11-03-2008 г. Фуражният грах е една от културите, отглеждани в България, за която ЕК определи годишни квоти за субсидиране на семепроизводството. Европейският съюз ще субсидира производството на 936 т семена от фуражни култури, включително и от фуражния грах, като условието е да се произвеждат само сертифицирани семена, класифицирани като базови. При граха продуктивните възможности на зърно достигат от 200 до 400 кг/дка, на зелена маса до 2,5-4,0 т/дка и 600-1000 кг/дка сено. В сухото вещество на стъблената маса се съдържат 160-200 г/кг суров протеин и 110-150 г/кг смилаем протеин. Сламата на тази култура е с висока хранителна стойност. Създадените у нас и интродуцираните сортове грах, включени в производството, реализират сравнително ниски за страната ни добиви, поради което и засяваните площи непрекъснато намаляват. Най-големите производители на грах в света са САЩ, Русия, Украйна, Китай, Канада. Биотичните и абиотични стресове значително намаляват добивите от грах и са главна причина за тяхната нестабилност. Това налага непрекъснатото търсене на донори на отделни призниаци и тяхното включване в комбинативната селекция. Понастоящем селекцията на грах в нашата страна се осъществява от Института по фуражни култури - Плевен. Световните тенденции при селекцията на граха (както пролетен, така и зимуващ), са свързани преди всичко с увеличаване на продуктивния потенциал (някой новосъздадени сортове в Украйна превишават по добивност нашите 1,5-2 пъти), повишаване на протеиновото съдържание и подобряване на аминокиселинния му състав, повишаване устойчивостта и толерантността спрямо икономически важни болести и неприятели, повишаване на сухоустойчивостта и зимоустойчивостта. От в. Гласът на фермера