30-10-2007 г. Производството на пастетен черен дроб е в много голяма степен предназначено за износ. Това производство е много ефективно, защото има значително по-висока възвръщаемост от много други селскостопански продукти. Породата Гъсетата за угояване (гушене) трябва да бъдат от подходящи породи. У нас е внесена от Франция най-подходящата за тази цел Ландеска порода. Доброкачествен черен дроб за пастет дава и нашата местна Бенковска бяла гъска. Много добри резултати са получени и от угояването на хибридни гъски, получени от кръстосването на Бенковски гъсоци и Ландески гъски. Внесена у нас е и Рейнската порода гъски. Местните по-дребни гъски са по-малко подходящи за целта. За отглеждане се избират само здрави гъсета с живо тегло, не по-малко от 100 грама. Подът До 4-седмична възраст гъсетата се отглеждат най-добре върху скаров под. Скарите може да са от дървени летви с трапецовидна форма, от телена мрежа или от перфорирана ламарина с пластмасово покритие с диаметър на отворите 15 мм. Те са повдигнати от пода на 20-30 или 40-50 см в зависимост от това дали подът се почиства с водна струя или със скреперна лопата. Гъсетата може да се отглеждат и върху дебела несменяема постеля от сухи дървени стърготини и дребен талаш, чиста от плесени нарязана слама или от друга влагопоглъщаща материя с дебелина 8-10 сантиметра. Най-добре е гъсетата още от първия ден да се разделят на групи от по 250-500 в секции при гъстота 10 гъсета на 1 кв. м закрита площ. Слънчевите дворчета са 1,5-2 пъти по-големи от тази площ. Условия През първата седмица гъсетата се нуждаят от температура в помещението 32-28 градуса, а през следващите седмици тя се намалява с 4-5 градуса седмично. От началото на четвъртата седмица гъсетата не се нуждаят от отопление, ако, разбира се, температурата не е под 17-18 градуса по Целзий. Гъсетата имат нужда и от вентилация, тъй като дишат интензивно и използват голямо количество кислород. Интензивността на осветлението на помещенията трябва да е равномерна. Препоръчва се 10-15 лукса или 3-4 вата на кв. метър през деня и 2 лукса (0,5 вата) на кв. метър през нощта. Първите 4-5 дни дължината на деня е 24 ч, а след това постепенно се намалява на 14-16 часа. Хранилките През първите 4 седмици се използват плитки хранилки и вакумни хранилки (през първите 2-3 седмици). След 3-4-седмична възраст гъсетата се хранят от хранилки-коритца с по-големи размери. Както хранилките, така и поилките след 3-та - 4-та седмица през пролетта, лятото и есента се разполагат в слънчевите дворчета. Поилките за тази възраст трябва да бъдат улейнообразни с постоянен пласт от вода не по-малко от 4-5 см и да са повдигнати на височина на гърдите на гъсетата. Храненето За предпочитане е то да става с гранулирани фуражи с диаметър на гранулите 2 мм през първата, до 3 мм до третата седмица и 4 мм след тази възраст да края на угояването на 9-10-седмична възраст. Ако смеската не е гранулирана, тя се използва за изхранване в навлажнено до троховидно състояние по 5-6 пъти в началото и след това - по 3-4 пъти на ден. Желателно е до 24 часа след излюпването гъсетата да започнат да се хранят, като стремежът е те да поемат колкото се може по-скоро достатъчно храна и вода. Съдържанието на суров протеин в стартерните комбинирани фуражи за гъсета до 3-4-седмична възраст да бъде 19 на сто, а на обменна енергия - 270-280 ккал/кг. Съставът на стартерните смески е от царевица, пшеница и овес и соев шрот.