В нашата страна заешките, лисичите, поровите и други ценни кожи са се обработвали чрез дъбене (щавене). Предлагаме ви две рецепти на стари български майстори, които са описани от доц. Иван Григоров.
Сухо щавене - Този метод майсторите са използвали при обезмаслени (лещени) и изсушени кожи. Сухото щавене (дъбене) се състои в следното: Лещените и изсушени кожи се накисват и изпират във вода, в която има печена хума. След това внимателно се остъргват от вътрешната страна (тулата) и се намазват с ръка с рядка каша, приготвена от сол, брашно и хлебен квас (мая). След като кожите престоят така намазани 3-4 дни, отново се изпират и леко се изпъват с ръце, за да добият първоначалните си размери. След като кожите се изсушат, космената покривка се сресва с метален гребен, а тулата отново се остъргва със специален или обикновен нож.
Дъбене с хлебна щава - Това е един от най-старите методи за обработка на кожи. За хлебната щава са необходими едро смлян овес и/или ръжено брашно. Приготвя се по следния начин: В емайлиран или пластмасов съд се слага вода, загрята до 40 градуса. На 1 литър вода се слагат 200 грама от смления овес (или ръженото брашно) или 100 грама от овеса и 100 грама от ръженото брашно, а към тях се добавят 7 грама хлебна мая и 20-30 грама готварска сол. Сместа (щавата) се разбърква много добре и се оставя да вкисне за около 12 часа при температура 32-37 градуса. През това време в щавата протичат сложни биохимични процеси, които именно са необходими за качествената обработка на кожите. Чак след това в нея се потапят кожите. За 1 кг сухи кожи са необходими 3 литра щава, така че те да плуват свободно в нея. Кожите се държат в щавата 2-3 денонощия, като периодично се разбъркват. Старите майстори безпогрешно разбират кога да се прекрати дъбенето по състоянието на кожите - тулата става по-пластична, при прегъване и опъване се получава бяла ивица. Така продъбените кожи се изваждат от щавата и още влажни се омазняват. За целта се приготвя специална водно-маслена емулсия: в 0,5 литра кислородна вода се разтварят 50 грама сапун за пране, добавят се 500 грама разтопена на водна баня свинска мас, овча лой или рибено масло и 5-10 милилитра 25-процентов воден разтвор на амоняк (амонячна вода). Емулсията трябва много добре да се хомогенизира, защото от това зависи качественото омазняване. Приготвената водно-маслена емулсия се нанася върху тулата с помощта на парче плат или тампон. Омазнените кожи се нареждат на стифове, като се слагат две по две тула срещу тула. Така те престояват 3-4 часа. След това са необходими още няколко допълнителни операции като разтягане и разпъване на ръка и накрая обезмасляване с леко загрети дървени стърготини от широколистни видове, с тебеширен прах или с паста за зъби. Има вече много по-модерни методи за обработка на кожи в домашни условия, но и тези, използвани в миналото, все още се прилагат. (от в. Фермер новият)