Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.09.2003 г.

Щавене на ценни кожи

Рецепти от стари майстори

В нашата страна заешките, лисичите, поровите и други ценни кожи са се обработвали чрез дъбене (щавене). Предлагаме ви две рецепти на стари български майстори, които са описани от доц. Иван Григоров.

Сухо щавене - Този метод майсторите са използвали при обезмаслени (лещени) и изсушени кожи. Сухото щавене (дъбене) се състои в следното: Лещените и изсушени кожи се накисват и изпират във вода, в която има печена хума. След това внимателно се остъргват от вътрешната страна (тулата) и се намазват с ръка с рядка каша, приготвена от сол, брашно и хлебен квас (мая). След като кожите престоят така намазани 3-4 дни, отново се изпират и леко се изпъват с ръце, за да добият първоначалните си размери. След като кожите се изсушат, космената покривка се сресва с метален гребен, а тулата отново се остъргва със специален или обикновен нож.

Дъбене с хлебна щава - Това е един от най-старите методи за обработка на кожи. За хлебната щава са необходими едро смлян овес и/или ръжено брашно. Приготвя се по следния начин: В емайлиран или пластмасов съд се слага вода, загрята до 40 градуса. На 1 литър вода се слагат 200 грама от смления овес (или ръженото брашно) или 100 грама от овеса и 100 грама от ръженото брашно, а към тях се добавят 7 грама хлебна мая и 20-30 грама готварска сол. Сместа (щавата) се разбърква много добре и се оставя да вкисне за около 12 часа при температура 32-37 градуса. През това време в щавата протичат сложни биохимични процеси, които именно са необходими за качествената обработка на кожите. Чак след това в нея се потапят кожите. За 1 кг сухи кожи са необходими 3 литра щава, така че те да плуват свободно в нея. Кожите се държат в щавата 2-3 денонощия, като периодично се разбъркват. Старите майстори безпогрешно разбират кога да се прекрати дъбенето по състоянието на кожите - тулата става по-пластична, при прегъване и опъване се получава бяла ивица. Така продъбените кожи се изваждат от щавата и още влажни се омазняват. За целта се приготвя специална водно-маслена емулсия: в 0,5 литра кислородна вода се разтварят 50 грама сапун за пране, добавят се 500 грама разтопена на водна баня свинска мас, овча лой или рибено масло и 5-10 милилитра 25-процентов воден разтвор на амоняк (амонячна вода). Емулсията трябва много добре да се хомогенизира, защото от това зависи качественото омазняване. Приготвената водно-маслена емулсия се нанася върху тулата с помощта на парче плат или тампон. Омазнените кожи се нареждат на стифове, като се слагат две по две тула срещу тула. Така те престояват 3-4 часа. След това са необходими още няколко допълнителни операции като разтягане и разпъване на ръка и накрая обезмасляване с леко загрети дървени стърготини от широколистни видове, с тебеширен прах или с паста за зъби. Има вече много по-модерни методи за обработка на кожи в домашни условия, но и тези, използвани в миналото, все още се прилагат. (от в. Фермер новият)

Щавене на ценни кожи
77615
 

Последни материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Свързани материали
Виж
Политическата криза се задълбочава
Радев отхвърли втория служебен кабинет, изборите ще бъдат след 20 октомври
Според Конституцията
Радев определи за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева
Важни партньорства
С делегати от САЩ обсъждаме еврорегламента за внос и износ от ЕС
Важно за фермера
Как в Гърция се справят с опасна зараза по говедата
Българска агенция по безопасността на храните
Спешни мерки срещу нова зараза по едрите преживни животни
Полезно
Какви болести лекува козето мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини