02-10-2003 г. От миналата седмица влезе в сила нов нормативен документ на Министерството на земеделието и горите. Това е Наредба № 39, с която се уреждат условията и редът за контрол на съответствието на зърнените продукти. Основният контролен орган по новоприетата наредба е Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) с регионалните си поделения в областните градове. Експерти от тези служби ще извършват контрола за съответствие на зърнените храни с обявеното качество, научихме от Венцислав Милев, ръководител на НСЗФ в Плевен. Контролът за съответствие има за цел да предотвратява производството и търговията на зърнени продукти, които са опасни за здравето на хората, както и да предпази потребителите от измами и заблуждаващи действия, свързани с качеството на предлаганите зърнени продукти, пише в. Посредник. Особено място в наредбата е отделено на изискванията към качеството, опаковането и означаването на зърнените продукти. “Зърнените продукти трябва да отговарят на изискванията за качество, предвидени в технологичната документация на продукта, по чл. 56 от Наредба № 7 от 2002 г. за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат и търгуват с храни, и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни. Те трябва да се опаковат с материали, които са чисти и ги предпазват от замърсяване, външни и вътрешни повреди, като тези материали трябва да отговарят на изискванията на Наредба № 24 от 2001 г. за хигиенните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни”, уточни г-н Милев. Контролът за съответствие ще се извършва в предприятията за производство на зърнени продукти и в търговските складове чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Проверка за съответствие се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с обявеното качество съгласно технологичната документация на продукта. В новите правомощия на инспекторите от Националната служба по зърното и фуражите е да издават сертификати за съответствие съгласно показателите от пробите, каза още Венцислав Милев. И допълни, че, когато качеството на партидата не съответства на обявеното, инспекторът на НСЗФ издава протокол, с който забранява да бъде предлагана на пазара, и писмено уведомява производителя или търговеца за установеното несъответствие. Партидите, които не бъдат приведени в съответствие или са непригодни за хранителни цели, се бракуват, като се изготвя протокол за бракуване. Ако производителят или търговецът не спази забраните или предписанията, ще бъде санкциониран. В новата наредба е записано още, че на контрол за съответствие подлежат всички партиди зърнени продукти, предназначени за износ или за внос. Установяването на съответствието означава отново издаването на сертификат, който е преди фитосанитарния.