Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.04.2008 г.

Хранене на месодайните говеда

Сламата от пшеница и ечемик у нас се произвежда в големи количества. Малка част от нея се оползотворява като храна за млечните говеда, по-голяма част отива за постеля на животните, а значителна част се разпилява или изгаря още на полето. Съвременната агротехника напълно отхвърля изгарянето на сламата като начин за освобождаването на площите. Още повече, че съществува ефективна техника за събирането и изнасянето й. Налага се само да създадем ефективен способ за оползотворяването на събраната слама. Един такъв способ е изхранването й през зимата на месодайните крави.

Трябва да признаем, че сламата като храна притежава редица недостатъци, които особено при млечните крави се проявяват в много силна степен. Основен недостатък на сламата като храна е ниската хранителна стойност, което води до приемането на малко сухо вещество с дажбата и налага тя да се допълва с повече концентрати. При млечните крави това поставя тавана на общата консумация много ниско и възможностите за получаването на повече мляко са ограничени, ако не искаме да излагаме кравите на храносмилателни заболявания от прехранване с концентрати.

Всички тези недостатъци не важат за кравите кърмачки, защото общите им нужди от хранителни вещества са относително много по-ниски от тези на млечните крави. Като вземем предвид и факта, че може да ползваме резервите, натрупани през есента, то дажбата със слама може да се балансира с относително малко концентрати. Дажбата, на която се разчита, че ще бъде поета при изхранването на слама в случая е 9,5 кг. Нормално, когато се изхранва само слама, кравата с 550 кг живо тегло поема около 8-9 кг. Ниското поемане се дължи основно на недостига на протеин и минерални вещества в сламата, което затруднява нормалните микробиологични процеси в търбуха, което пък потиска поемането на повече сухо вещества (СВ). В дажбата се предвижда пълно балансиране на изтъкнатите слабости. Включени са 2 кг зърнен фураж (ечемик, пшеница, царевица) за допълване на енергийната хранителност, прибавени са 200 г карбамид, за да стане СП 1150 г, което подобрява значително работата на микрофлората в търбуха. Включените в дажбата 80 г дикалциев фосфат и 20 г креда балансират калция и фосфора до нормалното ниво. И най-после препоръчаните за ползване 40 г витаминен премикс (с 24 000 МЕ витамин А и 5000 МЕ витамин D в 10 г премикс) доставят липсващите в сламата витамини. Това дава основание да разчитаме на нормално развитие на търбуховата микрофлора и сигурното поемане на 9,5 кг слама дневно. Без ползването на изброените добавки не може да има ефект.

Колкото и малко в сравнение с дажбите за млечните крави да изглеждат 2 кг зърнен фураж в дажбата с необработена слама, все пак при сериозното повишение на цените на зърното през 2007 г. (а прогнозите са, че няма основания да се очаква сериозно понижение на тези цени за напред) предложената дажба оскъпява чувствително изхранването на кравите кърмачки. Известните обработки на слама с натриева основа повишават енергийната стойност до 0,5 КЕ, което я прави конкурентна на сеното, но остатъчната натриева основа, която се изхвърля с тора на нивата, влошава много характеристиките на почвата и е крайно нежелателно от екологична гладна точка. Поради тези недостатъци обработката на сламата с натриева основа вече е изоставена.

Всичко това ни кара да предложим една неизползвана у нас възможност за изхранване на обработена с амоняк слама. Тук нямаме замърсяване, защото амонякът е естествен разпаден продукт на урината и тора. При тази практика използваният зърнен фураж се намалява наполовина. Този метод беше приложен при наши условия през 80-те години на миналия век от Сандев, Лазаров, Козелов в Института по животновъдство в Костинброд. Обработената с амоняк слама повишава енергийната си хранителност на 0,5 КЕ, а СП на 100 г, с което тя превишава хранителните качества на сено, прибрано след цъфтеж. Дажбата при това положение се състои от 11 кг обработена с амоняк слама, 1 кг зърнен фураж (карбамид не се прибавя, защото амонякът с който обработваме, внася необходимия азот), 80 г дикалциев фосфат, 20 г креда и 40 г витаминен премикс, със съобщения по-горе състав. Използването на 50 г готварска сол е задължително. Всички други характеристики на дажбата се запазват, както е показано в таблицата. Следователно обработката с амоняк замества половината от зърното (360 : 2 = 180 кг) и лесно може да се направи икономическата сметка, която да покаже дали си струва да се хванем с обработката на сламата. 

Хранене на месодайните говеда
37879
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Спасени са общо 5 къщи и 50 декара посеви
Пожари унищожиха 50 бали фураж и селскостопанска постройка в Силистренско
Огънят се прехвърлил от неизправен камион в селскостопанска постройка
Пожар изпепели 4500 бали фураж във Великотърновско
На фона на съсипаното птицевъдство от птичия грип
Спадът в производството на фуражи във Франция достигна почти милион тона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини