13-02-2008 г. Тръгвайки да купувате, преди всичко трябва да съобразите климатичните условия, където ще го отглеждате с биологичните особености на вида. Избирайки посадъчен материал, почнете едно – колкото по-млада е фиданката, толкова по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява към условията в градината, толкова по-добре расте. Голяма грешка допускат тези, които се стремят да закупят по-висока фиданка, не поглеждайки корените й. Колкото по-запазена е кореновата система при изкопаване на фиданката, толкова по бързо и безболезнено ще се прихване. При това особено важно е корените да не са засъхнали – те трябва да са влажни и свежи. След като закупите фиданката, завийте корените най-напред с мокри парцали или вестници, поставете в найлонов плик и завържете с връв. Особено внимание обръщайте на стъблото. Вижте дали не е сбръчкана кората. Ако това е така, значи тя отдавна е откопана и е успяла да изсъхне. С нокът опитайте да забелите част от кората. При живата свежа фиданка ще се открие зелен пласт. Но ако откриете под кората кафеникава дървесина, значи фиданката е суха и мъртва. Пълноценните фиданки от ябълки, круши, сливи, вишни трябва да имат ясно изразено стъбло и 3-5 скелетни клонки, насочени равномерно в различни страни. Наклонът им спрямо стъблото трябва да бъде близък до 90 градуса и при всички случаи не по-малко от 45. Клонките, излизащи под остър ъгъл са слабо прикрепени към стъблото и по-нататък могат да се счупят под тежестта на плодовете. Купувайте фиданки, постарайте се веднага да ги засадите. Ако все пак това е невъзможно, заровете ги в сенчестия край на градината. За целта изкопайте не дълбока канавка, в която едната стена, желателно да е южната, да е наклонена. След това поставете в нея фиданките и засипете колените и 1/3 от стъблото. Полейте обилно. По този начин можете да съхраните посадъчния материал като минимум две-три седмици.