развитие на семействата). Анивет стъпва на пазара и чрез практическото приложение на произвеждания кошер с въртящи се рамки, наяве излизат предимствата, които са особено важни за предпазване на пчелите от забо- лявания. В тази лекция, бих искал да обърна внимание на тези предимства. Основни предимства

- Съвременен хоризонтален тип кошер

- Вградена хигиенична подложка

- Разделяне на гнездото от корпуса за мед

- Гнездо без ъгли, с цилиндрична форма.

- В гнездото се създава саморегулиращо равновесие

- По-малък е стресът, причинен от третирането с химикали

- Подобрява се „семейният морал” Основни правила за предпазване от болестта

- С единната технология, така наречените технопатии (увреждания, причинени от неправилно отглеждане) могат по-лесно да бъдат предотвратени.

- По-добро предпазване от мултифакторните заболявания, благодарение на повишената хигиена

- Проверката на пилото е по-бърза и по-лесна

- Равномерно силни семейства с „устойчив морал”

- Няма стрес, предизвикван от химическото третиране. Предимства при предпазването от някои заболявания

- Гнилец – Редовната проверка на пилото в гнездото може да се осъществи лесно (килийките с мед и цветен прашец са само в края на питите) – Поради разделянето на гнездото от корпуса за мед, възможността за предаване на зарази чрез меда намалява –По-добро почистване на семейството, поради липса на ъгли по питата.

- Нозематоза – Силното семейство преодолява зимата по-лесно – Поради добрата изолация на гнездото, пчелите са по-спокойни през зимата – Малкият брой акари не смущава презимуването на семейството – Намалява се разпространението на вируси – През пролетта семействата излитат по-рано, развиват се по-бързо, не се нуждаят от третиране срещу нозематоза

- Аскосфероза (варовито пило) – По-добро проветряване, поради формата на гнездото – Не се образуват непроветрени пространства, с високо съдържание на влага – Температурата на кошера е по-равномерна – Засилено прочистване на силните семейства – Хигиеничната подложка разделя пчелите от заразените и изхвърлени ларви –
Заболяването не изисква лечение

- Вароатоза – Поради въртенето на плодника, ориентацията на женските и мъжки акари се влошава – Намалява шанса да бъде извършено оплождане и да бъдат снесени яйца – Мястото на хранене на женския индивид и на ларвите се разминава – Намаляват възможностите за хранене – Малък успех при размножаването – Вместо прилагане на химикали, достатъчно е биологично третиране – Няма стрес от химическо третиране – Не се получават замърсявания от химикали Обобщавайки предимствата на кошера с въртящи се рамки при предпазване от заболявания, може да се каже, че това е едно ново революционно изобретение, което помага на пчеларите не само в борбата срещу вароатозата, но има и редица други предимства. Обяснението е, че формата на гнездото е много по-естествена за пчелите (прилича на кухина), а формите на поведение, утвърдили се в продължение на милиони години действат по-ефективно, семейството се чувства добре, „моралът” му се подобравя. В такава обстановка, естествения подбор се проявява в най- силната си форма, а това е важно за предпазване от заболявания. Здравите семейства не се нуж- даят от лекарства и при минимално третиране с химикали (например оксалова киселина) могат да бъдат защитени от вароатозата. Тази технология дава възможност за равномерно произ- водство на мед с високо качество, без съдържание на лекарства и химикали – основно изискване на потребителите, с което трябва да се съобразяват пчеларите по цял свят.

ПРИЛАГАНЕ НА КОШЕРА С ВЪРТЯЩИ СЕ РАМКИ В ПЧЕЛНОТО СТОПАНСТВО

С въвеждането на кошера с въртящи се рамки може би се отваря нова страница в историята на пчеларството. Трябва да обърнем необходимото внимание на работата с това изобретение, спазвайки точно технологичните изисквания. Наред промяната на мирогледа, особено важно е точното опознаване на принципа на действие и „сътрудничеството” между пчеларя, пчелите и отчасти пластмасовия кошер, където пълната механизация означава за всеотдайния предприемач многообещаващи добиви. Медът е естествен продукт, който освен правилното центрифугиране и съхранение, не изисква по-особена преработка (тъй като пчелите вършат това вместо нас). Решаваща роля върху качеството му има пазара (изисквания, цена, съхранение, преработка, остатъци от медикаменти при лечение на пчелите). Промените в структурата на родното (унгарско) пчеларство, наред с постоянното качество на меда и увеличение броя на семействата показват, че отрасълът се нуждае от проспериращо развитие. Стабилни популации могат да бъдат създавани само от здрави пчели, които постоянно да бъдат третирани срещу непобедимата вароатоза. Препаратите обаче, които в началото са били ефективни, постепенно губят защитната си функция, което води до унищожаване на семействата.

Стопанствата, произвеждащи биологичен мед са се увеличили с 1-1,5% през последните 10 години, което показва, че 1000 тона мед и 18000 семейства са крайно недостатъчни за удовлетворяване нуждите на родния и европейския пазар. Въведеното с новата технология (средства, промяна на мисленето и начина на работа) производство, гарантира високото качество на пчелните продукти и сигурно проследяване за съдържание на странични вещества. Материал за изработване и начин на действие на кошера При представянето на кошера е важно да се спомене оригиналната форма на плодника и новата технология, която се прилага при ползването му. За придобиване на умения за работа с него, особено важно е да се скъса с традиционния начин, тъй като изваждането на питите се основава на тяхната гъвкавост и предполага достатъчна сръчност на ръцете.

При прилагания начин са необходими: подготовка, заселване на кошера и по-нататъшното наблюдение, освен това редовно завъртане и контрол на акарите. При подготовката, трябва да се има впредвид техниката на завъртане (проводници+адаптер или акумулатор) Заселването се извършва по познатия начин с пакетни пчели. В началото на медоноса, от рамките на корпуса за мед изваждаме 1,5-2 кг пчели, снабдяваме ги с клетка с оплодена майка, поставяме ги на тъмно за три дена, като междувременно ги храним със сироп, след това ги поставяме в приготвения кошер. В началото, проверката може да се направи през изходния отвор, а след седмица когато майката е снесла яйцата и работничките носят непрекъснато прашец – чрез отваряне на кошера. Завъртането е препоръчително да започне на 9 ден и да продължи според подробното упътване. (в началото, по време на интензивното развитие /роене/ 90° на 12 часа, при лошо време, без медонос 45° на 6 часа). Въртенето се извършва от май до средата на август. Такова темпо на завъртане е подходящо за възпрепятстване на роенето, тъй като пчелите прегризват маточниците. След приключване на медоноса е необходимо да се приложи третиране с оксалова киселина, BEE VITAL HIVE CLEAN, а след около три дена се прави проверка на хигиеничната подложка и се водят бележки. Експерименти при различните условия на паша и на отглеждане на пчелите са извършени с кошера с въртящи се рамки в Унгария и в други страни.

Резултати:

В Италия, сравнявайки традиционните кошери и кошера с въртящи се рамки, се установява, че при вторите, пчелните семейства са изключително силни и количеството на пчелите значително надхвърля характерното за есента. Теглото на едно семейство надхвърля 6 кг. Тези семейства произвеждат повече мед. След 10 август пчелите са били третирани с Api-Life-Var, а след две седмици е извършена проверка на акарите. При кошера с въртящи се рамки са намерени 10-20 акара, а при традиционните 300-400. Този резултат е особено важен, тъй като вароатозата в съседните обекти е била изключително силна, при което са загинали много семейства.

В Словакия, след диагностизиращо третиране на пчелите срещу акари, след месец август, в традиционните кошери са преброени 150-200 акара, при кошера с въртящи се рамки са намерени само 7. Въпреки краткия цъфтеж на акацията /поради дъждовното време/ от традиционните кошери са били извадени 20-24 кг мед, от тези с въртящи се рамки 35 кг. Пчелите са работили изключително спокойно, проверката се е оказала излишна (с изключение подмяната на майката).

В Германия, преди две години Клаус Бурмайстер разполага кошери с въртящи се рамки, които сравнява с традиционните, а резултатите помества в брой 11/2004 и 11/2005 на специализирано немско издание. За своя експеримент авторът е закупил една оригинална и няколко специфични части от Унгария, а другите е направил сам. Г-н Бурмайстер заявява, че най-голяма разлика е забелязал при роенето на пчелите и вароатозата.

През 2006 г., наред с традиционните и собственоръчно произведени кошери, той заселва и автоматични кошери с въртящи се рамки, като преброявайки броя на акарите установява следното съотношение: 74:7:4.

В с. Оттевен (Унгария) през 2004 и 2005 средния добив на мед в едно експериментално стопанство е бил 100 кг (варира между 85 и 120 кг). При постоянна и достатъчна паша, не е необходимо допълнително стимулиращо хранене. При есенната проверка, се установява заселеност на 10 междини. Броят на презимуващите семейства годишно съвпада, а загубите не достигат и 10%. В края на сезона, при експерименталните популации е приложено третиране с амитраза, след което са преброени 300-420 акара. Презимуването през 2007 г. е 100% успешно и от кошерите, снабдени с различни плодникови рамки (пластмасови, традиционни или смесени), многобройни семейства излитат на паша при цъфтенето на рапицата.

В с. Самошбеч (Унгария), под въздействие на въртенето, пчелите занасят меда до корпуса за мед и така освободените пити в плодника се запълват с яйца от майката, осигурявайки многобройни семейства през цялата година. При отварянето на кошера в края на септември, се забелязва гъсто покрити с пчели и пълни с мед гнезда. 100%-то презимуване на популацията и данните за вароатозата за 2007 г. показват успеха на производството на мед без химикали.

ЕНИКЬО САЛАИ-МАТРАИ
Институт по фуражи и животновъдство Изследователска група по репродукция и биология на пчелите Гьодьольо

Вароатоза

Името на големия акар по пчелите, пренесен от Азия е Varroa destruktor (по-рано якобсони).

Тялото на паразита, погледнато отгоре прилича на щит, женската е тъмнокафява, а мъжкият бял или бледожълт, лъскав и леко овален. Тялото е плоско, с къса четинка и четири чифта крачета. Устният им орган е смучещ хобот. В края на крачетата се намират кукички, между които има дискчета за закрепване. Дихателните отвори са разположени и по крачетата, което дава възможност на паразита да диша дори когато е под ларвата, в пчелното млечице. Женският кърлеж е с размер 1,1-1,6 мм, а мъжкият 0,4-0,7 мм. Мъжките индивиди могат да съществуват единствено в запечатаното пило, тъй като тялото им е незащитено срещу нападението на пчелите и недоразвитото им хоботче не позволява да се хранят от развитите пчели. Това може да се види с просто око или най-добре с лупа. Ранното заразяване трудно може да бъде открито, тъй като паразитът се разполага между сегментите на коремчето и от там смучи хемолимфа, тоест вижда се само една тънка линия от щитчето. Само при по-силна зараза, се забелязва кърлежите да се разхождат по гърба на пчелите. (Само 2-3% от акарите върху пчелите се виждат) През размножителния период 85-90% от акарите се намират в запечатаното пило, ето защо през този период те са устойчиви на третиране с химикали. Директните щети, нанесени от паразита се изразяват в храненето им с хемолимфа, а индиректните – пренасяне на различни заболявания. Този вид кърлежи е открит за първи път през 1904 г. на остров Ява във вид пчели, произхождащи от Индия. (Apis cerana). Оттогава разпространението им става с бързи темпове. Досега, навсякъде по света мерките срещу тяхното размножаване и бързото им разпространение се оказват безуспешни.

В началото борбата на пчеларското общество се изразява в ползване на лекарствени продукти. Медикаментозната защита, с течение на времето води до редица неблагоприятни последици, но поради принудителното положение не е могло да се избегне, тъй като много от пчелните семейства са били покосявани от болестта или не са били способни да участват в медоноса. Няма лекарствен продукт, който след попадане в кошера да не бъде открит дори в минимални количества и да не вреди на здравето. Характерно явление е, че акарите постепенно привикват към химикалите, представлаващи в началото отрова за тях, а това може да се окаже пагубно за пчелното семейство, ако пчеларят своевременно не обърне внимание на това. Тези предпоставки насочиха вниманието към създаването на биологична защита, без химикали. В началото стремежът е бил да се унищожи запечатаното търтиево пило, който се е основавал на един грешен изследователски резултат, според който това пило привлича шест пъти повече кърлежите, отколкото това на работничките. По-късно се установява, че правилното изречение е: размножаването на акара в търтиевото пило е шест пъти по-резултатно отколкото в работническото пило. Мнозина успешно прилагат унищожаване на цялото пило през есента и по-нататъшно размножаване с пакетни пчели. Всяка стратегия на защита предполага прецизно познаване на биологичните особености, начина на живот и размножаване на паразитите. Притежавайки тази компетенстност, в главата на един гениален пчелар, Лайош Коня, се ражда идеята за новия кошер, която постепенно, в поредица от стъпки успява да се реализира, а неговото име остава емблематична следа в пчеларската литература.

Размножаване на акара вароа: В периода без размножаване презимуват само женските ивдивиди. При условията на нашата страна, при естествени условия умират 85-90% от акарите. Презимуващите организми имат доста недоразвити органи за съхранение на мъжките полови клетки, които попаднали там през есента остават стерилни или биват унищожени. През пролетта, размножаването на пчелата и на акара започва едновременно. При първото заразяване на пилото, акарът снася неоплодени яйца, от които се излюпват само мъжки индивиди. Те оплождат женските в запечатаното пило и излизат от килийките заедно с излюпването на пчелите.

За да може да се размножава отново, кърлежът в продължение на 2-3 дена трябва да да се храни с хемолимфа от възрастните пчели. Ако през този период организмът му е вече настроен за размножаване, благодарение на обонянието си търси петдневна ларва, още преди запечатване на пилото. В този момент от своето развитие, ларвата плува в богата хранителна страна, акарът се скрива под нея и диша с помощта на дихателните отвори, намиращи се по крачетата му. След запечатване на пилото, храната на ларвата се изчерпва и след формиране на пашкула, тя изпада в привидно спокойно състояние. В този момент се забелязва интересно явление, при което което кърлежът преминава в превъзбудено състояние и се устройва в килийката по свой собствен начин. Чрез отделените екскрети, обозначава своето място на пребиваване във вътрешността на килийката. От там потегля да търси храна и на същото място снася яйцата си. Органът му за хранене е неспособен веднага да пробие гъвкавата кутикула на ларвата, затова първо пробива малък отвор, който разширява за няколко часа. След първото обилно хранене, в рамките на 8-16 часа, снася първото си яйце на тавана на килийката и го залепва с помощта на специално слизесто вещество. По принцип, това става в края на първия ден след запечатването. Ембрионалното развитие започва, като резултат след 24-30 часа се излюпва ларва с шест крачета. Малките започват да се хранят от отвора, предварително подготвен от майката. Мъжкият индивид узрява полово на 6-7 ден, а женският на 8 ден.

Наследниците се чифтосват още в запечатаното пило. След излюпването на малките мъжкият и недоразвитите женски умират. Работническото пило е запечатано средно 12 дни. През този период броят на акарите се удвоява, което означава, че за това кратко време 1-2 от женските индивиди достигат полова зрялост. Стратегията на Лайош Коня отнема и това кратко време от кърлежа:

- Главата на ембриона, под въздействие на земното притегляне, се образува в долната част на яйцето. Ако по време на ембрионалното развитие на акара, рамката на кошера е в обратна позиция, малкото не може да се излюпи, тъй като обвивката на яйцето е дебела и то е неспособно да я пробие.

- При въртенето, мястото на екстремента се променя, женският акар загубва комфорта си, опитва се да го възстанови, но това отнема много време, което допълнително скъсява размножителната способност.

- Новоизлюпените индивиди бързо умират от глад, ако отворът, подготвен от майката „изчезне от тяхното полизрение”.

- При така „тормозените” индивиди половото узряване настъпва трудно. След излюпване на пилото, липсата на втвърдена хитинова обвивка прави шансът на оцеляване малък.

- При достатъчното блокиране на размножаването, числеността на акарите намалява, поради естественото им измиране. Продължителността на техният живот е 3 месеца през лятото и 7 през зимата.

Части на кошера:

А - Покрив на кошера
B - Горен вентилационен отвор
С - Горна възглавница с хранилка
D - Вентилационна решетка
Е - Разделителна стена
F - Корпус за мед
G - Дървена рамка
Н - Пластмасова рамка
I - Пчелогонка
J - Корпус с въртящи се рамки
К - Метална табелка с данни на производителя
L - Входен отвор (летен)
LI - Входен отвор (зимен)
М - Долен вентилационен отвор
N - Ротационен барабан
О - Празна плодникова рамка
P - Восъчна основа към 40 см пластмасова рамка
Q - Плодникова пластмасова рамка
R - Врата на корпуса
S - Кутия (двигател и механика)
T - Кутия (управляващ електронен блок)
Т1 - Бутон К1
Т2 - Бутон К2
Т3 - Индикатор LED
Т4 - Бутон МАN
Т5 - Предпазител
U - Решетка против мишки

Размери:
Кошер: - 495 x 610 x 1035 мм
Покрив на кошер: - 530 х 460 х 100 мм
Корпус за мед: - 412 х 480 х 190 мм
Рамка за мед: - 420 х 180 мм
Корпус за отвеждане: - 412 х 480 х 90 мм
Гнездови корпус: - 510 х 610 х 495 мм

Производител:
Api-Anivet Kft. 3000 Hatvan, Balassi Bálint út 29.
E-mail: Api-Anivet@anivet.hu
www.anivet.hu
Тел: +36-1/38-38-138
П.к. 1590 Budapest. Pf 225
Сервиз: Budapest 1144, Remény u. 42.

За България:
Алфавет ООД
Варна 9003, ул. Моряшка 19
тел.: 052/370853 факс: 052/370681
моб.тел.: 0888/778370 моб.тел.: 0897/966567
e-mail: alfavet@abv.bg

Кошерът с въртящи се рамки
24716
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Управлява потомствената пчеларска ферма с над 5000 кошера
Красен Топалов е Пчелар на България за 2023 година
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
С мобилно приложение се следят от температурата в кошера до събрания мед
Украинци и поляци създадоха високотехнологичен пчелин в Киевска област
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
Симптоми на отравяне на медоносни пчели
Вижте ставките
От утре стопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини