Начало » Важно за фермера » Пчеларство
05.09.2024 г.

Фермери представят в Хасково пътя на меда от кошера до буркана

Стъклен кошер показва показва действията на пчелна майка и работничките ѝ
Фермери представят в Хасково пътя на меда от кошера до буркана

Манов, билков, горски, лавандулов мед могат да дегустират минувачите на  площад „Свобода" в Хасково тези дни, съобщи Българската телеграфна агенция. Провокирани са от изложението в центъра на града, където могат да опитат от различни видове „течно злато".

Производството е на местното сдружение "Пчела-Източни Родопи". В него членуват 45 души. Фермерите участват в рамките на седмицата, посветена на празника на града – 8 септември. На открито демонстрират процесите по добив на мед от кошера през обработката на  пчелните пити в уред, наречен центрофуга, до пълнене на готовия продукт.

Всеки мед си има различен вкус и всеки предпочита различен вид. Но всеки мед е вкусен, категоричен е пчеларят първо поколение Борис Христов, който е сред членовете на сдружението. Пчеларят изтъква, че с по-специфичен произход от останалите е мановият мед заради начина, по който се добива. "Мановият мед е по- тежък. Той е най-богатият на минерали и пчелите го набират от сладките екскременти на мравки, които се хранят със сладък сироп от дъб", пояснява Христов.

На пчеларското изложение може да се види и стъклен пчелен кошер, в който се наблюдава движението на маркирана пчела майка и армията й от работнички. Царицата в кошера обикновено живее до 3-4 години, но, макар и по-рядко, може да достигне и до 7-годишна възраст.

Майката в демонстрационния кошер е изкуствено оплодена. Тя е осеменена чрез специален апарат с материал от определен вид стършел. Чрез този способ може да се формира гена на пчелите. По този начин може да се получи по-голям медодобив, по-голямо семейство, по-голяма кротост на пчелите. Те дори могат да бъдат погалени, обяснява Христов.

Като елексир той описва млечицето от търтеи. Хората са чували за полезността на пчелното млечице, но много малко знаят за това от търтеи, подчертава пчеларят. Той е от малкото в страната, които отглеждат търтеи за млечице. Твърди, че сред повечето от колегите му това не е популярно, защото се изисква сериозен ресурс от кошера. За изхранването на един търтей например са необходими 3 пчели работнички, уточнява Христов. Освен това полученият продукт се съхранява по специфичен начин в специални фризери. Всичко това прави цената му доста висока. Един буркан от около 720 милиграма струва 50 лева. Полезността на търтеевото млечице обаче е безспорна, особено за мъжете. По параметри той се припокрива на 90% като полезност с пчелното млечице, но разликата е в съдържанието на група хормони, които играят важна роля за нормалното сексуално и репродуктивно развитие при човека. За разлика от пчелното, в което има повече естроген, търтеевото е богато на тестостерон, обясни пчеларят.

Тъжната истина, която си повтаряме като мантра, че пчелите са застрашен от изчезване вид, а това може да е пагубно и за човека, се задълбочава, потвърждават пчеларите. Но като факт те отбелязват и че българинът няма навици за употребата на меда. Христов дава пример за това с факта, че в България се употребява на година около 200 грама мед на човек, а в Германия – около 2 килограма.

Заради засушаването тази година пчеларите очакват различна като качество и количество пчелна реколта в различните краища на страната. Христов споделя, че с добиви от 40 килограма от кошер той е доволен от пчелина си и възнаграден за труда си.

Фермери представят в Хасково пътя на меда от кошера до буркана
721
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Тракторист на 58 години е задържан за възникналия вчера пожар в землището на село Коларово
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Изискването е за напълно пропаднали площи, при повечето те са 60-80 на сто
За едва 10-има от пострадалите стопани от градушката в Хасковско ще има обезщетения
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
Птичи грип покоси 25 хиляди птици в землището на Хасково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини