Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2007 г.

Пуйките са капризни, спазвайте всички изисквания при отглеждането им

Пуйките се отглеждат по няколко начина: върху дебела несменяема постеля (подово): в клетки до определена възраст и след това подово, за да не се нараняват краката им. Като по-едри птици пуйките изискват помещения с по-голям обем. Височината на оградата от пода трябва да бъде 2,6-3,2 и повече метра. По този начин се осигурява по-добър обмен на въздуха, повече чист въздух за птиците, без да се образува силно въздушно течение, което е вредно за тях. При двуфазното отглеждане се обръща по-голямо внимание на помещенията за пуйчетата до 30-40-дневна възраст. През следващите фази може да се използват и по-бедно, по-икономично оборудвани сгради. В зависимост от целта на отглеждането и ако технологичната програма изисква прилагане на програма за осветление, помещението може да бъде без прозорци или прозорците да може да се затъмняват с капаци от фазер, картон или черна хартия. Силата на осветлението се намалява постепенно за 15-20 минути.

Отглеждане на малките пуйчета Препоръчва се постелята да бъде от мек иглолистен талаш, който много добре поема влагата. Сламата, въпреки че изглежда чиста, почти винаги съдържа най-различни плесени, предимно аспергилус, към които пуйчатата са много чувствителни и заболяват от аспергилоза. Малките пуйчета са трудноподвижни и се заплитат в сламата и може лесно да бъдат прегазени. Пуйчетата обичат да ровят в постелята и когато тя е от ситен талаш, ровят в нея и обръщат долния пласт отгоре, като по този начин тя се изсушава. Някои стопани използват за постеля дървесни стърготини, което е много вредно за пуйчетата. През първите 4-5 дни те имат много слабо развито зрение, не могат да различат постелята от фуражите. Кълват от стърготините, храносмилателният им апарат се възпалява или запушва и те умират. С такава постеля започват първите неуспехи. Ако няма друг материал за постеля, през първите 5-6 дни подът се застила с велпапе или с твърда хартия в пръстена под изкуствената майка. Това също създава неудобство, защото изпражненията изсъхват и пуйчетата ги консумират. Гъстота на пуйчетата върху 1 кв. м от подовата площ За малките, нежни и безпомощни пуйчета населеността им в помещението е много важна за нормалното им развитие. През първите 7-10 дни те се настаняват в прегради - пръстени от велпапе или дървесни плоскости, разположени под изкуствените майки и високи 50-60 см, обезопасени срещу пожар. В един пръстен се настаняват 200-250 пуйчета. В пръстените се подреждат хранилките на разстояние една от друга до 1,5 м. Същото се отнася и за поилките. Еднодневните трудноподвижни пуйчета търсят храна и вода в диаметър около 1,5 м. Ако в този периметър не ги намерят, те гладуват, изпитват силна жажда и може да умрат, за което допринася и високата температура под майката. През първите дни нормално е да отпаднат излюпените с дефекти, нежизнените или пострадалите по време на транспорта пуйчета. Значителен процент от смъртността се дължи на глад и жажда.

Една от важните задачи на гледачите е да се следят всички пуйчета в пръстените да бъдат захранени и напоени и да започнат да се хранят без чужда помощ. Гъстотата на населеност зависи от породата, пола, типа на тялото и скоростта на растеж за определен период от време. Тя е характерна и е определена опитно за всеки хибрид от всеки производител. Птиците се отглеждат разделени по пол. Между 7-ия и 11-ия ден пръстените се отстраняват и птиците се пускат в цялото помещение. За подрастващите родители на възраст до 20 дни се препоръчва на 1 кв.м от пода да се настаняват до 8 броя от едрите линии и 10-12 птици от дребните линии, до края на втория месец съответно 6-8 и до 250 броя в една група; до 120-ия ден - 4 птици, и до 180-ия ден - до 2 птици. Гъстотата при родителите е: леки породи - 2,2; средни породи - 2,0 и тежки породи - 1,7, а за пуяците - по 1 брой. 

Пуйките са капризни, спазвайте всички изисквания при отглеждането им
90293
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Местните работници не били достатъчно квалифицирани за позицията
Британски фермери търсят българи да им гледат пуйките
Ще бъдат умъртвени 18 000 пуйки в окръг Марамуреш
През Централна Европа птичият грип стигна до Румъния
Откриха опасен щам на птичия грип във ферма с 40 000 пуйки в Полша
Управителен съвет на фонд Земеделие
От 27 май за хуманно отношение ще кандидатстват и ферми за пуйки, патици и гъски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини