29-07-2003 г. Млекопроизовдителите само знаят да искат по-високи цени, но често ни пробутват некачествена стока. В селата масово пълнят гюмове със свинска мас и нишесте, за да вдигнат маслеността на суровината, заявиха преработватели, пише в. Стандарт. Изкупуват млякото без фактури и плащат с голямо закъснение, оплакват се от своя страна фермери. По жалби на ужилени стопани тези дни окръжна прокуратура в Добрич разпореди образуване на досъдебно производство срещу млекопреработвателната фирма "Тотал" ООД. Тя закъснявала с плащанията с месеци. Сигнали от измамените постъпили в полицията и данъчното. Малките мандри са основните виновници за поскъпването на цените. Те избиват стари загуби и трупат двойни печалби от рекордното поскъпване на сиренето, смятат спецове в бранша от Добрич. Дребните производители не използват сухо мляко и спирането на контрабандния внос на суровината изобщо не ги касае. В производството те влагат повече мляко, закупено от фермерите, така че разходите им не са се увеличили, коментираха млекопреработватели. Според тях завишеното търсене, легитимното сухо мляко и големият износ на готови продукти в съседни страни са основна причина за поскъпване на сиренето. След изравняването на митото на суроватката и сухото мляко, цената на сухото вещество е скочила от 2,90-3,00 лв. на 4 лв. за кг, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Става въпрос за внос от Украйна и страните на ОНД, уточни Зоров. С левче по-скъпа е суровината от ЕС. За добиването 1 кг сирене са необходими 7 л мляко, обясниха производители. То може да се добие и само от сухо вещество. Когато то влизаше контрабандно, беше по-изгодно да го използваме, отколкото да купуваме истинско, коментираха мандраджии.